Copy

Handreikingen en inspiratie voor het nieuwe schooljaar 

Verbondenheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen!Op het platform van hetkind laten we dagelijks zien dat goede onderwijspraktijk geworteld is in de waarden verbondenheid en verantwoordelijkheid. We willen onze lezers 'in ontwikkeling brengen'. Dat doen we door inspirerende en/of legitimerende verhalen uit de praktijk te bieden. Met inmiddels meer dan 16.000 likes op onze Facebookpagina blijkt dat dat door velen gewaardeerd wordt!
 
Naast de website zijn er dit jaar weer twee nieuwe uitgaven van het magazine van hetkind verschenen: de herfsteditie over Vertrouwen en de lente-editie over Grenzen. We hebben weer een mooie reeks Onderwijsavonden achter de rug, evenals Onderwijscafés in o.a. Tilburg en Nijmegen. Voorafgaand aan elke onderwijsavonden kwam ons Bloggerscollectief bijeen om het met elkaar te hebben over pedagogiek in de onderwijspraktijk.
 
Samen vormen zij een steeds krachtiger wordend geheel. Krachtig omdat het niet geïnstitutionaliseerd is, maar van de betrokkenen zelf. Vanuit hun eigen verantwoordelijkheid, hun eigen kracht, hun eigen context.

En daar gaan we mee door!
 
Er is een nieuwe reeks van zeven (!) inspirerende Onderwijsavonden geprogrammeerd en er zijn nieuwe coalitiegroepen in de maak. De eerste Onderwijsavond is al op 7 september en dan hebben we Gert Biesta te gast, over 'de terugkeer van de pedagogiek'.

Ook verschijnt deze herfst een nieuw magazine, met als thema Spel(en). Wat is het belang van spel in de ontwikkeling van kinderen en jezelf? Heb jij misschien een mooi verhaal over je favoriete kinderboek of dat van je kind? Laat dat ons dan weten via redactie@hetkind.org

En wil je met een groep onderwijsprofessionals in gesprek over je onderwijspraktijk? Over je pedagogische waarden, je vragen en twijfels? Waar leden ‘critical friends’ zijn, elkaar steunen in ambitie, maar ook kritisch bevragen? Dan is de Coalitie van hetkind misschien iets voor jou. Op 21 september 2016 start de nieuwe groep. We nodigen jou (als leraar/docent, als schoolleider/rector) uit om met één van jouw collega’s om mee te doen. Meer informatie en aanmelden: klik hier.

We gaan na de zomervakantie ook aandacht besteden aan de Onderwijsweek, die eind september in Rotterdam gehouden wordt. Daar wordt ook de 'Onderwijsfilm van het jaar' gekozen. Heb jij een film gezien waarvan je vindt dat die hiervoor in aanmerking komt? Mail ons dan, met je motivatie, op redactie@hetkind.org
 
We hopen dat je voldoende mogelijkheden ziet om ook na de zomer weer aan te sluiten, bij te dragen, geïnspireerd te raken, verbonden te worden.
 
Tot die tijd een fijne vakantie toegewenst!
 
De redactie van hetkind,
 
Nickel van der Vorm, Rob van der Poel, Joyce van den Bogaard, Annonay Andersson, Geert Bors en Rikie van Blijswijk.

Na de zomer een mooie start maken. Hoe doe je dat dan?

Iedereen wil na de zomer een mooie start met zijn leerlingen maken? Maar hoe doe je dat? In deze bijdrage vind je inspiratie, concrete handreikingen, om ervoor te zorgen dat de relaties – van jou naar de kinderen, naar je collega’s en tussen iedereen onderling – vanaf het begin zo goed voorbereid zijn dat jullie er het hele schooljaar van profiteren. Een samengesteld artikel aan de hand van input van Nivoz-docenten en leidende principes voor goed onderwijsgedrag bij leerlingen die de klas verstoren. Wat helpt dan wel? Lees verder

tienbestbekeken

De website van hetkind - met een enorme verscheidenheid aan verhalen en artikelen - is uitgegroeid tot een belangrijke bron voor onderwijsprofessionals en betrokkenen. Ruim 15.000 mensen lezen de stroom aan blogs, ter inspiratie en legitimatie van hun eigen onderwijspraktijk. Meer dan 400 mensen delen (kleine) verhalen, vaak pedagogisch van aard en met een enorme impact. 

