Copy

Beste, Lieve, Geachte <<Voornaam>>,

De wereld verandert razendsnel.

Laten we ervoor zorgen dat we niet aan de zijlijn staan of ons willoos mee laten sleuren.

Laten we de ruimte vinden om als kunstenaars, creatieve ondernemers, frisdenkers en dwarslopers een vooraanstaande rol te spelen in het vormgeven van de samenleving.

Laten we nieuwe verhalen vertellen. 
Geen kunstwerken neerzetten achter glas of in een zaaltje, maar ervaringen, onderzoeken, trajecten delen waarmee we ons mengen in de grote vraagstukken van deze tijd.

Op 9 en 10 februari komen we samen om te werken aan onze strategie.

Om de verbeeldingskracht en vindingrijkheid van elk van ons vleugels te geven door samen deuren open te gooien, verbindingen te maken en kennis te delen.

Tabo Goudswaard slaat letterlijk een gat in de white cube van Concordia in Enschede.
Foto: Jan Dirk van der Burg - fotograaf des Vaderlands.

Tabo Goudswaard leidt ons. Hij heeft ervaren hoe we de wereld van organisaties en creatieve, artistieke ontwerpers kunnen verbinden om tot betekenisvolle verandering te komen.

“Kunst en samenleving zijn lang gescheiden werelden geweest. Voor kunst was er lang een apart plekje, een beetje buiten de maatschappij. Maar daar, buiten de White Cube of de Black Box, is de samenleving. Die lonkt steeds meer. Die muren van de kunstwereld voelen als een gevangenis, een belemmering waar je uit wilt breken. Kunstenaars willen niet geïsoleerd, buiten de maatschappij werken. Ze willen een open verbinding naar het echte leven, ze willen relevant zijn, ze willen impact!

Maar dat gaat niet vanzelf. De wereld van kunstenaars en niet-kunstenaars verschilt erg van elkaar. Dit verschil uit zich in ander repertoire: andere vaardigheden, andere werkprocessen, andere zaken die men belangrijk vindt. Juist dat is het spannende en wat mij betreft ook de grote belofte van samenwerking, meer verbinding tussen deze twee werelden. En ik geloof dat er nu ook echt sprake is van momentum.

Hoe bouwen we die brug? Daar wil ik op 9 februari aan werken. Kom je ook?”


Hier kun je meer lezen.
Ja, ik kom!
Een kunstenaars mindset past niet zomaar binnen een organisatie

Afgelopen week stond TurnLid Martijn Engelbregt voor een volle zaal mensen uit de wereld van vakbonden, arbeidsrecht, politiek en verantwoord maatschappelijk ondernemen.

Hij sprak over angst. En deed iets vreselijks engs. Minutenlang was het doodstil.

Toch werd hij achteraf aangesproken met de vraag of hij in organisaties kan komen helpen om aan angst een plek te geven.
Dit gaan we oppakken samen.
Maar het is niet eenvoudig.

Tabo Goudswaard heeft ervaring met de brug tussen kunst & organisaties:


“De kunstenaar is getraind in het omgaan met complexe situaties en is comfortabel met niet-weten wat het gaat worden. Om tot iets nieuws te komen zal een kunstenaar eerst een tijdje lummelen, dan proberen, testen, falen, leren en opnieuw proberen.

Het niet vooraf vastleggen van resultaten, geeft een allergische reactie bij (project)managers van bedrijven. Zij worden geacht te sturen op tijd, kosten en resultaten. Toch is deze iteratieve werkwijze van kunstenaars waardevol in deze tijd van continue veranderende omstandigheden.

De kunstenaar weet precies welke weg hij moet nemen zonder een voorgenomen bestemming te hebben.”

Lees hier Tabo’s uitgebreide artikel.

Bekijk de manieren waarop TurnLeden een brug bouwen tussen kunst en organisaties.

En… Kom op 9 feb naar Tabo’s workshop op het TurnCamp!

Jouw dilemma op het Dwarslopers Festival?
Op 16 maart is er voor de tweede keer een Dwarslopers Festival.

Op initiatief van TurnLid Imre Ploeg en in samenwerking met de Vrije Hogeschool en het Dwarslopers netwerk komen ambitieuze veranderaars, creatieve ondernemers en dwarse denkers samen.

