Copy
Een stapelverhaal voor Sinterklaas
View this email in your browser


Vertelidee: Stapelen met Sinterklaas

November 2017


Beste <<Voornaam>>,
De titel hierboven gaat niet over pakjes stapelen, maar over verhalen: ik ben namelijk dol op stapelverhalen. Je weet wel, van die verhalen waarin een gedeelte steeds herhaald wordt en bij elke herhaling langer wordt. De meeste peuters en kleuters houden daar ook van, want de herhalingen zorgen voor herkenning en houvast. Daarom schreef ik speciaal voor dit Vertelidee een stapelverhaal in Sinterklaassfeer. De herhalingen zijn soms tongbrekend tijdens het vertellen, maar de kinderen zullen ervan smullen.

Veel lees- en vertelplezier,
Melanie Plag (Babboes)

Verhaal: Pietje en de ring van Sinterklaas

Sinterklaas is heel oud. Zo oud dat alles niet meer zo gemakkelijk gaat. Naar de keuken lopen voor een kopje koffie, een boek pakken van de bovenste plank, bukken om iets op te rapen: voor Sinterklaas valt het niet mee. De jongste piet blijft daarom altijd in de buurt van Sinterklaas om te helpen. Omdat hij zo klein is, noemt iedereen hem Pietje.

Op een dag zat Sinterklaas te schrijven in zijn grote boek. Al uren! Pietje had koffie gehaald en vullingen voor de vulpen en had de gordijnen dicht gedaan tegen de zon. Maar nu zat hij al een hele tijd te wachten op het volgende klusje.
Lees het hele verhaal op de Babboes website.

Verteltip: plaatjes voor de volgorde


Het verhaal over Pietje en de ring is losjes gebaseerd op het Engelse volksverhaal over de Kat en de Muis. Je kunt net als bij dat verhaal kaartjes maken om het vertellen te ondersteunen: daarmee kun je zelf gemakkelijker  de volgorde onthouden en de kinderen kunnen actief meedenken/meedoen bij de herhalingen.
Ieder kaartje heeft een plaatje op voor- en achterkant:
  1. Vrolijk Pietje/verdrietig Pietje
  2. Luisterpiet/ring van Sinterklaas
  3. Bakpiet/speculaaspop
  4. Inpakpiet/pakpapier
  5. Naaipiet/zak
  6. Voorraadpiet/schaar
Tip: ben je niet zo handig met tekenen, kopieer/print dan plaatjes. Voor de pieten kun je steeds hetzelfde plaatje nemen en de baret anders inkleuren (bv. verkleinde versie van deze piet).
Je kunt de plaatjes neerleggen, rechtop zetten in een kaartenstandaard, of dubbelgevouwen kaartjes maken die je neerzet.

Tijdens het vertellen leg of zet je de betreffende pieten een voor een in een rij neer. Op het moment dat de ring kwijt is, draai je het eerste plaatje om, zodat de kinderen het verdrietige pietje zien. Aan het eind van het verhaal draai je de rij kaartjes van achter naar voren om (op het juiste moment in het verhaal), zodat de voorwerpen zichtbaar worden, en tot slot ook weer het blije pietje.

Activiteiten bij het verhaal


Discussie

Wat Luisterpiet doet is best gemeen. Wat vinden de kinderen daarvan? En wat vinden ze van de reactie van Pietje aan het eind? Daar hebben ze vast wel een mening over!
 

Navertellen

Als je kaartjes hebt gebruikt bij het vertellen, kun je de kinderen ermee laten spelen. Kunnen ze de plaatjes in de goede volgorde leggen? En kunnen ze het verhaal dan met de plaatjes navertellen?


Speculaas bakken

Van zo'n verhaal dat eindigt met een speculaaspop krijg je trek! Bak zelf eens speculaas of pepernoten. Dat is niet moeilijk en het ruikt heerlijk.
 

Prentenboek

Bekijk samen het prachtige prentenboek 'Sinterklaas' van Charlotte Dematons. Op de vierde dubbele pagina is het onderstaande pietenhuis te zien, met daarin een bakkerij, inpakkamer en naaizolder, net als in het verhaal!

Sinterklaas

Cadeau-tip: Vertel!

 

Voor pakjesavond of voor onder de kerstboom.

Het afgelopen jaar werkte ik als eindredacteur mee aan een boek over verhalen vertellen, uitgegeven ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van de Vertelacademie. De titel: Vertel! Een boekje open over verhalen vertellen.

In het boek staan 70 korte artikelen, waarin professionals uit talloze sectoren vertellen hoe zij met verhalen werken. Het is een heel gevarieerd boek, met veel praktische tips: van het vertellen in musea tot corporate storytelling, van microfoongebruik tot de uitspraak van de namen uit de Griekse mythen.

Vertel! is voor €19,95 (excl. verzendkosten) te koop bij de Vertelacademie. Ik heb zelf een paar exemplaren op voorraad, dus je kunt het boek ook bij mij ophalen of bestellen.

Babboes vertelt...

Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw: december is een drukke tijd. De goedheiligman arriveert deze week, maar toch is het handig om ook alvast na te denken over kerst en daarna.
Wil je een bijzondere kerstviering met je collega's of je familie? Of zoek je eens wat anders bij wijze van nieuwjaarsborrel? Nodig dan een verhalenverteller uit!

Ik heb meerdere kerstverhalen en winterverhalen in mijn repertoire. Vind je op de website niet wat je zoekt, neem dan even contact op, dan denk ik met je mee. Maar wacht niet te lang, want ook mijn agenda is vol deze maand!
Copyright © 2017 Verhalenverteller Babboes, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp