Copy
In dit bericht van hetkind biedt een inspirator van hetkind een 'Inspiratie & Legitimatie' met betrekking tot een van de leidende principes.

bericht van hetkind juni 2011/1


Beste <<Voornaam>>,

Waren leraren een paar jaar geleden nog volledig verantwoordelijk voor hun handelen en de uitkomst daarvan, tegenwoordig is de norm uitbesteed aan experts. Als er zich een probleem voordoet in de klas, wordt er snel gekeken naar de bijzonderheid en de tekortkomingen van het kind. Van daaruit wordt ‘de zorg’ geformuleerd, vaak los van de context. Experts geven tips en adviezen. Er worden nog steeds handelingsplannen gemaakt zonder dat de kinderen daarbij betrokken zijn. Maar wat verwacht je van de uitvoering, als ze niet bij het ontwerp betrokken zijn?

Marcel van Herpen 

Artikel: De diagnose houdt kinderen op achterstand

Moeten we het nog hebben over het percentage spijbelaars en vroegtijdige schoolverlaters, over het aantal... Lees verder...

Column:  Gewoon een kwestie van toveren


Uitgaan van de mogelijkheden en niet van de onmogelijkheden is ‘gewoon’ ‘een kwestie van toveren’. Lees verder...Handelingsplan of authenticiteit

In het e-college "Handelingsplan of authenticiteit" vertelt Marcel van Herpen een praktijkverhaal, waarin de leerling aangeeft wat hij echt van de leerkracht wil.
Bekijk de video >>Inspirator

Marcel van Herpen  uit Heeswijk-Dinther is projectleider van het “Expertisecentrum Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen”, oprichter van het “Expertisecentrum E.G.O. Nederland”, medeoprichter van “het NIVOZ” en “hetkind” en kerndocent van de opleiding “Pedagogische Tact”.

Best Practice

Wil je een klas zien, waar de leerkracht uitgaat van de kracht van leerlingen in plaats van de tekortkomingen, breng dan eens een bezoek aan Ellen Emonds, Groep 8, basisschool ‘de Bonckert’ in Boxmeer. 
Lees verder...

De uitdaging:
Niet-niet, Wel-wel

Zeg kinderen nooit wat ze niet moeten doen, maar wat ze wel moeten doen. Hou jezelf een dag, een week, een maand in de gaten: Als je zegt wat kinderen niet moeten doen, stop je even en formuleer je opnieuw wat kinderen wél moeten doen.
Lees verder...

Leestips

Leraar wie ben je?
Over de professional die niet te onderscheiden is van de persoon
 

Duurzaam opvoeden en ontwikkelen
Niet een betere wereld voor onze kinderen maar betere kinderen voor onze wereld

Nog niet aangemeld bij hetkind? Registreer je op hetkind.
Dit bericht van hetkind is ook online te bekijken. Bekijk hem hier.
Dit bericht van hetkind delen? Stuur hem door.

Je ontvangt deze e-mail omdat je staat ingeschreven voor het bericht van hetkind.
Klik hier om het bericht van hetkind niet meer te ontvangen.

Email Marketing Powered by Mailchimp