Copy
Destination #7 september 2013. Ett nyhetsbrev om hållbara transportsystem som ges ut av nätverket Kompass.
Nätverket Kompass
Klicka här för att logga in på medlemssidorna. Där har du som medlem tillgång till information, bilder, artiklar och mycket mer. 

Klicka här för att läsa ett faktablad om spårbilar. Stort intresse för spårbilar i Almedalen

Almedalsveckan blir större och större. Antalet seminarier och möten räknades till 2300 under den första veckan i juli. Många handlade också om trafik och infrastruktur. Undertecknad, Christer Lindström (Encitra/KOMPASS), Johan Magnusson (Upplands-Väsby) och Bosse Andersson (Sigtuna) var några med spårbilsengagemang som deltog i flera av dessa.

Roligast och mest givande var dock utan tvekan KOMPASS spårbilsutställning i hamnen i Visby. Vi var först lite oroade över vår placering långt ut på hamnbryggan men det visade sig inte vara något problem. Det blev nästan tvärtom så att de som kom var mycket intresserade och tog god tid på sig att sitta i spårbilen, informera sig och ta hem kunskaperna till sin kommun. Där kom tunga kommunalråd, trafik- och samhällsplanerare i kommuner, landsting och regioner liksom många allmänt engagerade i klimat-, miljö och energifrågor. Vårt tryckta sommarnummer av nyhetsbrevet Destination, som du nu läser, hade stor åtgång.

Vårt huvudbudskap från KOMPASS var vår önskan att regeringen ska ta till sig alla fördelar med modern miljövänlig transportteknik som t.ex. spårbilar och stötta en pilotbana i Sverige. Kanske kan vi få lite fart på den debatten nu inför den extra tunga valrörelsen med både val till EU-parlamentet i maj och kommun-, landstings/region- och kommunval i september.

För övrigt har Vectus öppnat sitt första kommersiella PRT-system i Suncheon, Sydkorea. KOMPASS kommer självklart att bevaka utvecklingen och presentera löpande information om detta i kommande nummer av Destination. Läs mer om projektet nedan.
 
/Hans Lindqvist
 
Magnus Hunhammar, IST 
Hans Lindqvist (c), ordförande i nätverket Kompass
 


Podcar City 7: 23-25 oktober 2013 i Washington D.C.


Välkommen till Podcar City 7 i Washington DC i oktober! Hemsidan för konferensen är öppnad och programmet uppdateras löpande. 
  
För mer information, besök http://www.podcarcity.org/ eller kontakta Magnus Hunhammar, Kompass/IST: magnus@sparbilar.se

 


Suncheon Vectus PRT öppnat!


Station och banor i Suncheon, Sydkorea. Bild: Vectus PRT
 
I Suncheon, Sydkorea ca 40 mil syd om Seoul, finns numera det tredje moderna spårbilssystemet i världen. Den 15 augusti 2013 öppnades systemet för trafik. Man kör med 20 vagnar i början under en testperiod och tänker utöka till 40 spårbilar under året. Banan är 4,6 km lång med två stationer i vardera ändan. Systemet betjänar Suncheon Bay, ett våtlandsområde känt för sina tranor, vilket för närvarande är värd för ”Garden of the Earth”, en trädgårdutställning med 83 olika anläggningar från ett flertal länder och inriktningar.

Systemet är byggt och drivs av Suncheon Ecotrain, vilka uppger ha investerat 60 miljarder won i projektet, vilket motsvarar 360 milj SEK. Investeringen är alltså på 80 milj. kr per km inklusive bana, vagnar, stationer, styrsystem etc. Spårbilssystemet är utvecklat i Uppsala, på Vectus testbana, och flera svenska underleverantörer har bidragit. 
 
För den som är sugen att åka dit och pröva systemet är det gratis att åka oktober ut.
 
/Magnus Hunhammar, IST

PRT till Boulder, Colorado?

(Boulder County Business Insider): I Boulder, Colorado, finns långt gångna planer på att bygga ett system av PRT, dvs. spårbilar. Enligt SkyTran's VD R. Paul Williamson har investerare redan garanterat hela summan om 250 miljoner dollar som behövs för att bygga projektet. Läs hela artikeln här!
Spårbilar i Tel Aviv

(Wired): Som vi tidigare rapporterat om i Destination utreds spårbilar i Tel Aviv, Israel. SkyTran, ett hängande PRT-system för två passagerare är dock ingen nyhet. Redan 1990 presenterade uppfinnaren Douglas Malewicki idéen som staden nu verkar ha nappat på.  Läs hela artikeln här.
Copyright © 2013 KOMPASS.