Copy

Beste, Lieve, Geachte <<Voornaam>>,

Don Quichot, Robin Hood, Hamlet: we moeten ze niet alleen spelen, we moeten ze worden. De lawaaischoppers, de provocateurs, de waarzeggers, de narren, de orakels: allemaal eeuwenoude rolmodellen voor wie zich bekommert om rechtvaardigheid.

Dit zei Chokri Ben Chikha onlangs voor een zaal theatermensen.

Maar hoe doe je dat?

Chokri roept op de theaters te verlaten:

We moeten de publieke ruimte terugveroveren. We moeten de focus naar buiten verleggen. We hebben de zwarte dozen veel te belangrijk gemaakt. We richten nu onze energie, ons geld en onze creativiteit voor 90% op de zwarte dozen, de bonbondozen, de seizoenbrochures en voor 10% op de wereld. Dat zou precies omgekeerd moeten.

Lastig, als je in deze structuren je geld verdient.
Als je afhankelijk bent van een podium, een orkest of galerie.
Ga je knalhard ondernemen of is er een andere weg om midden in de wereld te staan?

Hiervoor is The Turn Club opgericht.
Wij gaan voor een plek, midden in de verwarring, midden in de actie, midden in deze tijd.

En deze tijd vraagt om een opstand.
Ga je mee naar de Klimaatmars als Robin Hood?
Of juist tegen windmolens strijden als Don Quichot in een Geel Hesje?
Hoe zou de monoloog van een vrouwelijke Hamlet op de Women’s March klinken?

Theater, kunst en poëzie… het vertraagt de wereld.
Het doorbreekt de schematische indeling in links/rechts of pro en anti.
Door andere vragen te stellen, goed te luisteren en verbeeldingskracht de ruimte te geven, kunnen we het verschil maken.


Het afgelopen weekend doken we in de technieken, strategieën en methodes waarmee we de meest urgente vraagstukken van dit moment kunnen aanpakken.

Zo liet Vera Bachrach ons zien hoe je de omgang van de moderne mens met dieren voelbaar en tastbaar kan maken. Bijvoorbeeld door het kopen, klaarmaken en eten van kip niet 90 minuten, maar 9 weken te laten duren.


Het bracht ons tot de vraag:
Kunnen we vertragen, beter kijken en andere vragen stellen bij de onderwerpen waarvoor in maart gedemonstreerd wordt?

Op zondagmiddag 24 februari is er een brainstorm in Amsterdam 16-18 uur.
Geef je hier op om mee te denken en doen.

Als je op afstand mee wilt denken, dan is er nu een Facebook groep waarin we artistieke ideeën, plannen en acties verzamelen voor de klimaatmars op 10 maart.  

TurnLid Renee Scheltema maakte een indrukwekkende en bekroonde film over de grote, complexe uitdagingen van deze tijd: Normal is Over
Als jij kans hebt om een screening te organiseren en vervolgens een gesprek te houden met buurtbewoners, studenten, verenigingsleden of anderen die je bijeen kunt brengen, dan kunnen wij een DVD of Blue Ray organiseren.
Renee heeft vijf jaar aan de film gewerkt.

Zij zoekt hulp bij het coderen van de Nederlandse ondertitels (die nu alleen nog in het Engels zijn). Mail ons als je tijd hebt om haar te helpen. Je kunt de film thuis bekijken (voor een donatie) via deze link.

Luister hier een uitgebreid interview met Renee op Radio 1.
En lees een mooi artikel in het magazine van Triodos Bank.

Anne van Bergeijk demonstreerde mee afgelopen donderdag voor beter klimaatbeleid. Toch gelooft ze dat er behalve luide stemmen ook ruimte zou moeten zijn voor stilte bij deze ingrijpende gebeurtenis die het klimaatprobleem is voor mensen, dieren en al wat leeft.

Wil je meedenken met haar over hoe we naar de aarde kunnen luisteren, de verhouding tussen de grote tijd en de menselijke maat en concrete vormen om hieromheen acties en betrokkenheid te genereren?

Op zaterdagmiddag 2 maart zoekt zij een ruimte, centraal in Nederland in de buurt van een station om samen te komen.
Als je wilt helpen, mail haar dan direct.

Wakker worden in het Antropoceen #3: Wat gaan we vandaag doen?

Als je verder de diepte in wilt luisteren, denken en praten, dan is de bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger wellicht een tip.

Dinsdagavond 19 februari staat in het teken van handelingsperspectieven om de problemen van het Antropoceen het hoofd te bieden.

Binnen het Antropoceen kun je nu al een techno- en een eco-variant onderscheiden. Business as usual, hopen op technologische doorbraken zoals de modernisten ons voorhouden of is de weg naar ‘de-growth’, structurele hervormingen en circulariteit de juiste koers?

...dat zijn ingewikkelde vragen.

Je kunt ook gewoon gaan bouwen!
TurnLid Noortje Braat nam het mede-initiatief voor Oosterworld, een gebied dat door bewoners zelf groen, organisch en circulair wordt ontworpen en ingericht.
Het is een weg vol hobbels en valkuilen geworden.

Op maandagavond 25 februari wordt de film over dit project, met haar muzikale en poëtische werk als rode draad, vertoond in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.

Kijk hier de trailer
En hier is een item bij omroep Flevoland over de film.

Tenslotte nog een prachtig project dat je de komende twee weken kunt bezoeken: De Koningin van de Voedselbank van TurnLid Saskia Huybrechtse.

Wat betekent armoede?

