Copy

Beste, Lieve, Geachte <<Voornaam>>,

Deze week een KerstTurn vol vertragende gedachten.

Hoe confronterend moet je zijn als je de wereld wil veranderen?
Hoe breken we uit onze bubbel van goede bedoelingen?
Wat is er nodig om echt te verbinden?

Rikko Voorberg maakt mensen boos.
Deze maand hebben we één van onze leden willen helpen bij het nemen van een grote stap.
Rikko vroeg al enige tijd geleden om hulp bij een gedurfd plan om te kijken of hij een aantal vluchtelingen uit de hel op Lesbos zou kunnen helpen.
Nooit eerder kregen we zoveel reacties.
Zijn oproep aan Turnleden blijkt opgepikt door mensen van buiten de club, die hem bijzonder weinig goeds toewensen.
(kijk maar eens onder ons filmpje)

Foto Angelos Tzortzinis/AFP

De afgelopen dagen ging hij met een groep vrijwilligers per auto naar Griekenland waar hij om toestemming vroeg om 150 vluchtelingen naar Nederland mee te nemen.
Die toestemming kwam niet en ze zijn inmiddels op de terugweg. Zuur. Toch komen er zo barstjes in de papieren werkelijkheid van bureaucratische verlamming. Nederland heeft immers opvang toegezegd. Het kamp op Lesbos is werkelijk mensonterend. Daar zijn velen het over eens. Maar niemand weet iets te doen. Zoveel mooie kerstgedachten blijven plakken in briefkaarten, binnenshuis of in de kerk.
Je kunt ook gewoon gaan rijden.
Het onbekende gaan ontmoeten.

Het maakt veel los.
New York Times. NOS.
En heel veel boosheid van mensen die Rikko dood en verderf toewensen.
Dit onderwerp is enorm emotioneel.
Kan de kunstenaars-mindset hierbij een verschil maken?  

Het komend jaar gaat The Turn Club aan de slag met dit onderwerp.

Op 17 januari kun je een aantal organisaties ontmoeten tijdens de Nieuwjaarsborrel van de Amsterdamse Diaconie waarmee we gaan samenwerken.

Met een kunstenaars mindset maak je zaken zichtbaar die anders onopgemerkt blijven.

Carlijn van Tijen gelooft dat dat niet altijd slim is.

“Houd op met roepen dat je voor vluchtelingen naar Nederland wilt opkomen. Daarmee speel je rechts in de kaart, die zulke uitspraken steevast gebruikt om links weg te zetten als allochtonenknuffelaars die geen oog hebben voor hoe moeilijk de eigen Nederlanders het hebben. Help vluchtelingen waar je kan, zeker, maar doe dat effectief, in stilte en zonder overbodig geposeer. Stop met de petities en de demonstraties. Lobby, voer rechtszaken.

Volg het voorbeeld van rechts als ze iets willen bereiken waar niet iedereen sympathie voor heeft. Zoals een dividendbelasting afschaffen. Dat verkochten ze als een soort ingewikkelde maar politiek nauwelijks interessante administratieve regeling waarvan iets abstracts als de "werkgelegenheid" en het vestigingsklimaat zou profiteren.

Zo'n strategie moet links ook voor vluchtelingen verzinnen. Misschien iets met het versnellen van asielprocedures zodat zulke procedures de belastingbetaler minder geld kosten en de vluchtelingen jaren eerder aan het werk kunnen zodat ze een bijdrage kunnen leveren aan de Nederlandse samenleving, zoiets. En dan benadrukken dat die mensen het niet kado krijgen en onderaan beginnen, want dat is ook vaak zo.”

Merlijn zocht boze mensen op.
Veel mensen die vreselijk kwaad worden van het idee dat je een asielzoeker naar Nederland haalt, geven aan dat het voor zichzelf al zo moeilijk is een woning te vinden, werk te houden, stijgende kosten bij te benen terwijl hun loon niet meegroeit. Het verband met vluchtelingen is werkelijk onzin, maar de pijn is echt.
Er is een kloof die groeit.
Economen staan voor een raadsel” schrijft de krant.
En als we deze kloof niet zien, kunnen we niet veranderen als samenleving. Dan wordt elk plan met wantrouwen onthaald.

Merlijn wilde de huidige onrust van binnenuit leren kennen en ging demonstreren met Gele Hesjes op het Binnenhof.

Hij vroeg zich af:
“Waait dit over?

Of is het juist zaak om deze mensen niet in de kou te laten staan en aansluiting te vinden zodat we voorbij de onvrede, voorbij de onmacht kunnen komen?”
Foto ANP/Ginopress

Zijn verslag kwam in de krant.
Leuk voor hem.
Maar is dit niet deel van het probleem?
Weer is het iemand met een hoge opleiding en een creatief beroep wiens stem goed hoorbaar is. Voor vele anderen is dat veel lastiger.

Hoe kan de stem van #Gelehesjes anders klinken dan ontevreden geroep?
Is het aan "ons" om de ongestructureerde boosheid te vertalen?

We horen graag jouw idee...
Bijvoorbeeld onder het artikel.

Meer lezen?

Over Gele Hesjes zijn goede dingen geschreven.

Bijvoorbeeld deze column van Ewald Engelen in De Groene:

”De Nederlandse elite beweegt retorisch mee, suggereert gelijkheid, neemt daarmee de demonstranten de wind uit de zeilen om vervolgens alles bij het oude te kunnen laten.”

En dit gesprek met Édouard Louis in The Newyorker.

Regarding the so-called “casseurs”, the question we should ask is not “Why are there some people breaking?” but “Why are there not more people breaking?” In terms of truthful social analysis, we should ask the question this way.
 

Filosoof, schrijver en TurnLid Joke Hermsen bracht op het TurnCamp een indrukwekkend betoog over de noodzaak van een kunstenaars mindset in deze tijd van onzekerheid.

"Als we geen vormen van waardering en erkenning van gevoelens van melancholie en twijfel kunnen scheppen, zal de samenleving als geheel in een depressie belanden"
- Filosoof, schrijfster en Turnlid Joke Hermsen
Een mooi artikel van haar, over de ongekende aanslag op onze aandacht en geestelijke aanwezigheid stond onlangs in het NRC:

“misschien moeten we eerst proberen te begrijpen wat ons overkomen is”

Op 15 januari organiseert Joke een werkbijeenkomst over revolutie, opstand en verandering door de ogen van Rosa Luxenburg die op 15 januari 1919 werd vermoord.

Er zijn enkele plekken voor TurnLeden die zich willen inlezen en een bijdrage kunnen leveren. Stuur een berichtje naar info@turnclub.org als je erbij wilt zijn!

Tenslotte: Om hoop te houden en wat goede moed te verzamelen voor het nieuwe jaar, is het boek “Uit de Puinhopen” van George Monbiot een goede tip.
Hier is een lezing van hem.
Kijken!

“A toxic ideology rules the world – of extreme competition and individualism. It misrepresents human nature, destroying hope and common purpose.
Only a positive vision can replace it, a new story that re-engages people in politics and lights a path to a better world.”
We wensen je een rustige tijd vol bezinning en goede gedachten.

Merlijn en Jolanda en het TurnTeam

AGENDA

UITNODIGING NIEUWJAARSRECEPTIE
We nodigen je van harte uit voor een kennismaking met de organisaties die onderdak hebben bij de Diaconie Amsterdam.
The Turn Club presenteert zich hier en bouwt aan samenwerking tijdens deze gezamenlijke nieuwjaarsreceptie. 
Kom je ook op donderdag 17 januari van 17:00 tot 19:00 uur?
Lees meer in het agenda-item hieronder.
 
Meld je hier aan

TIP // Putting the Fun back in Fundamentalism // maandag 14 januari // Amsterdam

Een avond in Paradiso over kunst, activisme en de relativerende kracht van humor.
Met o.a. Maria Alekhina van Pussy Riot, Das Zentrum für Politische Schönheit, Abner Preis en Ztohoven.

Lees meer...

TIP // Jaarbijeenkomst SBI // woensdag 16 januari // Doorn

Door globalisering, individualisering en populisme ligt er een grote druk op het Nederlandse Poldermodel. Hoe kunnen we het eens worden over de weg naar een duurzame wereld? Hoe nemen we de obstakels die er zijn? Martijn Engelbregt presenteert zijn visie namens The Turn Club op de nieuwjaarsbijeenkomst van Stichting SBI. Andere leden en geïnteresseerden zijn welkom om nieuwe samenwerkingen te onderzoeken en mee te denken.

Lees meer...

CLUB // Gezamenlijke Nieuwjaarsreceptie // donderdag 17 januari // Amsterdam

The Turn Club bouwt aan een netwerk van organisaties die aan TurnLeden ruimte en mogelijkheden kunnen geven, om midden in de samenleving betekenisvol werk te doen.
Op donderdag 17 januari presenteren we ons samen met een actieve groep sociaal-maatschappelijke organisaties die zich elk op eigen wijze inzetten voor de meest kwetsbaren in de stad.

Lees meer...

CLUB // Turn Camp deel 2: Local Acting // zaterdag 9 & zondag 10 februari // bij Utrecht

Hoe brengen we datgene wat we goed kunnen naar de plekken waar het keihard nodig is? Met workshops, inspiratie en creatieve interventies van o.a. Aart van der Maas Tabo Goudswaard en Merlijn Twaalfhoven.

Lees meer...

CLUB // Turn Camp deel 3: Global Thinking // zaterdag 6 & zondag 7 april // bij Utrecht

Hoe kunnen wij, individuele creatieve professionals, een rol van betekenis spelen bij de grote, wereldwijde vraagstukken?

Lees meer...

Dit is lang niet alles...

Heb jij een vraag, dilemma of uitdaging - nodig je clubgenoten uit! Hier een slim formuliertje waarin je in een halve minuut jouw ideeën voor een bijeenkomst, wandeling of excursie kunt inbrengen.


 
Website The Turn Club
Facebookpagina The Turn Club
Facebookgroep The Turn Club
Deel
Retweet
Stuur door

The Turn Club
Nieuwe Herengracht 18
1018 DP AmsterdamVergelijkbare brieven liever niet meer ontvangen? Meld je hier af.