Copy
PEDAGOGISCHE TACT
AGENDA
FACEBOOK

Ouders & school

'De school is de onderwijsprofessional, de ouder de ervaringsdeskundige over hun kind. De professional neemt de verantwoordelijkheid om de relatie op orde te brengen en houden', aldus psychologe Marja Klaver. In de driehoek tussen ouders, school en kinderen is ouderbetrokkenheid een hot topic. In deze nieuwsbrief staan we stil bij die goede relatie: wat zegt het wetenschappelijke veld erover en wat menen de ervaringsdeskundigen?
Ook hebben we, zoals "vroeger", weer een top tien van meest gelezen artikelen en blikken we vooruit op de eerstvolgende Onderwijsavond op 15 november. 

(H)erken de ouder

Net als bij leerlingen gaat het er niet om ouders in hokjes te stoppen, maar om het leren zien van de mogelijkheden tot het ontwikkelen van partnerschap.

Dit artikel zet kritische kanttekeningen bij een veelgebruikte poster en geeft handvatten voor een alternatieve benadering.
LEES VERDER

De school als vervangende verzorger, grensoverschrijdend?

Als een kind vervuild en hongerig naar school komt, welke rol heeft die school dan?

Ouderbetrokkenheid-expert Marja Klaver sprak met (oud-) schoolleider Gérard Zeegers over deze casus en de relatie van school met ouders in het algemeen. 
LEES VERDER

Tien meest gelezen artikelen

  1. Overschatting en onderschatting
  2. Over het werk van Luc Stevens
  3. Drukte, om wat?
  4. Haar antwoord is duidelijk: ‘Nee!’
  5. Over taal en opgroeien
  6. ‘In de tram voel ik me een vreemde'
  7. Mijn zoon is dyslectisch.
  8. ‘Meester Marco, kom eens even naar voren…’
  9. De praktijk met deze juf was anders
  10. De rol van je mindset

AGENDA EN MEER...

Drukte, om wat?

Na het afschaffen van de eindtoets als doorslaggevend in de niveaubepaling voor leerlingen die naar de middelbare school gaan, volgde de kritiek op basisschoolleraren die te veel beïnvloed zouden worden door de achtergrond van de leerling in het opstellen van datzelfde advies. ‘Je kan je afvragen wat hier eigenlijk aan de hand is’, stelt Luc Stevens.

LEES VERDER

Onderwijsavond Hans Boutellier

'De samenleving is aan grote veranderingen onderhevig. Men spreekt van een netwerkmaatschappij. Deze heeft zich ontwikkeld tegen de achtergrond van enkele grote ontwikkelingen, zoals de informatisering. Dit heeft consequenties voor de sociale structuur en de organisatie van de samenleving.' Op 15 november spreekt Hans Boutellier, wetenschappelijk directeur van het Verwey-Jonker Instituut en deeltijd hoogleraar Veiligheid en Veerkracht aan de Vrije Universiteit, in Driebergen over 'Waardenvol opvoeden in een improvisatie-maatschappij'.

KAARTEN

Lezing over Fins curriculum

NIVOZ is lid van de Alliance for Childhood, een organisatie in Brussel die zich inzet voor het het welbevinden van kinderen in Europese lidstaten. Regelmatig organiseren zij lezingen in het Europese Parlement. Op 7 november spreekt mevrouw Irmeli Halinen uit Finland over 'The new educational curriculum in Finland, goals, underlying values, guiding principles and how and why it was brought about'.

MEER LEZEN
AANMELDEN

Schoolgrenzen?

Fijn team, een schoolklimaat dat op orde is, de kinderen zijn er met plezier. Maar ouders komen je vertellen dat de onderlinge sfeer bij het wachten op het schoolplein maar zo-zo is... Wat is de rol van de school hierin?

VERHAAL
Tweet
Deel
Pin
Deel
Mail
Copyright © 2017 NIVOZ/HetKind, alle rechten voorbehouden.
afmelden voor deze lijst   aanpassen nieuwsbriefvoorkeuren