Bekijk deze nieuwsbrief in je browser

BAKBABBEL  |  4 december 2020

 

Wat geweldig dat jullie met zijn allen zo massaal aan de bak zijn gegaan met de recepten uit mijn boek Heel Holland Bakt thuis. Zo leuk, al die foto's van baksels die jullie met mij delen via sociale media, blijf dat vooral ook doen! 

Het is tijd om eens wat meer over mezelf te vertellen, dus ik ga aan de babbel en ik deel een recept met je waar je nog geen mixer voor nodig hebt.

 

Even babbelen......


Het afgelopen jaar heb ik zoveel nieuwe mensen ontmoet en daarom is het tijd om eens wat meer te vertellen over mezelf.

Ik ben 44 jaar, 18 jaar getrouwd met Niels en moeder van Rosalie (17) en Victor (12). 
Pedagoog en gezinshulpverlener was mijn beroep voordat ik les ging geven aan Avans Hogeschool. Deze baan combineer ik nu met al mijn werkzaamheden voor en achter de schermen bij Anouk bakt door.

Mijn keuken is mijn domein, ik ben er het liefste de hele dag en zelfs mijn online lessen geef ik vanuit de keuken. Ideaal zo naast de Quooker, dan kan ik de hele dag heet water tappen, want dat drink ik het liefst. Oh ja, ik word ook heel blij van keukenapparaten zoals mixers, blenders en keukenmachines, maar daarover een andere keer meer.

Snoepen en snacken vind ik heerlijk: de bonbons van Visser chocolade of heerlijke ribbelchips, ik ben er niet vies van. Om balans te houden, sport ik veel en eet ik zo gezond mogelijk. De 80-20 regel zullen we maar zeggen. Een leven zonder eten kan ik me niet voorstellen, ik denk in eten. Ooit hoorde ik iemand zeggen: je moet eten om te leven en niet leven om te eten. Wijze uitspraak, vandaar het balans houden.

Iedere avond voordat ik ga slapen, lees ik in bed. Het liefst (Scandinavische) thrillers of historische romans. En van bladeren door bak- en kookboeken word ik helemaal zen.

Ik haat rommel en loop de hele dag te ruimen, mijn gezin is er ondertussen al aan gewend en laat me maar gewoon mijn gang gaan. Het hoort ook bij mijn wijze van zorgen voor de ander en mijn hoofd leegmaken.

Mijn jeugd was er een waarin rekening houden met de ander en delen centraal stond. Zolang er benzine in de auto zit, kunnen we rijden, zei mijn vader altijd en of er dan één of vier mensen in zitten, maakt niet uit. En zo sta ik nu nog altijd in het leven!

Appelhavermoutkoek


Supermakkelijk, je hebt geen mixer nodig. Enkel een pan, smelten, roeren, raspen en in de vorm. Iedereen kan dit en daarom is dit ook een heerlijk recept om thuis te maken. Ik zorg altijd dat ik deze koek in de vriezer heb liggen. Krijg ik onverwacht visite, dan warm ik de koek na het ontdooien even op in de oven en hebben we iets lekkers bij de thee.
 
Fotografie: Mitchell van Voorbergen

Wat heb je allemaal nodig


INGREDIËNTEN

200 g roomboter
250 g donkerbruine basterdsuiker
125 g havermout
250 g zelfrijzend bakmeel
2 jonagold appels
1 tl kaneel


BAKGEREI

Rechthoekige bakvorm van 18 x 28 cm
Bakpapier
Grove rasp

 

Bereiding


1 VOORBEREIDEN

Verwarm de oven (hete lucht) voor op 175 °C. Vet de bakvorm in met boter en leg een stuk bakpapier op de bodem. Smelt de boter op laag vuur in een middelgrote pan. Haal de pan van het vuur. Roer de basterdsuiker door de gesmolten boter, gevolgd door de havermout. Roer tot slot het zelfrijzend bakmeel erdoor.

 

2 VULLEN

Verdeel de helft van het deeg over de bodem van de ingevette bakvorm en druk goed aan. Zorg dat de bodem gelijkmatig bedekt is. Rasp de appels grof. Je hoeft de appels niet te schillen. Breng de geraspte appel op smaak met de kaneel. Verdeel de appel zonder het vocht gelijkmatig over de deegbodem en druk licht aan. Verkruimel het overige deeg grof, verdeel deze grove kruimels over de geraspte appel en druk licht aan.

 

3 BAKKEN

Zet de bakvorm op het rooster in het midden van de oven en bak de koek in 40 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen in de vorm, haal uit de vorm en snijd daarna in vierkantjes om te serveren.

 

 

4 TIPS

Sommige appels bevatten meer vocht, knijp dan de geraspte appel uit voordat het de bakvorm in gaat. Verpakt in aluminiumfolie is deze havermoutkoek drie dagen houdbaar. De koek is goed in te vriezen. Verpak hem dan eerst in aluminiumfolie en vervolgens in een (plastic) diepvrieszakje. Laat voor gebruik buiten de koelkast ontdooien.


Zoek jij nog een leuk cadeau voor de feestdagen met een persoonlijke boodschap van mij?

Een bijzonder boek, gemaakt met bijzonder veel liefde, in een bijzonder jaar! Wie had gedacht, dat na de geweldige eer om winnaar van Heel Holland Bakt 2019-2020 te worden, een maand later heel Nederland massaal thuis aan het bakken zou slaan. 
Sociaal, bewust en snel, dat zijn de thema’s van dit allernieuwste seizoensboek Heel Holland Bakt thuis. Want bakken, dat doe je voor elkaar, iets wat nu alleen maar meer telt. 
Behalve mijn 32 recepten, vind je in dit boek ook de 8 technische opdrachten van Robèrt van Beckhoven die te zien zullen zijn in het nieuwe seizoen Heel Holland Bakt en ik kan je al zeggen dat daar pareltjes tussen zitten.
 

ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Mijn bakboek kost €24,99. Je ontvangt dan een exemplaar met een persoonlijke boodschap waar je zelf de ingrediënten voor aanlevert. Deze prijs is exclusief de verzendkosten. 

Stuur me een e-mail op info@anoukbaktdoor.nl met je naam, volledige adres en de kern van de persoonlijke boodschap of vul het bestelformulier in op mijn website www.anoukbaktdoor.nl. De betaling gaat via een betaalverzoek dat ik je per e-mail stuur. 

Wil je het boek cadeau geven aan je medewerkers of verkopen in je winkel, neem dan zeker contact met me op. 
Facebook
Instagram
Pinterest
Website
Copyright © 2020 Anouk bakt door, All rights reserved.


Gegevens aanpassen of Afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp