Copy

Aanbevolen artikel

voor opvoeders en onderwijzers, óók in jouw omgeving!

Er gebeurt iets merkwaardigs in de documentaire ‘De kinderen van juf Kiet’: de filmmakers plaatsen de kijker vlákbij de kinderen. Waar de juf haar Syrische leerlingen niet verstaat, lees je als kijker de ondertitels en beleef je misverstanden heel direct. En zie je dat de kinderen met veel moeite Nederlands proberen te spreken, want voor hun moedertaal is geen plek. Kris Van den Broeck, kleuterjuf in het Brusselse Molenbeek, doet dat anders: zij leerde zichzelf wat zinnetjes Arabisch, Turks en Berbers en gaat op huisbezoek om de cultuur van school en thuis dichter bij elkaar te brengen.

Lees verder online

Lees verder in een PDF bestand

tienbestbekeken

  1. Welke talen mogen er zijn in jouw klas? ‘Ongelooflijk wat een paar zinnen in hun thuistaal deed’
  2. Alles over feedback geven: theorie, methoden en tips
  3. Over het werk van Luc Stevens: ‘de behoefte aan relatie, competentie en autonomie’
  4. ‘Mijn dochter, die komt er wel’
  5. Respectvol leren lezen: ‘Oh nee, niet weer die stopwatch, ik word er gek van!’
  6. De kinderen van Juf Kiet: een documentaire vol verwachting en – na twee uur – met heel veel (pedagogische) vragen…
  7. Zelfbeheersing : ‘De snoepbak nog vol, de kinderen nog steeds lief’
  8. ‘Ze wilde de klas vertellen wat haar was overkomen en dat het nuttig was om NEE te zeggen’
  9. ‘Ik heb gezien dat er in de VS een scholengroep is die het verschil kan maken’
  10. ’Hoeveel vertrouwen hebben we eigenlijk in kinderen als we voortdurend testen of ze wel genoeg hebben geleerd?’

nieuweprofielen

Maandelijks bezoeken meer dan 150.000 mensen deze website. De afgelopen week verschenen er weer nieuwe profielen van mensen die een artikel aanleverden. Klik op hun naam en lees wie ze zijn.

Rudolf Kampers werkte de afgelopen 9 jaar als docent filosofie aan het Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid en is nu, samen met Jan Ewout Ruiter, eigenaar van Leren Filosoferen.


Jan Ewout Ruiter begeleidt filosofische onderzoeksgesprekken binnen en buiten het onderwijs en verzorgt trainingen via Leren Filosoferen, waar hij samen met Rudolf Kampers eigenaar van is.

Luc Steven over onderwijs aan vluchtelingkinderen


‘Ik sta voor een grote bron van kennis: als het gaat over ervaring in de omgang met vluchtelingkinderen, komt het antwoord niet van mij, maar van u.’ Daarmee begon Luc Stevens zijn voordracht voor de Internationale Schakelklassen (ISK) op 24 augustus. Stevens onderstreepte het pedagogische perspectief: ‘U geeft les in Nederlands en de grondwet. Maar u bent veel meer: u bent een vluchtheuvel, waar een leerling hoopt zichzelf terug te vinden.’ Lees verder.
 

jouwbijdrage

HETKIND is een platform ter inspiratie, legitimatie en verbinding van goed onderwijs. Wil jij bijdragen? Heb jij een blog, artikel, verhaal of filmpje dat je wilt delen en dat onze thema’s raakt? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Copyright © 2016 NIVOZ/HetKind, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp