Copy
PEDAGOGISCHE TACT
AGENDA
FACEBOOK

Gelijke kansen

In hoeverre draagt het onderwijs bij aan gelijke kansen voor kinderen? Dat is nu een hot topic, mede door het rapport 'Staat van het Onderwijs' dat onlangs door de onderwijsinspectie werd uitgebracht. Hieruit bleek dat er grote verschillen in kwaliteit zijn tussen scholen. Brengt dit de gelijkheid in gedrang? Wat is kansengelijkheid eigenlijk, en wat vraagt het van de leraar, school en samenleving? Welke rol spelen (eind)toetsen hierin? Ook onze volgende spreker in de reeks van Onderwijsvonden, Arnold Jonk, zal op dit thema ingaan op woensdagavond 10 mei. 
Onderwijsavond Arnold Jonk

Op woensdagavond 10 mei spreekt plaatsvervangend Inspecteur-Generaal bij de Onderwijsinspectie Arnold Jonk over kansengelijkheid. 'Juist als we gelijke kansen willen bevorderen is het van belang om een goed, professioneel gesprek over de kwaliteit van ons onderwijs te voeren'. Lees de voorbeschouwing.

Ook (oud)schoolleider Gérard Zeegers onderschrijft het belang van een goed gesprek met de inspectie en schreef een boek over het veranderende toezichtskader van de Inspectie. Gérard zal op 10 mei ook zijn boek komen toelichten op het podium in Driebergen. In dit interview met Gérard lees je er vast meer over.

 

'Eindtoets PO zorgt voor een kloof in kansen'

'De verplichting van het maken van een eindtoets in het primair onderwijs is een achterhaalde ‘foplossing’, die juist op bepaalde gebieden zorgt voor verdeeldheid en onnodige disbalans bij jonge kinderen.'

Docent Pascal Cuijpers schreef een betoog voor het afschaffen van de eindtoets.
LEES VERDER

Staat van het Onderwijs 2015/2016

Op 12 april bracht de Inspectie van het Onderwijs haar jaarlijkse ‘Staat van het Onderwijs’ uit.

'Scholen waar het beter lukt om te werken aan kansengelijkheid voor kinderen, kenmerken zich door een gedeelde visie en een cultuur van openheid en feedback,' aldus Hartger Wassink. Hier is zijn opinie.

Adrie Groot plaatst vraagtekens bij het rapport aan de hand van een vergelijking met het bakken van appeltaarten. Nieuwsgierig? Lees zijn blog.

AGENDA EN MEER...

Proeverijen

Was je al langer benieuwd naar wat Pedagogische Tact nu eigenlijk inhoudt, maar vond je nooit de tijd of het budget? Dan kun je in mei helemaal gratis komen proeven bij ons in Driebergen. Schrijf je nu in, er zijn nog een aantal plekken beschikbaar!

LEES VERDER

Prestatiepijn

Alderik Visser en Fransiscus Kusters willen met hun boek ‘Prestatiepijn. Opvoeding en onderwijs voor een ontspannen samenleving’ bijdragen aan de bewustwording van en het gesprek over het fenomeen prestatiepijn.

INTERVIEW

Terugblik Christa Anbeek

Christa Anbeek verzorgde een Onderwijsavond in Driebergen, op woensdagavond 19 april, waarin uitvoerig werd stilgestaan bij het begrip kwets-baarheid en de betekenis ervan in menselijke relaties, in ontwikkeling en in onderwijs.

VIDEO

Maand van de Filosofie

April was de Maand van de Filosofie. In dat kader plaatsten wij verschillende artikelen, waaronder twee voorpublicaties uit 'Kinderlogica' het boek van Sabine Wassenberg over filosoferen met kinderen.

ARTIKEL
Tweet
Deel
Pin
Deel
Mail
Copyright © 2017 NIVOZ/HetKind, alle rechten voorbehouden.
afmelden voor deze lijst   aanpassen nieuwsbriefvoorkeuren