Bekijk deze nieuwsbrief in je browser

BAKBABBEL  |  23 december 2020

 

De feestdagen staan voor de deur en het jaar loopt op zijn eindje. Ik word daar altijd een beetje emotioneel van, dus vandaag kijk ik met je terug op het afgelopen jaar en neem ik je mee in mijn plannen voor het nieuwe jaar. Natuurlijk deel ik nog een lekker recept voor bij het kerstontbijt of de brunch.

Een van die bijzondere momenten dit jaar was het aanwezig zijn bij de presentatie van I'm an artist van Barrie Stevens, met taart natuurlijk. Lees verderop meer over deze avond.

 

Het jaar 2020......


Het jaar zit er bijna op en het is een jaar om nooit meer te vergeten. Ieder mens, ieder gezin heeft de gevolgen van Corona gevoeld. We doen allemaal ons best om gezond te blijven, elkaar te helpen, onze kinderen uit te leggen wat er speelt en ons werk met ons gezinsleven te combineren. Wat een opdracht!

Terugkijkend op het jaar, ben ik zo dankbaar voor alles dat op mijn pad is gekomen. De mensen die ik heb mogen ontmoeten, de opdrachten die er geweest zijn en de kans die er was om mijn werk als docent bij Avans Hogeschool te combineren met alle projecten van Anouk bakt door. Want wat is er een hoop gebeurd na het winnen van Heel Holland Bakt: Tijd voor MAX, Koffietijd, interviews met kranten en radio, de intocht door Oeteldonk, vrijwilligerswerk voor het Parkpaviljoen, mijn wekelijkse culinaire rubriek in MAX Magazine, taarten voor verjaardagen en feestjes, fysieke workshops bij kookstudio Ik kook jij ook, workshops online waarvan eentje zelfs voor 85 deelnemers in het Engels en natuurlijk mijn boek dat uitgekomen is. Als ik het zo opsom, komt opnieuw binnen wat een hoop ik gedaan heb. En dat allemaal in één jaar!

Ik ben er ook moe van, sta al 1,5 jaar non stop ‘aan’, ben 7 dagen per week aan het werk en verlang dus echt naar meer rust en regelmaat voor 2021. Ik kan goed plannen en heel hard werken, maar naast al het zakelijke, gebeurde er privé ook veel. Niels brak in juli zijn rug terwijl net de aannemer begonnen was aan de sloop van onze badkamer en toilet. Rosalie werd aangenomen bij HBO dans musical en verhuisde op haar 16e naar Groningen (3 uur rijden vanaf ons huis) en Victor startte op de middelbare school. Probeer al deze zorgtaken als moeder maar eens te combineren met twee banen en dan ook nog eens in Corona tijd.

Nergens kon ik op de automatische piloot draaien. Het onderwijs ging van de ene op de andere dag online wat allerlei nieuwe vaardigheden en creativiteit vroeg en voor Anouk bakt door was iedere vraag, iedere opdracht een nieuw project wat ook nieuwe inzichten van mij vroeg. En als je dan toch eens wist hoeveel projecten er steeds net voor de eindstreep door Corona niet door gegaan zijn. Zo’n 75% is op het laatste moment geannuleerd. Daar is zoveel tijd, energie en geld in gaan zitten. Het vraagt veel van mijn veerkracht.

Daarom maak ik voor 2021 hele bewuste keuzes: geen kleine opdrachten of samenwerkingen meer, enkel opdrachten die zekerheid bieden en natuurlijk inhoudelijk bij me passen. Mijn wekelijkse culinaire rubriek in MAX Magazine is verlengd, er komt een mooie samenwerking aan (waar ik nu nog niets over mag zeggen), ik hoop de workshops in de kookstudio te kunnen plannen, de online workshops voor bedrijven gaan ook door en ik heb eindelijk tijd om recepten voor mijn website inclusief recept video’s te gaan ontwikkelen.

Mijn drukke jaar zie ik als een luxe probleem hoor, laat dat helder zijn. Ik begon mijn verhaal niet voor niks met dankbaarheid voor alle deuren die open gegaan zijn en nog dankbaarder ben ik voor onze gezondheid en die van mijn naasten. En toch wil ik het voor 2021 echt anders. Afgelopen jaar heb ik een mooi pad mogen bewandelen en komend jaar kies ik mijn weg! Denk jij ook al na wat je wilt en wenst voor het nieuwe jaar of welke keuzes je gaat maken?

Nogmaals dank voor al je lieve aandacht, bemoedigende woorden en steun. Ik wens je rustige feestdagen, het allerbeste voor het nieuwe jaar en blijf je graag zien of horen.
Blijf gezond!

Chocolade broodjes


Kaneelbroodjes kennen we allemaal, maar deze variant met hazelnoot en chocolade is vers vanuit de oven zo heerlijk. Probeer het maar eens voor de kerst lunch en vergeet niet om het resultaat met mij te delen.
 

