Copy

Aanbevolen artikel

voor opvoeders en onderwijzers, óók in jouw omgeving!

Het pedagogische antwoord op radicalisering: ‘Het pedagogische is niet soft. Het is ons tegenwicht tegen buitensluiting.’

Brussel. En al die andere aanslagen, dichtbij en ver weg. Voorbij de verbijstering en het verdriet voelt Marcel van Herpen dat ze een pedagogisch appèl doen aan iedere opvoeder. Hij schreef het na "Parijs", maar zijn woorden zijn nu weer even relevant. Want hoewel de agressie mondiale dimensies heeft, schuilt er vaak veel lokalere problematiek achter de frustraties waarmee de jonge daders hun verschrikkingen begaan. Problematiek van maatschappelijke uitsluiting. Problematiek waarop iedere leraar, buurtwerker of sportcoach alert moet zijn: ‘Het pedagogische is niet soft. Het is ons tegenwicht tegen buitensluiting. Want buitensluiting kan dodelijk zijn.’

Bekijk het artikel in een PDF-bestand

tienbestbekeken

nieuweprofielen

Maandelijks bezoeken meer dan 170.000 mensen deze website. De afgelopen week verschenen er weer nieuwe profielen van mensen (leraren, ouders, schoolleiders en/of onderwijsbetrokkenen) die een artikel aanleverden. Klik op hun naam en lees wie ze zijn.
 
Tjitske Ypma is journalist. Duurzaamheid en landbouw behoren tot haar specialismen, maar ook onderwijs en opvoeding komen, met haar zoon van 4 en dochter van 3, steeds nadrukkelijker in beeld. www.tjitskeypma.nl.


Wouter van der Schaaf werkte zijn hele professionele leven in en voor het onderwijs: als leraar aan een basisschool, als beleidsontwikkelaar voor de onderwijsvakbeweging, nationaal en internationaal.

 

Onderwijscafé Tilburg 31 maart

Op donderdagavond 31 maart om 19 uur is er in Tilburg een onderwijscafé, waarin gesproken wordt over ‘kinderen betrekken bij beslissingen over onderwijs, hoe doe je dat?’ Filosoof en kinderrechten-onderzoeker Marieke Hopman (PhD) zal de bijeenkomst vanuit haar eigen ervaringen en wetenschappelijke expertise inleiden. Naar aanleiding van deze introductie gaat iedereen in groepen uiteen om in dialoog te gaan.
Lees meer

uithetnetwerk


25 maart
Presentatie afstudeeronderzoek ‘Verbindende Communicatie en conflicthantering binnen het onderwijs’ – Amstelveen

30 maart
‘The Battle for Education’ in Amsterdam, kennisdeling over de lerarenbeurs (PO Oost)

31 maart
Onderwijscafé Tilburg op 31 maart: ‘Hoe doe je dat, kinderen betrekken bij beslissingen over onderwijs?’

2 april
Hoe wordt kunst en cultuur een volwaardig onderdeel van jouw onderwijs? ‘Van dertig identieke werkjes naar eigen verhalen, verbeelding en onderzoek’

4 april
‘The Battle for Education’ in Amsterdam, kennisdeling over de lerarenbeurs (PO West)

6 april
Congres Amersfoort over onderwijs aan jonge kinderen: ‘Het jonge kind op het juiste spoor’

9 april
Symposium ‘De cognitieve functies als Koninklijke weg van ontwikkeling en leren’ – Bodegraven

13 april
Congres onderwijsinspectie ‘De Staat van het Onderwijs’ – Maarssen

jouwbijdrage

HETKIND is een platform ter inspiratie, legitimatie en verbinding van goed onderwijs. Wil jij bijdragen? Heb jij een blog, artikel, verhaal of filmpje dat je wilt delen en dat onze thema’s raakt? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Copyright © 2016 NIVOZ/HetKind, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp