Copy
PEDAGOGISCHE TACT
AGENDA
FACEBOOK

De ontmoeting

Het schooljaar is weer begonnen. De start van een nieuw jaar is de start van nieuwe ontmoetingen. Het weerzien, maar ook het kennismaken met (nieuwe) collega’s en leerlingen. Ook wij van het NIVOZ hebben jullie (weer) mogen ontmoeten. Op 6 september luidden we samen het nieuwe NIVOZ-jaar in bij de onderwijsavond met Désanne van Brederode. Zij sprak verhalend over een spiritueel perspectief op volwassenheid. De momenten waarop iets van dat perspectief aan het licht kwam, voelbaar was, waren veelal momenten van ontmoeting. Zowel de ontmoeting met jezelf, als met een ander: de ontmoeting tussen ouder en kind, leraar en leerling. In deze nieuwsbrief zoomen we in op dat fenomeen.

Mondige ouders? Of communicatieprobleem?

In De Wereld Draait Door ging het er deze week ook al over: de 'grote mond' of het 'slechte gedrag' dat sommige ouders mee de school in zouden nemen. De onderwijsprofessionals aan tafel brachten gelukkig al snel nuance in het eenzijdige beeld en spraken over gezamenlijke verantwoordelijkheid en de open ontmoeting. Karin Donkers schreef daar in haar rol als schoolleider al over: 'Hoe anders zijn de verhalen, hoe erg heeft ieder zijn eigen waarheid.'
VERHAAL

Contact en voorleven

Ja, natuurlijk hebben we als volwassenen invloed op onze kinderen of leerlingen. Maar we denken vaak dat dat in de momenten is dat we direct met hen in contact staan. Terwijl: het is in het voorleven waar (ook) een diepe invloed schuilt, zo benadrukte ook Désanne van Brederode afgelopen woensdag op de Onderwijsavond die zij verzorgde.

'Wil je kinderen tot een bepaalde leeftijd aanspreken in hun moraliteit, dan gaat dat via spiegelneuronen.'
BLOG

De magie van de ontmoeting

Onderwijs is een interactioneel proces. Deze weg van overdracht heeft altijd iets magisch; daar ontstaat ‘la joie d’apprendre’.”

Liesbeth Breek, docent Frans en kenner van het werk Meirieu, beschrijft hoe de ervaring van weerstand kan leiden tot ontmoeting en dialoog tussen leraar en leerling.
LEES VERDER

AGENDA EN MEER...

Masterclass Suzanne Niemeijer

Op dinsdag 26 september zal Suzanne Niemeijer een Masterclass verzorgen in Driebergen, met als titel ‘Ontspannen en gelukkig voor de klas staan, hoe doe je dat?’.

MEER INFO EN KAARTEN

De angst om overgeslagen te worden is diepgeworteld

Leerkracht Tessa Otten heeft een maand lesgegeven bij Taal52, een initiatief van Plein013 om vluchtelingen-kinderen de mogelijkheid te geven om in de vakantie naar school te gaan. Ze ervaart dat het met man en macht verdedigen van je recht om iets te krijgen bij deze kinderen onevenredig goed ontwikkeld is, en niet voor niets.

VERHAAL

5 oktober: onderwijsavond Iliass el Hadioui

'Gelijke kansen in ‘superdiverse’ klassen. Over de gevoelige vraag naar de volwassenheid van een schoolcultuur.' Dat is de titel van de lezing van socioloog El Hadioui. Hij is wetenschappelijk docent aan de opleiding pedagogiek en onderwijskunde aan de Erasmus Universiteit.

MEER INFO EN KAARTEN

Stagediscriminatie & kansen

Hoe zit het met kansen voor 'moeilijke' doelgroepen? Kinderen uit multi-probleemgezinnen, delinquente of geradicaliseerde jongeren. Eva Klooster geeft er 1 november een Masterclass over. 

INFO
Tweet
Deel
Pin
Deel
Mail
Copyright © 2017 NIVOZ/HetKind, alle rechten voorbehouden.
afmelden voor deze lijst   aanpassen nieuwsbriefvoorkeuren