Copy

Aanbevolen artikel

voor opvoeders en onderwijzers, óók in jouw omgeving!

Het zijn bange gedachten die het meisje uit haar slaap houden.

‘Ligt het aan mij, aan mijn leeftijd of aan de wereld dat ik zo eng denk?’

De 14-jarige dochter van Beatrice Keunen ligt wakker. Het is begin november, de Parijse aanslagen liggen nog in de toekomst. Toch zijn het bange gedachten die het meisje uit haar slaap houden. Angst voor oorlog. Zorgen over vluchtelingen en gevechten bij de opvang. De grote, harde wereld is haar puberslaapkamer binnengeslopen en Beatrice zoekt een passend antwoord: ‘Hoe te reageren, liefst snel? Of… juist alleen maar luisteren?’

Bekijk het artikel in een PDF-bestand

Lees verder

Hoe kun je het in de klas hebben over terreur?
Docenten Alderik Visser en Henk ter Haar onderzochten begin dit jaar wat scholen deden naar aanleiding van de aanslagen op Charlie Hebdo. De adviezen die leraren toen gaven vormen nu de suggesties hoe je het op school kunt hebben over Parijs. Tips over letten op terminologie bijvoorbeeld.
Lees verder

tienbestbekeken

1. Tienminutengesprekken: ‘Ik begon te vertellen. Over dat ik opgemerkt had dat Daan op z’n hoede was bij de andere jongens.’
2. Diagnosedruk: ‘We zijn in moeras gekomen en hebben dwaallichtjes gevolgd’
3. Excuses van de juf: ‘Sorry, Jan, ik was even te druk’
4. Bemoediging, een pedagogische uitdaging: ‘Vaak wordt vergeten moeilijke kinderen te bemoedigen, omdat je niets goeds meer ziet of omdat het als pedagogisch onjuist wordt ervaren.’
5. Geruisloos leiderschap: ‘Als mijn gezin ooit terechtkomt in een vreemd land, wil jij er dan ook zijn om míjn dochter te helpen?’
6. Over het werk van Luc Stevens: ‘de behoefte aan relatie, competentie en autonomie’
7. Weg van oppervlakkig prijzen en belonen: ‘Maar ja, hoe doe ik dit als ouder?’
8. ‘Als je op basis van vertrouwen, respect en waardering werkt, is er geen ordeprobleem’
9. ‘Kinderen gedragen zich niet volgens verwachtingen en ‘prijzen’ helpt niets…’
10. Tips na ‘Parijs’: hoe kun je het in de klas hebben over terreur?
 
 

nieuweprofielen

Maandelijks bezoeken meer dan 170.000 mensen deze website. De afgelopen week verschenen er weer nieuwe profielen van mensen (leraren, ouders, schoolleiders en/of onderwijsbetrokkenen) die een artikel aanleverden. Klik op hun naam en lees wie ze zijn.
 
  Richard Hattink.. werkt op een VSO school voor leerlingen met een stoornis in het autistisch spectrum en is eigenaar van Rouw&.
 
 
 

Week tegen Kindermishandeling

Deze week (16-21 november) is uitgeroepen tot de Week Tegen Kindermishandeling.

Docent Inge Spaander schrijft over hoe zij wakker ligt als ze ontdekt dat een meisje uit haar klas thuis misbruikt wordt, maar ook over hoe ze heeft kunnen helpen.
Lees verder

Onderwijsbegeleider Jack Provily schreef een blog over hoe hij het misbruik van een meisje in zijn klas niet heeft gezien.
Lees verder

jouwbijdrage

HETKIND is een platform ter inspiratie, legitimatie en verbinding van goed onderwijs. Wil jij bijdragen? Heb jij een blog, artikel, verhaal of filmpje dat je wilt delen en dat onze thema’s raakt? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Copyright © 2015 NIVOZ/HetKind, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp