Copy
Kerstverhaal over de kerstster, met verteltips en kerstvoorstellingen Babboes.
View this email in your browser


Vertelidee: Sterren en Engelen

December 2014


Beste <<Voornaam>>,
Sinterklaas is weg, de kerstversiering komt van zolder en kerstliederen klinken om ons heen. Tijdens het voorbereiden van één van mijn kerstvoorstellingen kwam ik onderstaand verhaal tegen. Het is een interessante kruising van elementen uit het christelijke kerstverhaal met  motieven die we kennen uit sprookjes.
Creëer in alle kerstdrukte eens een rustig moment en vertel dan dit lieve verhaaltje.
Veel plezier ermee en hele fijne feestdagen!

Melanie Plag (Babboes)

Verhaal: De engel en de ster

Het was de avond voordat Jezus geboren werd. De engelen in de hemel waren druk bezig. Sommigen vlogen tussen hemel en aarde op en neer om te zien hoe het met Jozef en Maria ging. Anderen oefenden de liederen die ze moesten zingen in deze heilige nacht. Drie engelen waren bezig om de hemel met sterren te versieren. Het enige dat nog moest gebeuren was het ophangen van de kerstster: de ster die straks de herders en koningen moest wijzen waar het kindje Jezus was geboren. Dat was een belangrijke taak en de drie engelen maakten ruzie wie het mocht doen.
Lees hier hoe deze hemelse ruzie afloopt!

Verteltip: verhaalbotten


Structuur of story bones

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik een (lang) verhaal toch kan onthouden. Dat is minder moeilijk dan het lijkt: het belangrijkste is dat je goed weet hoe het verhaal is opgebouwd. Je moet de structuur kennen, of zoals de Engelsen het noemen: de story bones.
 

Verhaalbotten van 'De engel en de ster'

Volgens een veelgebruikte theorie van Aristoteles kun je verhalen in vijf stappen verdelen. Bovenstaand verhaal ziet er dan als volgt uit:
 1. Het is de avond voor de geboorte van Jezus, de engelen hebben het druk.
 2. Drie engelen krijgen ruzie: wie mag de kerstster ophangen? Onze Lieve Heer geeft een opdracht: wie hem het best uitvoert, mag de ster ophangen.
 3. De drie engelen dalen één voor één af om de stal te vullen.  Onderweg roept een klein sterretje of hij mee mag.
  • De eerste vult de stal met dieren en negeert het sterretje.
  • De tweede vult de stal met stro en negeert het sterretje.
  • De derde neemt het sterretje, weet niets om de stal mee te vullen. Hij steekt er wel een lichtje aan en hangt het sterretje terug.
 4. Onze  Lieve Heer vindt dat de laatste engel het het best heeft gedaan, want de hele stal is gevuld met licht.
 5. Het sterretje is uitgegroeid tot een grote ster die de weg wijst naar het kind dat inmiddels is geboren.

Aankleden met details

Het bovenstaande 'skelet' is belangrijk om te onthouden. Daarna kleed je het verhaal verder aan, zoveel mogelijk met behulp van alle zintuigen:
 • hoe zien situaties, voorwerpen, personages eruit?
 • hoe ruiken ze?
 • welke geluiden komen voor in het verhaal? Hoe klinken stemmen?
 • hoe voelen voorwerpen, kleding, etc. aan? (best moeilijk)
 • is er iets te proeven? (vaak nog moeilijker!)
Je kunt daarvoor naar de tekst kijken, maar het is veel leuker om daarbij je eigen fantasie te gebruiken! Zo wordt het verhaal je eigen verhaal.

Activiteiten bij het verhaal


Naspelen en -vertellen

Met de beeldjes van een kerststal, een paar extra engelen en losse sterretjes kun je kinderen het verhaal na laten spelen.
 

Engelen knutselen

Engelen spreken tot de verbeelding. Niemand weet hoe ze er echt uitzien, dus laat je fantasie de vrije loop gaan. Je kunt inspiratie opdoen op mijn pinterestbord met heel veel engelen, van heel simpel tot geraffineerd.

Babboes vertelt kerstverhalen


De komende week vertel ik o.a. op een aantal kerstvieringen van basisscholen, maar er zijn ook twee publiek toegankelijke evenementen waarbij je me kunt zien. Kom je ook?
 

Hooglandse wintersferen

Het dorp Hoogland (gemeente Amersfoort) begint de kersttijd sfeervol op vrijdag 12 december met kerstmarkt, eten en drinken, muziek en een kerstkunstbeleving in de pastorietuin van de St Martinuskerk.
In de tuin vertel ik van 15.30 - 16.00 uur kerstverhalen voor (jonge) kinderen en van 20.00 - 20.30 uur voor volwassenen en kinderen vanaf ca. 10 jaar.
Meer info op de website van Hooglandse Wintersferen
 

Muziek en verhalen in de oude kerk in Spaarndam

Op zondagmiddag 21 december kun je afwisselend genieten van muziek en verhaal tijdens een concert van a-cappelakoor Cigale, op een bijzondere plek: de Oude Kerk van Spaarndam (klik link voor meer informatie).

Like
Tweet
+1
Share
Forward to Friend
Copyright © 2014 Verhalenverteller Babboes, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp