Copy
PEDAGOGISCHE TACT
AGENDA
FACEBOOK

Fijne zomervakantie!

Lees mee in onze speciale zomernieuwsbrief wat je na de zomer van ons kunt verwachten. Net zoals ieder jaar organiseren we weer een reeks Onderwijsavonden. Ook is er de Coalitie (voor leraren, schoolleiders en bestuurders en een groep voor opleidingsdocenten), gaat het Bloggerscollectief weer schrijven, deze keer aan de hand van de thema’s van de Onderwijsavonden, en bieden we weer trajecten aan: Pedagogische Tact, Pedagogisch Leiderschap en de Pedagogische Verdieping. Tenslotte wordt er ook een aantal Masterclasses georganiseerd rondom de Onderwijsavonden. Houd de site in de gaten voor meer informatie rondom al onze evenementen.

Een fijne zomervakantie toegewenst!

De redactie (vlnr): Nickel van der Vorm, Rob van der Poel, Joyce van den Bogaard, Annonay Andersson, Geert Bors, Rikie van Blijswijk, Hartger Wassink en Maartje Janssens. 

NIVOZ toen en nu: onderwijs heeft een opdracht in de samenleving
 

Verbondenheid en verantwoordelijkheid zijn twee woorden die bij stichting NIVOZ vanaf het begin in 2003 centraal staan. In de simpelste vorm kunnen ze worden vertaald in de aandacht voor relatie tussen leraar en leerling. Die aandacht is gelukkig in al die jaren gegroeid: steeds meer leraren en schoolleiders nemen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van relatie in hun school.

We hebben met die twee woorden nooit een gemakkelijk antwoord willen geven, en nu de aandacht voor relatie steeds breder herkend wordt, wordt ook steeds duidelijker hoe complex de opgave is, om in de dagelijkse praktijk invulling te geven aan die verbondenheid en verantwoordelijkheid.

Die urgentie van die opgave wordt versterkt door een andere ontwikkeling die in de laatste 15 jaar heeft plaatsgevonden: de toenemende onzekerheid in de maatschappij. De samenleving lijkt steeds verder te fragmenteren–waar juist verbondenheid gewenst is. Ook hier zijn geen gemakkelijke antwoorden, en is ‘complex’ een understatement voor de vraagstukken waarmee we ons geconfronteerd zien.

Onderwijs staat niet los van de samenleving, sterker: onderwijs heeft een opdracht in de samenleving. En waar leraren de complexiteit van de relatie met hun leerlingen weten te hanteren, daar kunnen ze een voorbeeld zijn voor die leerlingen, in het hanteren van de complexiteit van de samenleving waar ze tegelijk deel van zijn, én op worden voorbereid.

Want de leerlingen van vandaag, zijn de volwassenen van morgen. Volwassenen van wie we hopen, dat ze tegen die tijd de moed, het verstand en de verantwoordelijkheid hebben, om de problemen onder ogen te zien en ermee aan de slag te gaan.

Als we ze daar op willen voorbereiden, moeten we wel een beeld hebben, van wat we verstaan onder ‘volwassen’ zijn. Dat is het belang van ons jaarthema volgend jaar. Wij, volwassenen-van-nu, in verbinding met hen, volwassenen-in-wording. Wat is daar onze verantwoordelijkheid?

Na de zomer een mooie start maken. Hoe doe je dat dan?

Iedereen wil na de zomer een mooie start met zijn leerlingen maken? Maar hoe doe je dat? In deze bijdrage vind je inspiratie, concrete handreikingen, om ervoor te zorgen dat de relaties – van jou naar de kinderen, naar je collega’s en tussen iedereen onderling – vanaf het begin zo goed voorbereid zijn dat jullie er het hele schooljaar van profiteren. Een samengesteld artikel aan de hand van input van Nivoz-docenten en leidende principes voor goed onderwijsgedrag bij leerlingen die de klas verstoren. Wat helpt dan wel?
LEES VERDER

Een 5,48 staan en toch een 6 op het rapport krijgen

‘Ik zag op de cijferlijsten dat je het moeilijk hebt, klopt dat?’
‘Ja, het wordt heel spannend inderdaad’

Zenuwachtig friemelend stond ik aan het bureau van meneer de Jong, mijn docent Natuurkunde op de middelbare school. Hij had me bij zich geroepen, want echt lekker ging het niet met me. Niet met zijn vak, en niet met mijn cijferlijst. Hij maakte zich zorgen, dat voelde ik wel. Maar dat hij ook wat wilde betekenen voor me, voelde ik ook. De kleine “ingreep” die hij toen deed, heeft misschien wel mijn hele schoolcarrière verder beïnvloed.
LEES VERDER

By JurgenNL (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Désanne van Brederode: ‘Handle with care. Over de schoonheid van breekbaarheid en (on)maakbaarheid.’

