Copy
PEDAGOGISCHE TACT
AGENDA
FACEBOOK

Tijd voor pedagogiek

Op 11 april hield Gert Biesta een kraakheldere oratie, waarin hij zijn waardering uitsprak aan de schatbewaarders van de pedagogiek in Nederland. Waarin hij een aantal niet-altijd-goed-begrepen noties uit zijn werk rechtzette. Waarin hij opmerkelijk kleur gaf aan zijn bekende drieslag ‘kwalificatie-socialisatie-persoonvorming’. Gert werd tevoren geïnterviewd door Geert Bors: ‘Onderwijs en opvoeding zijn er om voeding, ruimte en tijd te bieden: als je voortdurend jezelf binnenstebuiten moet keren, kan er van binnen niks ontstaan.’
INTERVIEW

Denktijd

Als ze in haar functie van inspecteur Primair Onderwijs op schoolbezoek is, ziet Daniella Nicolaes op een dag een meisje in een kleutergroep stilletjes voor zich uit staren, terwijl de andere kleuters aan het werk zijn. ‘Is dit meisje wel betrokken bij de les?’, dat zou ooit best een logische vraag geweest zijn. Maar sinds Daniella erachter is gekomen dat ze zelf soms ‘denktijd’ nodig heeft, tijd om gewoon voor je uit te staren en dingen te verwerken, is ook haar manier van observeren veranderd.
COLUMN

Opleidingsaanbod NIVOZ 2018-2019


Voor leraren en schoolleiders in PO, VO, mbo en hbo die zich willen ontwikkelen in hun pedagogisch handelen bieden we het NIVOZ-opleidingsoverzicht voor het schooljaar 2018/2019. Met daarin natuurlijk informatie over NIVOZ, de werkwijze in de persoonlijke ontwikkelingstrajecten, maar ook contactgegevens, data, kosten en prijzen.

DOWNLOAD

AGENDA EN MEER...

Motivatiecollege

Hoe kan een leraar de motivatie van de leerlingen beïnvloeden?’ Met die vraag startte universitair docent Amber Walraven haar 45 minuten durende college, met het idee dat de studenten (in opleiding tot leraar) die vraag aan het einde van de les zouden kunnen beantwoorden. Of dat lukte, lees je hier.

Conferentie Essential Schools

Heb je belangstelling voor The Essential Schools in de VS, of ben je er misschien al geweest? Op 18 april wordt er in Berghem een bijeenkomst georganiseerd om de opties voor het realiseren van een eigen 'community' te exploreren. Meer informatie.

Carlo

'Mijn leerling Carlo leerde me hoe mooi een moeilijk leven kan zijn.’ Neelke Ebben had leerling Carlo maar drie maanden in haar klas, maar is hem nooit vergeten. Hier vertelt ze waarom. 

Roots of Empathy

Op 19 april is er een middagconferentie met Mary Gordon, oprichter van Roots of Empathy, waarbij zij uitlegt wat dit programma is en hoe het werk.  Simone Mark zal zich op die middag  richten op het thema van de leerling-leerkracht relatie. Lees meer.
Tweet
Deel
Pin
Deel
Mail
Copyright © 2018 NIVOZ/HetKind, alle rechten voorbehouden.
afmelden voor deze lijst   aanpassen nieuwsbriefvoorkeuren