Copy
Destination #1 januari 2012. Ett nyhetsbrev om hållbara transportsystem som ges ut av nätverket Kompass.
Nätverket Kompass
Klicka här för att logga in på medlemssidorna. Där har du som medlem tillgång till information, bilder, artiklar och mycket mer. 

Klicka här för att läsa ett faktablad om spårbilar. 

Destination #1 Januari 2012Masdar, Abu Dhabi

Jag har haft möjligheten att åka tre moderna spårbilssystem; i Uppsala, på Heathrow och nu senast i Masdar över julhelgen. Det är slående hur snabbt tankarna flyr från tekniken när man väl sitter och åker. Att åka spårbil är inte svårt, trots att tekniken i sig är avancerad. I den 40 år unga staten Förenade Arabemiratet satsas det stort på ny teknik och i Masdar, en ny förort till Abu Dhabi, är det ny grön teknik som gäller. Intresset för nya hållbara idéer och lösningar är slående, inte minst för spårbilar. Statschefer som besökt Masdar är bl.a. Tysklands premiärminister Angela Merkel, Spaniens premiärminister J.L.R. Zapatero, Malaysias premiärminister N.T. Razak, Islands president O.R. Grímsson, Portugals premiärminister J. Sócrates, Sydkoreas president L. Myung-Bak, Drottning Rania av Jordanien, Prins Albert II av Monaco, Drottning Beatrix av Belgien och USA:s expresident G.W. Bush. Bland andra VIP-besökare kan nämnas FNs Generalsekreterare B.K. Moon, Amerikas utrikesminister H. Clinton, Japans utrikesminister K. Gemba och sist men inte minst Sveriges infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd samt kronprinsessan Victoria.   


När man är i Masdar så är det uppenbart att spårbilar tillhör det nya och moderna. En annan sak som slår en är det stora internationella intresset för grön teknik. De svenska städer som först satsar på spårbilssystem kommer få stor uppmärksamhet från när och fjärran. Rätt hanterat blir det en turism i sig. 


Monorail på Palm Island, Dubai

Jag kan rekommendera ett besök i Masdar och övriga UAE (Förenade Arabemiratet). Mycket finns att inspireras av: från det lilla som designade busskurer och belysningsstolpar, till det större som förarlös metro, monorail eller världens högsta byggnad. I Masdar kan man lära sig hur ett spårbilssystem byggs, drivs och sköts, och skapar PR. Ska vi arrangera en studieresa? 

/Magnus Hunhammar
 
Magnus Hunhammar, IST
Magnus Hunhammar, IST
 


Medlemsmöte 23 februari, Uppsala
Alla Kompass-medlemmar och övriga inbjudna är hjärtligt välkomna till Uppsala kommunhus/stadshus torsdagen den 23 februari, kl 10-14. Ur programmet:
  • Uppsalas planer och arbete för pionjärbana spårtaxi
  • Film från Spårbilskonferensen Podcar City 5, Waterfront 2011
  • PRT@Masdar – hur systemet byggs, styrs och sköts
  • Workshop: upphandlingsprocessen för spårbilar

Fritt inträde. Notera datumet i kalendern.

Mer info: Magnus Hunhammar, IST & Jenny Kihlberg, Uppsala
  
För mer information, kontakta Magnus Hunhammar, IST: magnus@sparbilar.se eller Jenny Kihlberg, Uppsala: jenny.kihlberg@uppsala.se

 
Presentation Uppsala inför OECD
Uppsalaprojektet presenterades i korthet på OECDs möte för grönt affärsmannaskap och affärsmodeller i Köpenhamn 19-20 januari. En samling om ca 100 delegater fick lyssna på svensk grön teknik från Hammarby Sjöstad och andra exempel på hur grön och förnyelsebar teknik kan skapa ekonomiska förutsättningar samhällsutveckling. Uppsalas spårtaxiprojekt redovisades med karta och en kort statusuppdatering med dagsläget, dvs sakta framåt inför ELENA-beslut, redovisades. 

För mer information, kontakta Christer Lindström, IST: christer@sparbilar.se
 

Nedan publiceras ett urval av nyheter som sker gällande spårbilar och hållbara transportsystem i världen. 
Japans utrikesminister besöker Masdar

(Reuters): Japans utrikesminister Koichiro Gemba besökte nyligen Masdar och knöt ytterligare närmare band med Abu Dhabi's energibolag för förnyelsebara energikällor. Japan, som beslutat att satsa stort på förnyelsebara energikällor, undersöker nu även möjligheterna med ett PRT-system, likt det som finns i Masdar. Läs mer här!
Bild: Per Gyllenspetz

Spårbilar i Göteborg

(Göteborgsposten): Göteborgs täta och trevliga gatunät har inte plats för så mycket mer bilar eller kollektivtrafik. Men en spårbil på fem-sex meters höjd kan bli Göteborgs nya kollektiva transportmedel, skriver Per Gyllenspetz, expert på hållbara mobilitetslösningar. Läs hela artikeln i GP här. 
Spårbilar utreds i Amritsar, Indien

(Treehugger): Ett 2 mile (3,2km) långt system av spårbilar föreslås nu i Amritsar, Indien. Systemet, som ska koppla samman Golden Tempel med sju stationer, beräknas kunna reducera biltrafiken med 20% och förkorta en timmes restid ner till sju minuter. Läs hela artikeln här.

Världens största solenergifartyg angör i Abu Dhabi

(RE Magazine): MS Turanor PlanetSolar, världens största fartyg drivet på solenergi, har efter en resa på 48 000 km enbart driven på solenergi, angjort i Abu Dhabi. Abu Dhabi har som ambition att satsa stort på förnyelsebara transporter, t.ex. genom spårbilar. Ett led i utvecklingen för detta är genom solenergi. Läs mer här.
Copyright © 2012 KOMPASS.