Ook The Turn Club is erbij. We geven onze leden de ruimte om hun dilemma te delen en anderen te betrekken bij het maken van een turn.

Op het TurnCamp maken we een begin.
Als jij mee wilt doen maar niet op 9/10 februari kunt, stuur ons je idee: info@turnclub.org

Muzikale brug van ver naar hier

TurnLid Toon Oomen verbindt vluchtelingen en nieuwkomers door middel van muziek aan Nederlandse plekken en groepen.
 

"Sinds een half jaar werk ik mee aan het ‘Catching Cultures Orchestra’, als drummer. Wij bieden een warm welkom te bieden aan vluchtelingen en asielzoekers in NL en de muziek die zij meebrengen.

Op 27 januari a.s. organiseren we een festival in Utrecht. Het orkest treedt zelf op als gastheer en zal op dit festival een nieuwe vorm van presentatie brengen. Doel is om de verbondenheid in het orkest muzikaal én sociaal te versterken en voor het voetlicht te brengen.

Kom je? Wellicht ontstaan er nieuwe ideeën voor samenwerking.”

Meer info

Oproep Filosofie Magazine

We werken aan onze zichtbaarheid.

Niet alleen infiltreerden we in de Nationale Wetenschapsquiz, ook mogen we enkele TurnLeden voordragen bij het Filosofie Magazine.
Heeft een filosofische tekst, theorie of boek jouw werk sterk beïnvloed?
Heb je een turn gemaakt doordat er een filosoof je pad kruiste?

Stuur ons in enkele zinnen je elevator pitch, dan presenteren we je aan de redactie: info@turnclub.org.

Snel meer!

Een dikke groet, namens het hele Turnteam

Jolanda en Merlijn

PS hadden we al gemeld dat we op 9 & 10 februari een TurnCamp organiseren?

AGENDA

LID // Op weg naar natuurinclusieve landbouw // woensdag 23 januari // Boxtel

Van gedachten wisselen over het brede scala van mogelijkheden in de natuurinclusieve landbouw, het nieuwe gemend bedrijf, over voedselbossen, rijenteelt of permacultuur.

Lees meer...

LID // Catching Cultures Orchestra Festival 8// Zondag 27 januari // Utrecht

TurnLid Toon Oomen organiseert het Catching Culture Orchestra Festival: het festival waar verschillende muzikale en culturele achtergronden elkaar vinden en samen het podium delen.

Lees meer...

CLUB // Turn Camp: Local Acting // zaterdag 9 & zondag 10 februari // bij Utrecht

Hoe brengen we datgene wat we goed kunnen naar de plekken waar het keihard nodig is? Met workshops, inspiratie en creatieve interventies van o.a. Aart van der Maas, Vera Bachrach, Tabo Goudswaard en Merlijn Twaalfhoven.

Lees meer...

LID // Amur Mundi Festival // vrijdag 8 maart // Amsterdam

TurnLid, schrijver en filosoof Joke Hermsen duikt in het gedachtengoed van Rosa Luxenburg en Hannah Arendt. 100 jaar na de dood van Luxenburg is er opnieuw revolutie in Europa. Brexit, Gele Hesjes, groeiend ongemak over toenemende ongelijkheid en een veranderend klimaat.

Wat kunnen deze filosofen en activisten ons leren?

Lees meer...

CLUB // Turn Camp: Global Thinking // zaterdag 6 & zondag 7 april // bij Utrecht

Hoe kunnen wij, individuele creatieve professionals, een rol van betekenis spelen bij de grote, wereldwijde vraagstukken?

Lees meer...

Dit is lang niet alles...

Heb jij een vraag, dilemma of uitdaging - nodig je clubgenoten uit! Hier een slim formuliertje waarin je in een halve minuut jouw ideeën voor een bijeenkomst, wandeling of excursie kunt inbrengen.


 
Website The Turn Club
Facebookpagina The Turn Club
Facebookgroep The Turn Club
Deel
Retweet
Stuur door

The Turn Club
Nieuwe Herengracht 18
1018 DP AmsterdamVergelijkbare brieven liever niet meer ontvangen? Meld je hier af.