Je kunt via Twitter, Facebook en via de nieuwsbrief zorgen dat je verbonden blijft. Hieronder lees je de tien best bekeken artikelen van de afgelopen week.
  1. ‘Kunstonderwijs , een vaccin tegen de Waarheid die elke verbeelding in ons doodt’
  2. Over het kleinste kamertje en vrijheid geven, daar waar kinderen de verantwoordelijkheid aankunnen
  3. Het tienminutengesprek: ‘Een goed contact tussen docent en ouders, is het dan per se een waardevol gesprek voor het kind?’
  4. Zwemles  is saai en stom
  5. Werken met portfolio’s: ‘Het geeft je ook de kans op het uitbouwen van de relatie met een kind’
  6. ‘Op m’n vorige school had ik docenten in drie maanden overspannen. Maar jij bent een makkie.’
  7. ‘Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken’ – een recensie
  8. ‘Hoe meer we focussen op gedrag, hoe meer we het kind zelf over het hoofd zien’
  9. Over het werk van Luc Stevens: ‘de behoefte aan relatie, competentie en autonomie’
  10. Over zelfregulatie: ‘Ga niet af op de gesprekstechnieken die we in het onderwijs kennen, maar laat het kind aan het woord’

Onderwijsavonden 2016-2017

Net als andere jaren organiseren we ook in het schooljaar 2016-2017 een reeks Onderwijsavonden. Komend schooljaar zijn het er maar liefst 8, en dit zijn onze gasten:

woensdag 7 september: Gert Biesta
donderdag 29 september: Geert Kelchtermans
woensdag 9 november: Sihame El Kaouakibi
woensdag 7 december: NIVOZ-docenten
donderdag 19 januari 2017: Jessica Mesman
woensdag 8 maart 2017: Sietske Waslander
woensdag 19 april 2017: Christa Anbeek
woensdag 7 juni 2017:
Harry Kunneman

U kunt nu al kaarten bestellen, los of als passe-partout. De acht avonden vinden opnieuw plaats in het sfeervolle theater Maitland en ook de entreeprijs is 32,50 euro. Een passe-partoutkaart kost 195 euro.  Wie een passe-partoutkaart aanschaft en tenminste zeven Onderwijsavonden aanwezig is, krijgt een aantekening van 16 register-uren in het lerarenregister.

Bestel uw kaarten hier


Onderwijsparade Leraren met Lef

Op dinsdag 23 augustus is op het terrein van de Amsterdamse Parade een feestelijke Onderwijsparade van Leraren met Lef. Tussen 10.00 uur en 14.30 uur is er in de diverse tenten op het terrein van alles te beleven aan inspiratie, gesprek en goede voorbeelden. Voor 50 euro doe je mee op deze studiedag, die door het lerarenregister ook nog is goedgekeurd als professionaliseringsactiviteit.
Meer weten? Klik hier!


Donateurworden?

Met een jaarlijkse bijdrage van 50 euro (meer mag natuurlijk ook) helpt u hetkind verder op de ingeslagen weg en draagt u bij aan het gewicht van onze (gezamenlijke) activiteiten. Uw bijdrage is belangrijk. Voor anderen, voor het onderwijs en dus voor onze samenleving. Lees verder!

hetkind

is een platform ter inspiratie, legitimatie en verbinding van goed onderwijs. Wil jij bijdragen? Heb jij een blog, artikel, verhaal of filmpje dat je wilt delen en dat onze thema’s raakt? Neem dan contact op via onderstaande knop.

 
Copyright © 2016 NIVOZ/HetKind, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp