Copy
PEDAGOGISCHE TACT
AGENDA
FACEBOOK
'Zolang er sneeuw ligt' van Herman de Coninck 

Winter. Je ziet weer bomen
door het bos, en dit licht
is geen licht maar inzicht:
er is niets nieuws 
zonder de zon.

En toch is ook de nacht niet
uitzichtloos, zolang er sneeuw ligt
is het nooit volledig duister, nee,
er is de klaarte van een soort geloof
dat het nooit helemaal donker wordt.
Zolang er sneeuw is is er hoop.

Vertragen en verbinden

‘Hoe. Lang. Duurt. Dit?’ vragen de pubers van Saskia Smith als ze in de rij staan bij de supermarkt. De zelfscankassa's doen het niet, dus ze staan in de rij om geholpen te worden door een kassière. Voor hen staat een oude man, met wie de kassière een praatje maakt. Wat er dan gebeurt, zorgt ervoor dat de hele rij stilvalt.
 
VERHAAL

Multifocale Bildungsbril

'Een van de ergste uitwassen van deze tijd is misschien wel dat mensen meteen iets bereikt willen hebben. Terwijl volwassen worden tijd nodig heeft. Leren vertragen is belangrijk in de opvoeding.'

We starten het nieuwe jaar goed met een Onderwijsavond met Joep Dohmen op 11 januari. Zet alvast zijn multifocale Bildungsbril op en kijk mee naar volwassenheid via een wandeling langs verschillende filosofische perspectieven.
INTERVIEW

Ruimte in regels

'In elke leerkracht sluimert… meer!' Afgelopen week werd er weer gestaakt in het basisonderwijs. Maar sommige scholen staakten ook bewust níet. Wat heeft afgelopen dinsdag jou gebracht?

Oud-schoolleider Ton van Rijn beschrijft zijn ervaringen met ruimte nemen in het onderwijs en houdt een pleidooi voor leraren om het heft weer in eigen handen te nemen. 
ARTIKEL

AGENDA EN MEER...

Volwassenheid als voor-
treffelijkheid

Op woensdag 24 januari zal Wouter Sanderse een Masterclass in Driebergen verzorgen met de titel: ‘Zit er aan volwassenheid ook een moreel ideaal vast, waaruit bestaat deze én kunnen we dat bereiken of slechts benaderen?’

KAARTEN

Volwassen-Liefde en Onvolwassen-Liefde

Als we de hedendaagse media mogen geloven, draait alles om de liefde. Gijs Verbeek ziet dat er vaak simplistische ideeën achter schuilgaan en pakt het boek 'The Art of Loving' (al uit 1956) erbij om dieper bij de liefde en de rol in onderwijs stil te staan. 

ARTIKEL

E-book 

In de maanden november en december onderzochten we ‘volwassenheid’ vanuit een maatschappelijk perspectief. Lees in dit gratis e-book hoe we dit deelthema hebben verkend. 

E-BOOK

How to Slow Down Life 

'Sociale acceleratie': burn-out en stress zijn er symptomen van, volgens Hartmut Rosa. Hij geeft er op 30 januari een seminar over op de Universiteit voor Humanistiek: 'How to slow down life without stagnating in an accelerating world'. 

MEER INFO
Tweet
Deel
Pin
Deel
Mail
Copyright © 2017 NIVOZ/HetKind, alle rechten voorbehouden.
afmelden voor deze lijst   aanpassen nieuwsbriefvoorkeuren