Wat heb je allemaal nodig


INGREDIËNTEN

300 ml volle melk
40 gr roomboter + extra om in te vetten
10 gr kristalsuiker
10 gr instant gist
500 gr bloem + extra om te bestuiven
10 gr zout
1 ei, losgeklopt
1 el (olijf)olie 
200 gr melkchocolade
100 gr zure room
60 gr geroosterde hazelnoten, grof gehakt
1 tl zeezout


BAKGEREI

Ovenschaal

 

Bereiding


1 VOORBEREIDEN

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 190 graden Celsius. Verwarm de melk, de roomboter, de suiker en de gist in een steelpan tot lauw warm. Meng de bloem met het zout en maak een kuiltje. Giet de lauwe melk in het kuiltje en voeg steeds wat meer bloem toe totdat er zich een deeg vormt. Voeg halverwege het ei toe. Kneed 10 tot 15 minuten stevig door tot een elastisch deeg.
Leg het deeg in een met olie ingevette kom en laat met een theedoek over de kom twee uur rijzen bij kamertemperatuur.
 

2 VULLEN

Smelt de chocolade au bain-marie, haal de kom van de pan en roer de zure room door de chocolade. Bestuif het werkblad met bloem, rol het gerezen deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 40 bij 30 centimeter. Besmeer met de chocolade, strooi tweederde van de hazelnoten en het zeezout over de chocolade. Rol het deeg vanuit de lange zijde op tot een lange rol. Snijd de rol in 10 plakken van 4 cm breed. Leg de plakken met de snijkant naar boven in een met boter ingevette ovenschaal, bestrooi met de overige hazelnoten en laat met een theedoek erover nog een uur rijzen bij kamertemperatuur.
 

3 BAKKEN

Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de broodjes in 20 tot 25 minuten gaar en goudbruin. Eet ze lauw warm en geniet er samen van.

 

Maandagmiddag 14 december zou Barrie Stevens in de Poorterij in Zaltbommel zijn voorstelling I'm an artist presenteren aan de pers en ik mocht dit feestelijke moment opleuken met taart. De realiteit haalde ons in en het werd duidelijk dat in de avond de aanscherping van de Corona maatregelen kwam, dus werd besloten om samen de toespraak van Mark Rutte te kijken.

SBS6 was erbij en filmde de reactie van Barrie toen hij hoorde dat zijn voorstelling vier dagen later niet in première mocht gaan, de theaters gingen immers weer dicht. Zo werd mijn feesttaart een troosttaart! Het Brabants Dagblad wijdde een mooi artikel aan de presentatie op deze avond.
 
HEEL HOLLAND BAKT komt er weer aan en ik ben zo benieuwd! De kandidaten zijn in ieder geval enthousiast en gedreven.

De technische opdrachten van seizoen 8 zijn zo leuk, je vindt ze stap voor stap beschreven in mijn bakboek! 

Zondag 27 december 20.25 uur op NPO1!


Zoek jij nog een leuk cadeau met een persoonlijke boodschap van mij?

Een bijzonder boek, gemaakt met bijzonder veel liefde, in een bijzonder jaar! Wie had gedacht, dat na de geweldige eer om winnaar van Heel Holland Bakt 2019-2020 te worden, een maand later heel Nederland massaal thuis aan het bakken zou slaan. 
Sociaal, bewust en snel, dat zijn de thema’s van dit allernieuwste seizoensboek Heel Holland Bakt thuis. Want bakken, dat doe je voor elkaar, iets wat nu alleen maar meer telt. 
Behalve mijn 32 recepten, vind je in dit boek ook de 8 technische opdrachten van Robèrt van Beckhoven die te zien zullen zijn in het nieuwe seizoen Heel Holland Bakt en ik kan je al zeggen dat daar pareltjes tussen zitten.
 

ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Mijn bakboek kost €24,99. Je ontvangt dan een exemplaar met een persoonlijke boodschap waar je zelf de ingrediënten voor aanlevert. Deze prijs is exclusief de verzendkosten. 

Stuur me een e-mail op info@anoukbaktdoor.nl met je naam, volledige adres en de kern van de persoonlijke boodschap of vul het bestelformulier in op mijn website www.anoukbaktdoor.nl. De betaling gaat via een betaalverzoek dat ik je per e-mail stuur. 

Wil je het boek cadeau geven aan je medewerkers of verkopen in je winkel, neem dan zeker contact met me op. 
Facebook
Instagram
Pinterest
Website
Copyright © 2020 Anouk bakt door, All rights reserved.


Gegevens aanpassen of Afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp
Facebook
Instagram
Pinterest
Website
Copyright © 2020 Anouk bakt door, All rights reserved.


Gegevens aanpassen of Afmelden.

Email Marketing Powered by Mailchimp