Copy
PEDAGOGISCHE TACT
AGENDA
FACEBOOK

Bildung, persoonsvorming, de groei naar volwassenheid: het begint bij onze kinderen

 

‘Oefenen in goed omgaan met elkaar’

‘Jongeren moeten leren hun eigen speelruimte te doorzien en de noodzaak leren zich te beperken, tegen de megalomanie van het neoliberalisme in.’ Bildung, persoonsvorming, de groei naar volwassenheid begint bij onze kinderen. Lector Bildung Joep Dohmen bood op zijn Onderwijsavond van 11 januari een aantal mooie inzichten. ‘Jongeren mogen geen slachtoffer worden van het maakbaarheidsideaal, ze moeten actief begeleid worden door ons, door ouders, leerkrachten.’
VERSLAG LEZING

Leraar in ontwikkeling

'De leerlingenenquête van kwaliteitsscholen gaf toen aan dat ik onder het landelijk gemiddelde scoorde op het gebied van pedagogisch- en interpersoonlijk competenties.' Natuurkundedocent Baltus van Laatum betrok zijn collega’s, een coach én zijn leerlingen toen dingen stroef begonnen te lopen. Hij vertelt over zijn zoektocht van de afgelopen jaren. ‘Ik was niet geduldig, luisterde niet goed naar de leerlingen en zorgde niet voldoende voor een goede sfeer in de les. Terwijl juist die competenties belangrijk voor mij zijn.’
LEES ZIJN VERHAAL

‘In het onderwijs hoeven wij zelden te laten zien wie wij zijn’

Terwijl ‘meten is weten’ de huidige onderwijspraktijk diepgaand bepaalt, geeft Koen Wessels gehoor aan de roep om meer persoonsvorming. Gefrustreerd door zijn eigen studentervaringen richtte hij met anderen De Bildung Academie op, nu alweer 2,5 jaar terug. In zijn boek 'Dan maken we het onderwijs zelf wel!' beschrijft hij zijn zoektocht naar betekenisvol onderwijs. En welke overwegingen hieraan ten grondslag lagen.
BOEKFRAGMENT

AGENDA EN MEER...

14 februari: Studie-avond 'Nieuw licht op opvoeden'

Hoe begeleiden we kinderen in een sterk gedigitaliseerde leefwereld waarin zij veel meer thuis zijn dan wij? Tijdens deze masterclass gaat Daan Roovers in op actuele vragen rondom opvoeding en aan de slag met echte, dagelijkse vragen en dilemma’s van leraren.

KOM OOK!

Blog: 'Soms is het sterker om los te laten'

Wat doe je als een meisje van 14 echt niet meer naar school zegt te willen? In hoeverre kun je haar dan loslaten om die keuze zelfstandig te maken? Lotje, het meisje uit dit verhaal, heeft lang nagedacht en vertelt nu aan leerkracht Neelke Ebben dat ze onderwijsvrijstelling wil aanvragen. Een onverstandige keuze, of juist een zeer volwassen keuze?

LEES VERDER

In de ban van Bildung

'De aandacht voor Bildung in het onderwijs is begrijpelijk, maar we moeten ons er niet op blindstaren.' Volgens Gert Biesta moeten we niet alleen de vraag stellen hoe een individu kan worden gecultiveerd (Bildung), maar ook hoe dat individu als volwassen subject kan verschijnen en in de wereld kan staan (Erziehung).

COLUMN

3 februari: 4e Bildungs-conferentie

Hoe leid je als docent kritische burgers op? Ben je als leraar/docent primair verantwoordelijk voor het overdragen van het vak of neem je in het lesgeven ook jezelf mee? Start je het spannende gesprek in de klas als je merkt dat er iets aan de hand is of ga je verder met de les? Deze conferentie wordt georganiseerd door ISVW en is voor iedereen met hart voor onderwijs.

MEER LEZEN
Tweet
Deel
Pin
Deel
Mail
Copyright © 2018 NIVOZ/HetKind, alle rechten voorbehouden.
afmelden voor deze lijst   aanpassen nieuwsbriefvoorkeuren