Copy
PEDAGOGISCHE TACT
AGENDA
FACEBOOK

Compassie, empathie, altruïsme

'Empathie is niet de oplossing, maar de oorzaak van onze grootste problemen' kopte Rutger Bregman van De Correspondent. Waar hij op doelde, is de meerwaarde van compassie: 'Compassie is beheerster, afstandelijker en constructiever. Het laat je niet delen in het lijden van de ander, maar helpt je wel diens leed te zien. En belangrijker nog: het helpt je om in actie te komen.'

Twee jaar geleden interviewde NIVOZ-redacteur Geert Bors de Franse schrijver en boeddhist Mathieu Ricard over hetzelfde onderwerp, in het kader van zijn boek altruïsme. 'Je kunt een kantelpunt bereiken, wanneer een kritische massa van gelijkgestemde individuen opeens samen zegt: ‘Zó zouden we ons moeten gedragen'. 
INTERVIEW

Zinnige feedback

Tips en tops. Wat leren we onze kinderen hiermee?, vraagt pedagoog Wilma van Esch zich af. Helpt dit bij een betere prestatie? Of brengt het meer om inhoudelijk te sparren over het onderwerp van de spreekbeurt.

Niet ‘Wie heeft er nog vragen?’ maar ‘Wat wist je nog niet, wat heeft je geraakt?’ of ‘Herken je het?’ en ‘Wie wil er nog meer weten?’
COLUMN

IKEA, maar dan in de klas

Na uren zwoegen is het dan eindelijk gelukt: de platte dozen zijn veranderd in een stapelbed. En niet zomaar een stapelbed, maar een stapelbed dat jij zelf in elkaar gezet hebt!

Zie hier, het IKEA effect: mensen geven meer om dingen die ze zelf hebben gemaakt of waar ze meer moeite voor hebben moeten doen. Docent Michiel Lucassen legt uit wat dit effect te maken heeft met het leren in de klas. 
ARTIKEL

AGENDA EN MEER...

Onderwijsavond Arjen Wals

Op 12 april hield Arjen Wals een lezing over duurzaamheid en onderwijs. 'Duurzaamheid is een continue zoektocht waarop wel een goed, maar nooit een definitief antwoord te vinden is.'

VERSLAG

Iedereen is leraar

Op 30 mei organiseert het NIVOZ een masterclass op basisschool De Kleine Wereld in Rotterdam. De film 'Iedereen is leraar' wordt vertoond, vervolgd door een gesprek en rondleiding in de school. 

MASTERCLASS

Collegetour Gert Biesta

Bij de vierde editie van Educatie Collegetour van de HAN is Gert Biesta te gast. Studenten van de faculteit Educatie bevragen hem op het thema 'wat is goed onderwijs'.

MEER INFO

Pedagogisch handelen

Voor leraren en schoolleiders in PO, VO, mbo en hbo die zich willen ontwikkelen in hun pedagogisch handelen bieden we het NIVOZ-opleidingsoverzicht voor het schooljaar 2018/2019.

AANBOD
Tweet
Deel
Pin
Deel
Mail
Copyright © 2018 NIVOZ/HetKind, alle rechten voorbehouden.
afmelden voor deze lijst   aanpassen nieuwsbriefvoorkeuren