Zoals iedere puber (maar ook iedere volwassene!) de vleesgeworden verstopplaats is van een aandoenlijk ontvankelijk, leergierig kind, zo is ieder schattig kindje de feestelijke verpakking van een verrassing–die ook wel volwassene wordt genoemd. Niet meer, niet minder. Op woensdag 6 september bijt Désanne van Brederode het spits af voor een nieuwe serie Onderwijsavonden van NIVOZ/hetkind. Dit jaar hebben we gekozen voor een samenhangende serie lezingen en masterclasses onder het overkoepelende thema ‘Volwassenheid’. De lezing van Van Brederode heeft als titel ‘Handle with care. Over de schoonheid van breekbaarheid en (on)maakbaarheid.’

MEER LEZEN

DIRECT KAARTEN BESTELLEN


Foto: door JurgenNL (Eigen werk) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
LEES VERDER

AGENDA EN MEER...

Seminar: Hollands Next Rolmodel

Voor wie beroeps-matig bezig is met de ontwikkeling van anderen is de voorbeeldfunctie fundamenteel. Maar niet gemakkelijk. Waarvan precies wil je een voor-beeld zijn? Is iedereen op zijn eigen wijze rol-model of kunnen alleen helden en heiligen het zijn? Hoe leer je van voorbeeldfiguren? Met dit thema gaan we aan de slag op het vierde jaarlijkse seminar van het netwerk ‘Werken met deugden’.

LEES VERDER

Doe mee aan de Coalitie

Als leraar, schoolleider of bestuurder kun je deelnemen aan de Coalitie. In de coalitie deel je met elkaar waar je voor staat en welke vragen en zorgen je hebt, werkend vanuit pedagogische waarden en oriëntaties. Samen met anderen vorm je een duurzame leergemeenschap, voor één cursusjaar lang. Je opereert als een groep ‘critical friends’ die elkaar steunt in haar ambitie én kritische vragen stelt. Niet zozeer het antwoord, als wel het (leren) stellen van de juiste vraag staat centraal in alle bijeenkomsten.

LEES VERDER

Top 10 schooljaar 2016/2017

Welke thema’s waren dit schooljaar ‘in trek’ in onderwijsland? Als wij een blik werpen op de tien best gelezen verhalen op onze site, komen uiteenlopende zaken aan bod. Op één staat (al jaren in de top-3) Luc Stevens’ uitleg over de zelfdeterminatie-theorie: ‘de behoefte aan relatie, competentie en autonomie’. Op twee het verhaal van docente Neomi Lotte, die kinderen via de Challenge day-methode uitdaagt om het meisje in haar klas eens anders te bezien. Ook vallen verhalen op die een ándere blik werpen op kinderen met een diagnose en zijn de verhalen over hoe er na een crisis gehandeld is, populair. Zie hier het hele overzicht.

LEES VERDER

Open Traject Pedagogische Tact

'Waar ik dacht dat we elkaar al erg goed kenden, bleek dat er ook nog voldoende dingen waren die we niet van elkaar wisten. Dingen die we aan de opper-vlakte niet zo-maar van elkaar konden zien. Door bijvoorbeeld het schrijven van de biografie en het voordragen hiervan aan elkaar, kwamen persoonlijke drijfveren naar de oppervlakte.'

'Het goede doen, op het juiste moment, ook in de ogen van het kind.' Op 6 september start een nieuw open traject Pedagogische Tact. Doe je mee?

MEER LEZEN
Tweet
Deel
Pin
Deel
Mail
Copyright © 2017 NIVOZ/HetKind, alle rechten voorbehouden.
afmelden voor deze lijst   aanpassen nieuwsbriefvoorkeuren