Copy

Aanbevolen artikel

voor opvoeders en onderwijzers, óók in jouw omgeving!

Welkom in het nieuwe schooljaar!

Een groot deel van Nederland is inmiddels begonnen aan het nieuwe schooljaar, alleen de regio Zuid geniet nog van een paar vrije dagen. En ook hier bij hetkind zijn we weer op volle toeren aan het draaien!

Zo komt onze eerste Onderwijsavond met rasse schreden dichterbij, waar we mogen luisteren naar de scherpzinnige, gevatte en doordachte inzichten van Mark Mieras. Daarnaast staan er weer een paar Onderwijscafés in de planning: in Nieuwegein, Nijmegen, Ede en Tilburg worden op dit moment data geprikt (t.z.t. zal daarover meer verschijnen op de site). Ook zijn we met een groep bloggers en de redactie bezig om het volgende magazine te maken, dat deze keer over Vertrouwen zal gaan. In de loop van het najaar zal het verschijnen.

De artikelen op hetkind staan deze weken vooral in het teken van een nieuw jaar. Zo schreef Adrie Groot over de zomervakantie, en hoe die niet voor iedereen op school misschien even leuk geweest is. Inspiratie voor de eerste schooldag kregen wij door het artikel van Chantal van Ophuizen over Meester Jeroen, die zijn groep de regie gaf over de inrichting van het nieuwe schooljaar. 

Een fraai begin van wat hopelijk een prachtig schooljaar wordt, waarin we jullie weer veel hopen te horen, zien en te spreken! Maak er een mooi jaar van!


De eerste schooldag: 'Ik snapte ineens dat de pijn van het loslaten door ons kind gevoeld wordt'

Loslaten. Op het moment dat je kind geboren wordt, staan er ontelbare momenten van loslaten in je agenda geboekt. En telkens weer kost het pijn en moeite. Je verlegt je grens, maar verderop zie je alweer de volgende loslaat-berg of loslaat-ravijn. Jack Provily zag het als directeur van een basisschool, op de eerste schooldag van bijna ieder kind. Maar ervoer het nog indringender, als vader van zijn eigen zoon, nota bene op zijn ‘eigen’ school. Zijn blog: ‘Als die eerste schooldag dichterbij komt, verandert er ook iets in ons gedrag.’

LEES VERDER

Bekijk het artikel in PDF bestand


Ontvang je leerlingen de eerste dag in smoking! Dat is geen grap!

Iedere leraar wil na de zomer een mooie start met zijn leerlingen maken. Maar hoe doe je dat? In deze bijdrage vind je inspiratie, concrete handreikingen, om ervoor te zorgen dat de relaties – van jou naar de kinderen, naar je collega’s en tussen iedereen onderling – vanaf het begin zo goed voorbereid zijn dat jullie er het hele schooljaar van profiteren. Een samengesteld artikel aan de hand van input van NIVOZ-docenten en leidende principes voor goed onderwijs. Lees verder.

tienbestbekeken

 1. De zomervakantie is voorbij, het lokaal is leeg: ‘Vandaag mogen jullie het zeggen!’
 2. Loslaten: ‘Als die eerste schooldag dichterbij komt, verandert er ook iets in ons gedrag’
 3. Deze groep maakt dit meisje kapot en dat mag niet! Wat gaan we doen?’   
 4. Pleidooi voor krachtig ouderschap: ‘Waar heeft een kind baat bij? Dat ouders goed in hun vel zitten’
 5. De levenslange invloed van juffrouw A
 6. ‘Als leerkrachten echt geïnteresseerd zijn in het stimuleren van talent zullen ze kinderen actief moeten betrekken bij het leerproces’
 7. ‘Wat een rotvakantie!’ Een prachtige, onbezorgde vakantie op een zonovergoten strand is niet voor iedereen weggelegd
 8. ‘Als leerlingen betrokken zijn in een activiteit, dan disciplineren zij zichzelf’
 9. ‘Als er continu voor jou besloten wordt wat er goed is en fout, hoe leer je dan zelf te beslissen?’
 10. Moeder-dochter gesprek: ‘Zo wil ik niet met je omgaan. Hoe kan ik het beter doen?’

nieuweprofielen

Maandelijks bezoeken meer dan 170.000 mensen deze website. De afgelopen week verschenen er weer nieuwe profielen van mensen (leraren, ouders, schoolleiders en/of onderwijsbetrokkenen) die een artikel aanleverden. Klik op hun naam en lees wie ze zijn.
 
  Nynke Bos... is groepsleerkracht in het Speciaal Onderwijs cluster 2. 
        

  Arjan Miedema... studeerde neurobiologie en is docent biologie in Amsterdam

 

10 september: Onderwijsavond met wetenschapsjournalist Mark Mieras

'Leren = vertrouwen'. Dat is het thema dat wetenschapsjournalist Mark Mieras op deze eerste Onderwijsavond van het nieuwe schooljaar zal gaan verkennen. Hoe leren de hersenen? En hoe zal het onderwijs van de toekomst daarop inspelen? Over toetsen, de rol van plezier, interactie, creativiteit en vertrouwen.
Klik hier om kaarten te bestellen

 

Data en nieuwe sprekers voor wéér zes Onderwijs avonden in Driebergen

 • Donderdag 10 september: Mark Mieras
 • Woensdag 7 oktober: Edith Hooge
 • Donderdag 21 januari: Vincent Bijlo
 • Donderdag 10 maart: Paulien Meijer
 • Woensdag 13 april: Ido Weijers
 • Woensdag 15 juni: Joop Berding en Wouter Pols
Lees meer of koop losse kaarten of een passe-partout.

jouwbijdrage

HETKIND is een platform ter inspiratie, legitimatie en verbinding van goed onderwijs. Wil jij bijdragen? Heb jij een blog, artikel, verhaal of filmpje dat je wilt delen en dat onze thema’s raakt? Neem dan contact op via onderstaande knop.

Copyright © 2015 NIVOZ/HetKind, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp