Copy

Beste, Lieve, Geachte <<Voornaam>>,

Een bruisende Turnbrief...
Vol manieren om de kluwen aan complexiteit waar onze samenleving in verstrikt zit te doorklieven.

Maar eerst: YESS. Het Driehonderdste TurnLid!


We hoeven niet snel groot te worden. Er gebeurt al zoveel binnen The Turn Club en ons kleine team heeft handen vol aan alle mooie plannen, initiatieven en vragen die er spelen. Maar telkens is het weer een verrassing om te zien welke leden zich aanmelden en wat zij meebrengen aan kennis, netwerk en inspiratie.

Zo werd Nicky Dankelman niet alleen ons 300ste lid, we vonden ook een kantoorruimte in haar project: De Sociale Kruidenier.

Nicky bezorgt met De Sociale Kruidenier mensen die vreselijk weinig geld hebben rust, boodschappen en soms een nieuw perspectief.

In The Turn Club wil ze samen met anderen op creatieve wijze naar armoedebestrijding kijken.

“We staan voor flinke uitdagingen zoals de sociale problematiek/eenzaamheid, maar ook de stigmatisering/beeldvorming. Het is Tijd voor een Turn: mooie nieuwe ideeën en oplossingen vanuit verschillende hoeken!”

...zoals Miranda Lakerveld samen met buurtbewoners, zangers, dansers en musici het labyrint van de Amsterdamse bureaucratie in gaat. Met muziek en dans uit alle windstreken en aria's van Monteverdi, gaan zij samen op zoek naar de draad die ons de weg uit de verwarring, naar een gedeelde toekomst toont.

3 en 13 december in Amsterdam West

Ook Anne Gehring verloor zich in de wereld van instellingen en hulp. Na talloze ontmoetingen, interviews en onderzoek ontstond de voorstelling 'Het laatste gesprek'. Hierin kun je ervaren hoe een doorgewinterde functionaris en een cliënt die van haar afhankelijk is omgaan met de speelruimte tussen de regels...

Vanaf 11 december

Anne interviewde onder andere enkele statushouders die vervolgens betrokken raakten en het eten zullen verzorgen voor bezoekers.

En Miranda werkte samen met Makers Unite, een collectief van creatieve nieuwkomers. Zij maken design vol verhalen, zoals hippe tassen gemaakt van zwemvesten waarmee vluchtelingen op Lesbos aankwamen.

...waar TurnLid en theatermaker Matthias Voor de Poorte momenteel aan het werk is in vluchtelingenkamp Moria. Hij schrijft hier over zijn zoektocht naar (on)mogelijkheden om iets van hoop te bieden op deze plek waar het systeem totaal vastgelopen is.

Foto: AFP
De wereld is complex, onoverzichtelijk en meedogenloos. 
Om moed te houden en je een weg te banen door deze tijd, zul je je kunstenaars-mindset nodig hebben.
Duik daarom in de klimaat-rechtzaak die Milieudefensie aanspant tegen Shell, niet via de krant, maar in het theater.

Turnlid Anoek Nuyens deelt komende vrijdag 30 november in Amsterdam enkele mogelijke scenario’s.

Of neem een omweg via het jaar 2068:

Turnlid, schrijver, filosoof Wytske Versteeg luisterde naar de toekomstvisioenen van de leden van het VU Kamerkoor.

Ze hoorde een ongemakkelijke mix van tegenstrijdige gevoelens: een diepe vrees voor de teloorgang van de natuurlijke wereld, vleugjes optimisme maar ook poëtische dromen van een toekomst die onvoorstelbaar vreemd is.

Componisten, turnleden Imre Ploeg en Merlijn Twaalfhoven gingen vervolgens aan de slag.

Eén van de initiatoren is zangeres, ontwerper en Turnlid Chantal Bekker:

"Als je zingt, moet je je kwetsbaar opstellen. Dat is best eng. Zingen over klimaatverandering is nog enger, want je voelt dan ook al je angsten die je hebt over de toekomst."

Op 8 december kun je het meemaken.

Je hebt de hele brief gelezen!
Je door dit web van plannen, ideeën en consequenties heengeturnd.

Dank daarvoor.
Kun je ergens aanhaken?
Hartelijke groet, namens het het TurnTeam,

Merlijn en Jolanda

AGENDA

Het Turn Camp komt er aan! Een blik in het programma door Simeon Karsten en Casper Vuurmans:
Geef je op voor Turn Camp!

TIP // Social Art Lab // donderdag 29 november // Midden-Nederland

Wat maakt dat een kunst- en/of cultuurproject voor statushouders bijdraagt aan integratie en participatie? LKCA en Kennisplatform Integratie & Samenleving presenteren de resultaten van een verkenning naar werkbare elementen in kunstprojecten voor vluchtelingen.

Lees meer...

LID // De Zaak Shell // Vrijdag 30 november // Amsterdam

Turnlid Anoek Nuyens en Rebekka de Wit onderzoeken uiteenlopende perspectieven en stemmen in de rechtzaak die Mileudefensie tegen Shell begon. Ze betrekken burgers bij de zaak en verzamelen bewijsstukken en dilemma's

Lees meer...

TIP // Het Labyrint - World Opera Lab // maandag 3 december // Amsterdam


Bijzondere productie over bureaucratie, met muziek en dans van over de hele wereld en buurbewoners uit Amsterdam-West.

Lees meer...

LID // Design Matters - Luxe, lust of last? // dinsdag 4 december // Amsterdam


Tijdens Design Matters wordt o.a. aandacht besteed aan het project Golden Joinery van Turnlid Margreet Sweerts en mode ontwerper Saskia van Drimmelen.
De avond gaat over 'nieuwe luxe', over tijd, aandacht en de herwaardering van zintuiglijke ervaringen.

Lees meer...

LID // Concert oh VUKK - Visioenen van 2018 // zaterdag 8 december // Amsterdam


Hoe ziet de wereld er over 50 jaar uit? Het VU-Kamerkoor grijpt haar 50-jarig jubileum aan om de toekomst met een kunstenaarsblik te beschouwen. Turnleden Chantal Bekker, Imre Ploeg en Merlijn Twaalfhoven werken hierin samen.

Lees meer...

TIP // Conferentie Beeld&Storm // maandag 10 december // Hilversum


Wat gaan we morgen doen om ervoor te zorgen dat de culturele sector diverser en inclusiever wordt? Dat is de centrale vraag tijdens de eerste editie van “Beeld&storm”, een conferentie voor iedereen in de culturele en creatieve sector die actie wil ondernemen.

Lees meer...

LID // The Hague Hacks Conference // vrijdag 14 december // Den Haag


Ontmoet experts en influencers face to face op de te gekke conferentie van Turnlid Steen Bentall. The Hague Hacks promoot de ontwikkeling en het gebruik van opkomende technologieën voor vrede en rechtvaardigheid.

Lees meer...

CLUB // Turn Camp deel 1: Personal Being // zaterdag 15 en zondag 16 december // Maarssen

Hoe pak je jouw rol als veranderaar in een rusteloze wereld?

Als je een rol van betekenis wilt spelen bij positieve verandering in de wereld, is het nodig om je bewust te zijn van je eigen rol, je specifieke kracht en mogelijkheden om het verschil te maken.

Lees meer...

CLUB // Nacht van het Conflict // zaterdag 15 december // Den Haag

The Turn Club werkt samen met Humanity House en het Nationaal Toneel aan het programma van De Nacht van het Conflict. Hier brengen we mensen met persoonlijke ervaring in conflictgebieden samen, en overbruggen we de grote afstand die tussen verschillende groepen ontstaat als politiek, media en geweld mensen uiteen drijft.

Lees meer...

Dit is lang niet alles...

Heb jij een vraag, dilemma of uitdaging - nodig je clubgenoten uit! Hier een slim formuliertje waarin je in een halve minuut jouw ideeën voor een bijeenkomst, wandeling of excursie kunt inbrengen.


 
Website The Turn Club
Facebookpagina The Turn Club
Facebookgroep The Turn Club
Deel
Retweet
Stuur door

The Turn Club
Tolhuisweg 2
1031 CL AmsterdamVergelijkbare brieven liever niet meer ontvangen? Meld je hier af.