Copy
In dit bericht van hetkind biedt een inspirator van hetkind een 'Inspiratie & Legitimatie' met betrekking tot een van de leidende principes.

Bericht van hetkind oktober 2011/2


Beste <<Voornaam>>,

Zoals een ouder pas ouder is met z’n kinderen, is een leraar pas leraar met z’n leerlingen. Je ontwikkelen voltrekt zich in relatie tot anderen, afhankelijk van elkaar. Het is de taak van de leraar om het potentieel van leerlingen tot wasdom te laten komen. Daar is kennis voor nodig, daar is een goede omgeving voor nodig. Maar voorwaardelijk is een gelijkwaardige relatie, waarbij de leerling zich gaat vertrouwen door de leraar en waar de leraar zich gaat vertrouwen door de leerling.

Ellen Emonds


 

Als één iemand
niet gelukkig is,
is niemand gelukkig

De documentaire 'Children full of Life' is door veel leerkrachten en onderwijsbegeleiders bekeken. Meester Toshiro Kanamori heeft een wens in zijn klas met 10-jarige Japanse jongens en meisjes: Kinderen leren samen gelukkig te worden. Het artikel is van de hand van Marcel van Herpen. Lees verder.

Column: 
'Eigenlijk heb jij dat
ook juf, zei Anne!'

Vijf verhitte gezichten wachten me na de middagpauze bij mijn lokaal op. Of ik even wil luisteren.In de pauze is er ruzie geweest tussen deze vijf meiden en twee overblijfmoeders. Het is begonnen omdat ze niet naar binnen mochten om te gaan plassen, met z’n vijven. Belachelijk! ... Lees verder...Video: De klas van Ellen

In deze onderwijsfilm 'De klas van Ellen'  wordt één van de zeven leidende principes voor de goede onderwijspraktijk voluit belicht: “Leerkracht en leerling zijn full partners in leren”. Ellen Emonds laat zien hoe zij  in haar klas haar leerlingen daartoe uitnodigt. Zowel leerlingen als leraar zijn in deze klas gezamenlijk verantwoordelijk voor wat er gebeurt.
Bekijk de video >>

Opdracht: Hoe overleef ik mijn leraar?

Laat je leerlingen een ‘handelingsplan’ voor de leraar schrijven. Hoe zien zij jou als leraar? Wat vinden zij je sterke kanten en waar heb je volgens hen nog te leren?  Verrassende inzichten gegarandeerd!Inspirator

Ellen Emonds (1983) uit Nijmegen is leerkracht en werkzaam op basisschool De Bonckert in Boxmeer. Ze is redactielid van het tijdschrift Egoscoop en van hetkind, alsmede docent van het traject Pedagogische Tact van het Nivoz.
 

Best Practice

In mijn klas doen mijn kinderen en ik het samen. In alles is de relatie zichtbaar en de inbreng van de kinderen, iedere dag, ieder moment. Je bent van harte welkom!

Lees ook het artikel Zonder relatie, geen prestatie

Charlotte Visch:
'Allen voor één,
één voor allen'

Laat ik het belang van de groep voorgaan boven het belang van het individuele kind?’ Een veelgehoorde vraag in scholen. Charlotte Visch realiseert zich dat zij alleen niet uit dit dilemma komt en vraagt haar klas om hulp.
Lees verder...

Benjamin Zander:
'Geef iedereen
een tien'

Benjamin Zander is dirigent van het Boston Filharmonisch Orkest en geeft les aan het conservatorium. Als docent zag hij dagelijks het schadelijk effect van de hierarchische ingedeelde wereld van cijfers, meten en vergelijken. Zander zag maar één oplossing: iedereen een tien. Lees verder. Lees verder.

Leestips

Dennis de schrik van de school? - Beate Letschert
Hoe pedagogisch werk de kwaliteit van onderwijs verbetert
 

In Vrijheid leren - Rebeca Wild
Over de toepassing van alternatieve westerse opvoedingsideeën in een multiculturele samenleving

Nog niet aangemeld bij hetkind? Registreer je op hetkind.
Dit bericht van hetkind is ook online te bekijken. Bekijk hem hier.
Dit bericht van hetkind delen? Stuur hem door.

Je ontvangt deze e-mail omdat je bent aangesloten bij hetkind.
Klik hier om het Bericht van hetkind niet meer te ontvangen.

Email Marketing Powered by Mailchimp