Wat doet dat met je waardigheid en zelfrespect?

Saskia Huybrechtse ging op onderzoek in de voedselbank.
 

Uit vele verhalen en ontmoetingen ontstond een theaterstuk dat, samen met een diner wordt neergezet in buurthuizen in Amsterdam Noord.

Meer info
Tickets

Dat was het voor deze week!
Een dikke groet, namens het hele Turnteam
 

Jolanda en Merlijn

PS We doen veel te veel in Amsterdam. Laat ons daarom weten als je zelf iets organiseert, waar dan ook. Geef het door via dit handige formulier. We kondigen het graag aan in de volgende brief.

AGENDA

LID // De Koningin van de Voedselbank // 15, 16, 17, 20 en 21 februari  // Amsterdam

Theatergezelschap Parels voor de Zwijnen van Turnlid Saskia Huybrechtse brengt een bijzondere voorstelling: terwijl je samen de bus uitlaadt, helpt met koken en aan de lange tafel schuift spelen de verhalen zich om je heen aan af.

Lees meer...

TIP // Wakker worden in het Antropoceen: wat gaan we vandaag doen? // Dinsdag 19 februari  // Amsterdam

Een avond over handelingsperspectieven om de problemen van het Antropoceen het hoofd te bieden. Kunnen technologische doorbraken zorgen voor de juiste koers of structurele hervormingen en circulariteit?

Lees meer...

CLUB // Brainstorm Klimaatmars // Zondag 24 februari // Amsterdam

Denk en doe mee over artistieke ideeën, plannen en acties voor de Klimaatmars op 10 maart.

Meld je aan...

LID // film: De Spelers van Oosterwold // Maandag 25 februari // Amsterdam

Een film over de meest ultieme vorm van doe-het-zelf-gebiedsontwikkeling. Turnlid Noortje Braat nam het initiatief voor Oosterworld, een gebied dat door bewoners zelf groen, orchanisch en circulair wordt ontworpen en ingericht. Het proces is gefilmd en wordt in Pakhuis de Zwijger vertoond.

Lees meer...

LID // Brainstorm 'Stille' Klimaatacties // zaterdag 2 maart // Centraal in Nederland

Denk met Anne van Bergeijk mee over hoe we naar de aarde kunnen luisteren. Hoe we concrete en 'stille' acties en betrokkenheid kunnen genereren rondom het klimaatprobleem.

Mail Anne: a.van.bergeijk@casema.nl

LID // Filosofisch Diner: ZIN | De Maakbaarheid van Zin // woensdag 6 maart // Amsterdam

Turnlid Casper Vuurmans organiseert weer een reeks filosofische diners. Dit keer is het thema Zin. De heersende opvatting is dat je als individu zelf de hand hebt in de zin die je aan je leven geeft. Wat een controle! Wat een mogelijkheden! Maar zijn we zelf wel in staat om zo’n grote taak te volbrengen? En worden we niet teveel beïnvloed door de wereld om ons heen, die ons vertelt wat we zinvol moeten vinden?

Lees meer...

LID // Amur Mundi Festival // vrijdag 8 maart // Amsterdam

TurnLid, schrijver en filosoof Joke Hermsen duikt in het gedachtengoed van Rosa Luxenburg en Hannah Arendt. 100 jaar na de dood van Luxenburg is er opnieuw revolutie in Europa. Brexit, Gele Hesjes, groeiend ongemak over toenemende ongelijkheid en een veranderend klimaat.

Wat kunnen deze filosofen en activisten ons leren?

Lees meer...

LID // Dwarslopers Festival: Visioenen van 2068 // zaterdag 16 maart // Zeist

Het geluid van het jaar 2068 is een totaal ander geluid dan het geluid van mei 1968. Met tientallen dwarslopers stellen we de vraag: waar verloren we het geloof aan de wereld en hoe vinden we het terug? Wat voor toekomst hebben we voor ogen als we in de wereld kunnen geloven?

Lees meer...

LID // Filosofisch Diner: ZIN | Kunst & de zin van onzin // woensdag 3 april // Amsterdam

Waarom kom je iedere ochtend uit bed? Een simpele vraag met een lastig antwoord. Zeker nu er geen grote verhalen meer zijn die jou vertellen wat het antwoord is (‘God heeft bepaald dat je opstaat’). Je moet het tegenwoordig allemaal zelf bedenken, zelf zin maken.

Lees meer...

CLUB // Turn Camp: Global Thinking // zaterdag 6 & zondag 7 april // bij Utrecht

Hoe kunnen wij, individuele creatieve professionals, een rol van betekenis spelen bij de grote, wereldwijde vraagstukken?

Lees meer...

CLUB // Green Culture Train Camp // June 4-16  // Europe

A movement of Green Culture - by train for activists, artists, change makers, storytellers, journalists, entrepreneurs, environment experts, businessmen, politicans, ...
Take your changing idea to Green Culture Montenegro and hop off and on at several interesting stops.

Enlist for Train Camp udates.

Lees meer...

Dit is lang niet alles...

Heb jij een vraag, dilemma of uitdaging - nodig je clubgenoten uit! Hier een slim formuliertje waarin je in een halve minuut jouw ideeën voor een bijeenkomst, wandeling of excursie kunt inbrengen.


 
Website The Turn Club
Facebookpagina The Turn Club
Deel
Retweet
Stuur door

The Turn Club
Nieuwe Herengracht 18
1018 DP AmsterdamVergelijkbare brieven liever niet meer ontvangen? Meld je hier af.