Copy
PEDAGOGISCHE TACT
AGENDA
FACEBOOK
'Dikke-ik' versus waarden

'Ik ben in toenemende mate gaan beseffen dat we ons als mensheid gedragen als Dikke Ik. We drukken andere soorten opzij, we consumeren ons te pletter en zijn in hoog tempo bezig mogelijkheden voor een goed leven voor onszelf en onze nakomelingen te ondermijnen. Maar we hebben daar kennelijk een heel dikke huid voor ontwikkeld. De dominante maatstaf is nog steeds: blijft de economie wel groeien?', zei Harry Kunneman in een interview met Trouw.

Op de Onderwijsavond van woensdagavond 7 juni spreekt Kunneman tegen deze achtergrond over het begrip ‘waardenwerk’ als overkoepelend begrip voor ethische en morele leerprocessen in onze tijd.

Eerst dacht ik... nu denk ik... 

'Wanneer ik vóór de "Uitdagende Scholen-tour" probeerde te visualiseren op wat voor school ik zou willen werken, dacht ik altijd...'

Marianne Mooiman is student aan de Marnix Academie en ging de afgelopen maanden op een zogenaamde “Uitdagende Scholen-tour” (o.a. naar vernieuwingsscholen als Were Di in Valkenswaard, de Fonkeling in Berghem, Agora in Roermond, de Nieuweschool in Panningen en Wittering.nl in Rosmalen). Van tevoren schreef zij op hoe voor haar het ideale onderwijs eruit ziet, en na de tour reflecteerde ze daarop.
LEES VERDER

'Wie ben ik om iets te vinden van collega’s?' Normatieve professionalisering en onderwijs

De afgelopen jaren is er veel aandacht voor het vraagstuk van de professionele ruimte van leraren. Dit komt voort uit de ervaring van veel leraren dat ze zich steeds meer klem gezet voelen in de uitvoering van hun werk. Ze ervaren steeds minder ruimte voor het zelf nemen van beslissingen en het geven van een eigen onderbouwing aan keuzes die ze maken. De paradox is, dat meer ruimte voor het maken van eigen keuzes en het verantwoorden daarvan kan zorgen voor een grotere emotionele belasting, vanwege de subjectieve, morele dimensie van deze keuzes.

LEES VERDER

AGENDA EN MEER...

Zichtbaar zijn als leerkracht: Jeroen zet de eerste stap

Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om zichzelf te laten zien. Dat is immers kwetsbaar. In het traject Pedagogische tact oefenen leraren en docenten daarmee, en dat maakt soms emoties los. Bijvoorbeeld bij Jeroen, die aan een traject deelneemt bij NIVOZ-docent Martijn Galjé.

LEES VERDER

Jaarboekje NIVOZ 2017-2018

We zijn bij NIVOZ overtuigd dat goed onderwijs voor elk kind pedagogisch gevormde leraren en schoolleiders vereist, die samen zorgdragen voor een stevig fundament. Daartoe bieden we in het schooljaar 2017/2018 een palet aan activiteiten aan (zie bijlage) die wellicht ook voor jou (of mensen in je omgeving) van betekenis zijn.

JAARPROGRAMMA

Emergent Teaching

'Externe prestaties staan te vaak los van de innerlijke wereld van de student, waar verlangd wordt naar zingeving, doel en betekenis.’ In aanloop naar de Onderwijsavond met Sam Crowell op 1 juni in Amersfoort, las pedagoge Jasja van den Brink het boek Emergent Teaching

LEES VERDER

Proeverijen

De proeverijen Pedagogische Tact en Pedagogisch Leiderschap vallen in de smaak. Goed nieuws, want er zijn nu twee extra avonden ingepland, op dinsdag 6 en woensdag 14 juni. Wees er snel bij, want vol = vol!

INFO
Tweet
Deel
Pin
Deel
Mail
Copyright © 2017 NIVOZ/HetKind, alle rechten voorbehouden.
afmelden voor deze lijst   aanpassen nieuwsbriefvoorkeuren