Copy
Fem floskler är fler än fyra elefanter.
Läs detta mejl i webbläsaren

Nyord ska rädda jobben

Stefan Löfven talade om hur samhällets framgångar beror på att alla anstränger sig, och lanserade begreppet "utvecklingsmoral". Genom att tala om regeringens jobb- och utbildningspolitik beskrev han hur samhället både ska ställa krav och erbjuda möjligheter.

Dagens flirt: Civilsamhället, genom att lyfta föreningar som Mattecentrum och Ung cancer.

Marika Lindgren Åsbrink, politisk sakkunnig (S)

 

Foto: Marcus Ericsson/TT

Talet i korthet

19:01 Stefan Löfvens första Almedalstal som statsminister. Blå kavaj.  

 19:03 Inleder med anekdoter om Franco, John, Julia och Johan. "De är alla vanliga människor som ska hyllas!" 

 19:06 Lanserar begreppet utvecklingsmoral. "Sverige ska gå framåt – och då kan inte en enda människa lämnas bakom. Det är grunden för regeringens politik."

 19:10 LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson (i publiken) ser supernöjd ut. Romson verkar halvnöjd.

 19:15 Löfven tycker inte att svensk kompetensmatchning fungerar. Ska därför reformera hela utbildningssystemet, från förskola till forskning. "Våra små ska kunna drömma stort – det är därför vi satsar så mycket på den svenska skolan." 3 mdkr till lärarna.

 19:22 Arbetsmarknadens strukturella murar ska rivas. "Vägra tolerera fördomarna! Du som älskar Sverige, stå upp för allas frihet!" Applåder. Ganska mycket applåder.

 19:26 Vi ska ha en reglerad invandring. Alla Sveriges kommuner ska dela ansvaret. "Vi skyddar de som behöver asyl och ser till att det finns möjlighet att arbeta."

 19:29 Om osäkerheten i vår omvärld. Samarbete är viktigt.

 19:33 Fattigdomen är också ett problem. Löfven arbetar för att ingen ska behöva tigga på våra gator.

 19:37 Ger sig på en heltäckande power-avslutning. Det gick sådär.

Klassisk sossetal på klassisk mark

Dalande opinionssiffror och sämre förtroende i väljarkåren. Sådant skaver förstås hos en gammal fackbas som byggt hela sin image på att utstråla förtroende. Inte den mest bekväma positionen att som statsminister stå på Almedalsscenen för första gången. 

Men på denna klassiska sossemark (jodå, Palme fick vara med i talet) blir det också klassisk och socialdemokratisk retorik som gäller. Den känslosamma strängen där jobb, utbildning, utveckling och allt det som man förknippar S med. Finns det, förresten, någon partiledare förutom Löfven som skulle ta upp stålverk i ett tal? 

Stefan Löfven har onekligen vuxit som retoriker sedan de första stapplande talen i valrörelsen. Han är som bäst när han hämtar kraft från magen, när han med lite vibrato på stämman får säga ”stolthet”, ”ni är inte ensamma”, ”moral” och ”vi ska bli främst i den globala ekonomin”. Tyvärr blir det också lite väl mycket kraftfulla brösttoner. Hur många gångar sa han: ”Vi ska tillsammans”? 

Stefan Löfvens första statsministertal i Almedalen var definitivt ett tal riktat till de socialdemokratiska kärnväljarna, men de är en krympande skara och frågan är om han lockade några nya. Kontrasten mellan de applåderande egna och sorlet längre bort hos alla som inte ids att lyssna var påtaglig.

David Grossman, senior rådgivare på Intellecta Corporate

Samtidigt under talet

@lokkomotion En studie i funktion. Uppkopplad. @jonas_blind_hen #almedalen

@Jonas_Gardell / Jonas Gardell
Meddelande till alla er i Almedalen från alla oss inte i Almedalen: Vi bryr oss oändligt mycket mindre än ni tror!
170 retweets | 2015-06-29 09:56

@Schyffert / Henrik Schyffert
Tänker att politiker borde ha hockeytröjor så vi tydligt kan se vilka de spelar för och vilka som EGENTLIGEN sponsrar dom. #almedalen
91 retweets | 2015-06-29 08:43

@gunthermarder / Günther Mårder
I #Almedalen talar Löfven om massiva skattesänkningar senaste åren. Här är verklighetenen, 1900 till idag: #svpol http://t.co/GTbMziR7r2
56 retweets | 2015-06-29 19:11

Löfven: Vi ska vara tacksamma för invandringen
NYHETER24. Löfven tänker inte samarbeta med Sverigedemokraterna.
 613

Nu höjer vi lärarlönerna
AFTONBLADET. Regeringen: Skickliga lärare ska få lönelyft utöver årliga påslaget
 438

Löfvens kraftsamling ett ordmoln | SvD
SVD. Regeringens satsning mot ungdomsarbetslöshet ger resultat", meddelade regeringen på måndagsmorgonen. Över 270 kommuner har enrollerats i en ”gemensam kraftsamling” mot arbetslösheten, kunde man berätta.
 92

Om Intellecta Corporate

Intellecta Corporate är en av Sveriges största kommunikationsbyråer. Vi jobbar med myndighets- och företagskommunikation, från strategi till genomförande. Vi har särskilt fokus på digital och redaktionell kommunikation, PR och IR. Vi har ett 60-tal medarbetare med stor erfarenhet och kompetens redo att hjälpa till med kommunikationsutmaningar i såväl näringslivet som i offentlig verksamhet.
Vill du ha kontakt med oss för en lunch eller fika i Almedalen?
Share
Tweet
Share
Forward

Almedalsbrevet leverererades av 

2015 Springtime-Intellecta. Det är fritt att använda innehållet i almedalsbrevet - men uppge gärna Intellecta Corporate / Almedalsbrevet som källa!

Avsluta prenumeration    Ändra dina inställningar