Copy
PEDAGOGISCHE TACT
AGENDA
FACEBOOK

Rob Martens nieuwe wetenschappelijk directeur NIVOZ

Stichting NIVOZ heeft in prof. dr. Rob Martens per 1 januari 2018 een nieuwe wetenschappelijk directeur gevonden. Martens (53) – tevens hoogleraar bij het Welten-instituut van de Open Universiteit – vult de ruimte in die wordt vrijgemaakt door prof. dr. Luc Stevens. Stevens doet binnenkort een stap terug binnen het Nederlands Instituut voor Onderwijs- en opvoedingszaken.
LEES MEER

Waarom voeden we kinderen op?

Deze vraag wierp de Duitse pedagoog Klaus Mollenhauer (1928-1998) in de jaren tachtig op, toen hij constateerde dat het 'hoe' van opvoeding centraal was komen te staan. Maar kan deze vraag worden beantwoord, zonder de vraag naar het 'waarom' en het 'waartoe' te stellen? Daarover gaat zijn boek Vergeten samenhang: over cultuur en opvoeding. Ook in onze tijd is dat een prangende vraag. Ze vormt het uitgangspunt bij de masterclass over Mollenhauers Vergeten samenhang op 13 december. Vertaler Wouter Pols klom alvast in de pen en schreef over dit werk in relatie tot volwassenheid.  
LEES HET ARTIKEL

Speciaal en regulier onderwijs, samen in één school

De Synergieschool in Roermond wijkt behoorlijk af van wat de meesten zien als ‘traditioneel’ onderwijs. Waarom al deze moeite?

Rob Martens keek er, samen met 30 docenten, ouders en andere belangstellenden, rond, en keek daarbij vooral ook naar de drie psychologische basisbehoeften van zowel leerlingen als docenten: relatie, autonomie en competentie.
LEES VERDER

AGENDA EN MEER...

Passend Onderwijs in de praktijk

Omgaan met externaliserend probleemgedrag in de klas wordt gezien als een van de grootste uitdagingen van passend onderwijs. En voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe dan? Jelle Koopman schreef er dit artikel over.

LEES VERDER
 

Mijn idee voor onderwijs

In hoeverre kan een onderwijssysteem worden gestuurd? Edith Hooge ontrafelt in 'Mijn idee voor onderwijs' vanavond in De Balie hoe sturing en beleid uitpakken in de dagelijkse praktijk van de school, en andersom, wat die dagelijkse onderwijspraktijk teweeg brengt in de onderwijspolitiek wereld en op het ministerie van onderwijs.

KAARTEN

 
Opvoeding, waartoe?

Zeven jaar geleden werd Marilse Eerkens voor het eerst geconfronteerd met een gebrek aan opvoedidealen. Een gemiste kans. Nadenken over de vraag wat je wilt bereiken met opvoeden, vergroot de kans dat je dichter bij die idealen uitkomt. 


ARTIKEL

Bildung in het onderwijs

Op donderdagavond 11 januari spreekt Joep Dohmen (emeritus hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht) als vierde in de reeks Onderwijsavonden. Hij zal het hebben over Bildung in het onderwijs.

MEER INFORMATIE OF KAARTEN
Tweet
Deel
Pin
Deel
Mail
Copyright © 2017 NIVOZ/HetKind, alle rechten voorbehouden.
afmelden voor deze lijst   aanpassen nieuwsbriefvoorkeuren