Copy
PEDAGOGISCHE TACT
AGENDA
FACEBOOK

Duurzaamheid

Een woord waar we niet meer omheen kunnen. Alarmerende berichten over het klimaat komen dagelijks voorbij. Maar duurzaamheid gaat over meer dan zonnepanelen en elektrische auto’s. Een duurzaam voortbestaan van onze wereld vraagt ook om een duurzame omgang met onszelf en elkaar. Én het vraagt om een onderwijstransitie, waarin onder meer hybride leeromgevingen, onderzoekend en ontdekkend leren, en een handelingsperspectief een plek krijgen.

Heroriëntatie op mens en aarde

'Ons onderwijs is verworden tot een verlengstuk van de economie', stelt hoogleraar Arjen Wals. 'Leerlingen krijgen niet of nauwelijks de noodzakelijke basiskennis en –competenties voorgeschoteld om de wereldwijde duurzaamheidsproblemen het hoofd te bieden. In plaats daarvan bereiden scholen leerlingen hoofdzakelijk voor op een leven lang flexibel werken om inkomen te generen.' 

Meer lezen of horen van Arjen Wals? Kom donderdagavond 12 april naar de Onderwijsavond in Driebergen. 
ARTIKEL

Samen leven,
samen leren,
samen werken

Parallellen tussen de planten- en mensenwereld zijn snel gemaakt. Kwetsbare types. Bijzondere eigenschappen. Eigenzinnige karakters. Eigenschappen die elkaar versterken. Samen leven, samen leren, samen werken. Pedagoog Bas ter Avest is er vrijwilliger bij de botanische tuinen in Nijmegen. Hij maakt er deel uit van een bonte verzameling medewerkers samen deze tuin in stand houdt en naar een hoger plan brengt.
COLUMN

Green School

In 2006 keek het Canadees-Amerikaanse stel John en Cynthia Hardy de documentairefilm ‘An Inconvenient Truth’. Ze wilden hun kinderen een school bieden waar ze zelf ook heen zouden willen. De film gaf hen de duw in de rug en de inspiratie om een school te creëren die hieraan zou beantwoorden. Dat werd de ‘Green School’, een school middenin de jungle van Bali waar duurzaamheid (‘sustainability’) centraal staat.
VERHAAL

AGENDA EN MEER...

Verwondering op school

Op donderdag 5 april vindt in Leiden een NIVOZ-masterclass plaats: 'Welke plaats hebben verwondering en onderbreking in de school?' Sprekers: Dick van der Wateren, parttime VO-docent die een boek De verwondering schreef – en Alexandra Bronsveld, adviseur en trainer in het filosoferen met kinderen en leren voor het leven in de 21ste eeuw. Meer weten?

Schooladvies: vmbo-kader

‘Wij moeten nog even wennen aan het feit dat onze zoon het advies kreeg om naar het vmbo te gaan. En dan ook nog kaderniveau! Wij begeven ons in kringen waar iedereen hbo- en universitair opgeleid is. Nou ja, dan is dit wel even wat anders…’ Janske Hofman werkt op een vmbo-school in Amersfoort en zit bij een intakegesprek. Lees hoe dat verder verliep.

Het is zo simpel

Een duurzame wereld. Dat is de droom en missie van Jan Terlouw. In deze documentaire roept de schrijver, politicus en wetenschapper op tot actie. Kijk de documentaire hier.

Buitentijd = leertijd

Hoe meer tijd er is voor instructie en oefening in de klas hoe beter de prestaties… denken we. Onderzoek wijst in een andere richting. Buitenlessen zijn waardevol en ook de tijd op het schoolplein draagt bij aan leerprestaties. Buiten slaan de hersenen aan het verteren wat in de klas werd geleerd. Mark Mieras schrijft over het belang van buitentijd.
Tweet
Deel
Pin
Deel
Mail
Copyright © 2018 NIVOZ/HetKind, alle rechten voorbehouden.
afmelden voor deze lijst   aanpassen nieuwsbriefvoorkeuren