Copy
PEDAGOGISCHE TACT
AGENDA
FACEBOOK

Professionaliteit van de leraar onder druk. Maar héél veel gaat gewoon goed!

In nauwe samenwerking met de Universiteit van Maastricht bereiden drie gedreven onderwijsprofessionals met diverse achtergronden een praktische en tegelijkertijd vernieuwende aanpak voor: 'Exnovatie In Onderwijs'. ‘Wanneer je met exnovatie in je school aan de slag gaat, betekent dat dat je je bewust wordt van de vaardigheden en kennis die je in hele alledaagse situaties toepast zonder dat je dit in de gaten hebt. Deze kennis en kunde is cruciaal, maar tegelijk zo “gewoon” dat ze niet meer opvallen.’
ARTIKEL

Arme en rijke kinderen zitten steeds minder vaak bij elkaar in de klas (en daar is wat aan te doen)

De segregatie in het Nederlandse basisonderwijs overtreft die van de scherpst gesegregeerde steden in de VS en het Verenigd Koninkrijk. Vooral academisch geschoolde ouders kiezen voor scholen met kinderen die op die van hen lijken, blijkt uit unieke en alarmerende cijfers van de Inspectie van het Onderwijs. Oorzaak: de vrije schoolkeuze. Onderwijsjournalist Anja Vink schreef voor De Correspondent een belangrijk stuk over segregatie.
ARTIKEL

30 mei: Film ‘Iedereen is leraar’ en bezoek aan basisschool De Kleine Wereld

Op woensdag 30 mei is er een NIVOZ-masterclass in Rotterdam, waar de film ‘Iedereen is leraar’ van docent Maarten Stuifbergen wordt vertoond. De vertoning vindt plaats op basisschool De Kleine Wereld, vanaf 15.30 uur. Na de film zal er een dialoog plaatsvinden over de thema’s die zijn aangeraakt en is er een rondleiding door deze bijzondere Rotterdamse school. ‘Toekomstig onderwijs in tijden van crisis. Wat is plek van de leraar?’ Alle onderwijsbegeleiders en betrokkenen zijn welkom, en er is nog plaats, dus geef je nu op!
MASTERCLASS

AGENDA EN MEER...

Motivatie einde schooljaar

Hoe zorg je dat leerlingen gemotiveerd blijven, ook wanneer ze jouw vak volgend jaar laten vallen? Op het Christelijk College Groevenbeek hebben ze een manier bedacht om ook die leerlingen te bedienen. Natuur- en scheikundedocent Ilse van der Schatte Olivier legt uit hoe dit eruit ziet voor haar vak.

Acato

‘Kinderen worden schoolrijp gemáákt, terwijl dat natuurlijk helemaal niet kan. Kinderen moet je gewoon laten groeien zoals ze zelf groeien.’ Aan het woord is Sas Boot, oprichter van Acato, een school en dagbesteding voor jongeren met autisme in Rotterdam. NIVOZ-redacteur Annonay Andersson mocht de school een bezoek brengen en vertelt wat ze daar zag.

Toetsrevolutie

Twee jaar na 'Toetsrevolutie: Naar een feedbackcultuur in het voortgezet onderwijs' verschijnt nu de versie voor het hoger onderwijs. In deze bundel wordt door middel van artikelen en interviews stilgestaan bij inspirerende, vooruitstrevende, en professionele toets- en feedbackpraktijken in het hoger onderwijs.Het boek (en een gratis pdf-versie!) is verkrijgbaar via deze link.

Boekpresentatie 'Zijn als leider'

'Mensen doen niet wat jij zegt, maar ze doen na wat jij je ze voordoet. Dus zul je moeten kijken naar hoe jij bent, in alle kleine contacten en ontmoetingen die je hebt. Niet in het algemeen, maar in het hier en nu. Niet omdat je dan succesvol wordt, maar omdat je dan van betekenis zult zijn.' Op 26 mei presenteert Nivoz-medewerker Hartger Wassink zijn boek 'Zijn als leider' in Nijmegen. Erbij zijn? Kijk hier!
Tweet
Deel
Pin
Deel
Mail
Copyright © 2018 NIVOZ/HetKind, alle rechten voorbehouden.
afmelden voor deze lijst   aanpassen nieuwsbriefvoorkeuren