Copy

Aanbevolen artikel

voor opvoeders en onderwijzers, óók in jouw omgeving!

Elke morgen komt ze op school met warrige haren en een bevlekt shirt‘Suzy realiseert zich, of misschien ook niet, dat ze “anders” is. Het gezin voldoet niet aan de norm, wat die dan ook zijn mag, maar zijn met elkaar op hun manier een hecht en ogenschijnlijk “gelukkig” gezin.’ Oud-schoolleider Karin Donkers ziet dat Suzy meer moeite heeft met taal en dat haar geheugen haar vaak in de steek laat. Maar ze gaat wel met plezier naar school. Karin stelt zich Suzy voor in een wereld waarin de snelheid van het leven en de cultuur van presteren haar weg nog niet heeft gevonden. ‘Spelend met een zwerfkatje, haar vader aan het helpen met het inpakken van de eieren, lachend en hinkelend op het erf.’

Bekijk het artikel in een PDF-bestand

tienbestbekeken

  1. Mijn kind is niet ziek maar moet toch beter worden
  2. ‘Sommige jongste kleuters zijn in eerste instantie een beetje bang voor haar’
  3. Een vluchtelingetje in de klas: 'Ik hoef niet naar vrouwen te luisteren'
  4. Empathie gezocht: ‘Een succesvolle leerkracht is bovenal een mensen-mens’
  5. Deens onderwijs en prioriteiten: ‘Als je niet weet hoe je om moet gaan met andere mensen, dan doet de rest er niet toe’
  6. Over het werk van Luc Stevens: ‘de behoefte aan relatie, competentie en autonomie’
  7. Autisme: ‘Wij leven heerlijk in onze eigen wereld en overleven in de buitenwereld’
  8. ‘Leraren en opvoeders hebben de verantwoordelijkheid om van weerstand bieden een pedagogische prioriteit te maken’
  9. ‘Als je niet eet, zul je wel moe zijn. En als je moe bent, moet je maar naar bed.’
  10. ‘Schaamte is desastreuzer dan schuld’

nieuweprofielen

Maandelijks bezoeken meer dan 170.000 mensen deze website. De afgelopen week verschenen er weer nieuwe profielen van mensen (leraren, ouders, schoolleiders en/of onderwijsbetrokkenen) die een artikel aanleverden. Klik op hun naam en lees wie ze zijn.
 
Michiel Santegoeds is leerkracht groep 7/8 op Kbs Zandberg in Breda. Hij is daarnaast procesregisseur Grenzeloos Leren binnen scholengemeenschap INOS.
 

Video: sociale vaardigheden in het deense onderwijs

‘Uiteraard is het ook zeer belangrijk dat leerlingen weten hoe ze moeten lezen, rekenen en Engels spreken […] maar als je niet weet hoe je om moet gaan met andere mensen, dan doet de rest er niet toe.’ Malene Nyenstad, rector van de Hundested Skole – een reguliere Deense openbare school -  legt in deze video de basis uit van het Deense onderwijssysteem, namelijk het leren van sociale vaardigheden.  Bekijk de video hier. 

jouwbijdrage

HETKIND is een platform ter inspiratie, legitimatie en verbinding van goed onderwijs. Wil jij bijdragen? Heb jij een blog, artikel, verhaal of filmpje dat je wilt delen en dat onze thema’s raakt? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Copyright © 2016 NIVOZ/HetKind, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp