Copy
In dit bericht van hetkind biedt een inspirator van hetkind een 'Inspiratie & Legitimatie' met betrekking tot een van de leidende principes.

Bericht van hetkind jan. 2012/1


Beste <<Voornaam>>,

Door met kinderen terug te blikken op het proces, kunnen we meer kwaliteit halen uit onderwijs en meer ruimte creëren voor de inbreng van kinderen. Realiseren we ons voldoende dat er geen perfecte werkvorm is en de leerkracht geen absolute deskundige?  Niet de leerkracht of de leerstof staan centraal, maar het proces wat de groep samen met jou is aangegaan. Met welbevinden, betrokkenheid en verbondenheid als kwaliteitscriteria.

    Wilma van Esch

 

ErvaringsGericht
werken in een open
framework-benadering

Het onderwijsmodel van de toekomst is er één waarin het serieus nemen van kinderen uitmondt in het gelijk opgaan van het initiatief van leerkracht en kinderen. In een 'open organsiatievorm' is eruitdrukkelijk plaats voor vrijheid. Kinderen moeten keuzes kunnen maken, een eigen traject mee bepalen.Column: 'Vogeltjes
zijn gemaakt om
te vliegen, niet om
gekooid te worden'

Wat is er toch gebeurd met het vertrouwen in de groei- en ontwikkelkracht van kinderen en de competentie van leerkrachten? School is geen broedplaats voor gekooide wedstrijdvogeltjes. Vogeltjes zijn gemaakt om te vliegen, te paren, nesten te bouwen, te ontdekken, te genieten.


 

Filmtip: Buddha's Lost Children

De boeddhistische monnik Phra Khru Bah, een voormalige Thai boxer, reist te paard alle dorpen af om gezondheidszorg en educatie te verspreiden onder dorpsbewoners die geen enkele steun ondervinden van een overheid. Deze zogenoemde Tiger Monk heeft met zijn Golden Horse Temple een weeshuis, school en ziekenhuis gebouwd - een veilige haven voor de weeskinderen. Zijn leerlingen zien hem als sjamaan, vaderfiguur en coach tegelijk. Op You Tube is de hele film te bekijken.

De uitdaging: Zak door je knieën!

Stap je klas binnen, zak door je knieën en bekijk je inrichting, hoeken en activiteiten eens door de ogen van een kind uit je klas. Wat spreekt aan, waar wil je direct aan het werk, waar liever niet? Is het uitdagend? Sfeervol? Vraag het daarna eens aan je kinderen: Waar speel of werk je graag? Waar zijn boeiende dingen te beleven? Waar is het te doen? En waar niet? Zo kom je samen wellicht op goede ideeën om jouw rijke, uitdagende leeromgeving nog uitdagender te maken. Veel plezier!


Inspirator

Wilma van Esch (1966) uit Uden is projectleider van het expertisecentrum EGO Nederland, redactielid van Egoscoop en voorzitter van het docentennetwerk specialisten Jonge Kind. Ook is zij actief als docent bij Fontys Pedagogische Academies.

Best Practice

Cathe Notten werkte als leraar van groep 5/6 op de Uilenspiegel in Boekel  vanuit ervaringsgericht onderwijs. Ze gebruikt geen rekenmethode, omdat die te weinig aansluit bij de beleving en de leerbehoeften van haar leerlingen. Ze benut in haar lessen wat in de belevingswereld van de leerlingen speelt. De bron ligt steeds in het aanbieden van rijke rekenproblemen, waarbij leerlingen ieder op eigen niveau strategieën ontwikkelen. Vervolgens werken ze wel degelijk aan het verwerven van basisvaardigheden.
Bekijk de video >>

Pabo-studenten:
Contract in het
hbo-onderwijs

De Minor Persoonlijke en Professionele Ontwikkeling nodigde PABO-studenten in Eindhoven en Tilburg uit een jaar lang aan zichzelf te werken. Bij aanvang van het schooljaar ontvingen studenten de praktijkopdracht, hun contract, waar ze het hele schooljaar aan mochten werken.

Zorg, welzijn
en onderwijs
duurzaam verbonden

In twee jaar heeft het project ZoWee! een rijk palet aan activiteiten en ervaringen opgebouwd. Kinderen ontdekken in verrassend nieuwe omgevingen hun potentieel. Zo leren ze zichzelf steeds beter kennen.

Leestips

Een banaan in een bruine hoek - Wilma van Esch
In korte, persoonlijke en openhartige columns beschrijft Wilma van Esch haar zoektocht naar de kernvragen: Wat doet er nou echt toe in onderwijs en opvoeding? Ben je je bewust wat je teweeg brengt bij kinderen?


Teachers as Cultural Workers - Paulo Freire
Tien pakkende, inspirerende brieven geschreven door kritisch pedagogoog Paulo Freire aan leerkrachten en cultureel werkers. Robuuste liefde en struggle of life zijn de krachtige thema’s, waarmee Freire je uitdaagt na te denken over de betekenis van het werk wat je met kinderen en jongeren doet.

Nog niet aangemeld bij hetkind? Registreer je op hetkind.
Dit bericht van hetkind is ook online te bekijken. Bekijk hem hier.
Dit bericht van hetkind delen? Stuur hem door.

Je ontvangt deze e-mail omdat je bent aangesloten bij hetkind.
Klik hier om het Bericht van hetkind niet meer te ontvangen.

Email Marketing Powered by Mailchimp