Copy
PEDAGOGISCHE TACT
AGENDA
FACEBOOK

Duurzaamheid als katalysator voor onderwijsvernieuwing

Op donderdag 12 april verzorgt Arjen Wals, hoogleraar Transformatief Leren voor Sociaal-ecologische Duurzaamheid/Unesco Chair te Wageningen, de Onderwijsavond in Driebergen. De titel van zijn lezing is: Duurzaam ontplooien in een on-duurzame wereld – toekomstbestendig onderwijs in tijden van crises. Maak in dit interview kennis met Arjen Wals en zijn ideeën over duurzaamheid in onderwijs.
INTERVIEW

'Wat houdt ten diepste de boel bij elkaar?' - verslag symposium

Over deze vraag was er op dinsdag 6 maart in in Driebergen een mini-symposium. Het symposium stond in het teken van Luc Stevens afscheid als wetenschappelijk directeur van het NIVOZ. Drie verschillende sprekers deelden hun reflecties bij deze vraag: Tone Saevi, Gert Biesta en Joseph Kessels. Dit leidde tot een rijke middag over onder meer vrijheid, verantwoordelijkheid en loslaten.
VERSLAG

Letterlijk en figuurlijk naast de leerling staan

Docent Rob Bekker was in de krokusvakantie uitgenodigd bij twee Syrische vrienden, ex-leerlingen van hem, en een van hun gezinnen. Ze vertellen over hun leven in Nederland, over hun vaderland, en geven tips over hoe het onderwijs op Ithaka nog beter zou kunnen worden. De motivatie om wat te maken van hun leven straalt van de jongens af. 
COLUMN

AGENDA EN MEER...

Symposium inclusieve onderwijspraktijk

Is jouw onderwijs ‘toekomstproof? Hoe ontwerp je een inclusieve, sociale en gepersonaliseerde onderwijspraktijk?’ Irisz Onderwijsadvies, de Synergieschool en de Open Universiteit organiseren op 23 maart aanstaande samen een inspirerend symposium rond dit thema.

MEER INFO

Hechting vs narcisme

Woensdag 7 maart sprak Jan Derksen in het kader van een Onderwijsavond over het psychologische perspectief op volwassenheid. Hij nam het publiek mee in een psychoanalytische kijk op de ontwikkeling van gehechtheid en narcisme in ieder mens. 

VERSLAG

Eigenaarschap

Jullie moeten nog een diploma halen hoor, ik niet!’ Het kan er zomaar uitfloepen als leraren in het VO voor de klas staan. Maar het zal zeker niet bijdragen aan de motivatie van leerlingen. Wat dan wel? Marinka Schipper, docent op het vmbo en gedragspecialist in opleiding, schreef een betoog over het belang van eigenaarschap. 

BETOOG

Weg met de volwassenheid

Mensen moeten niet proberen volwassen te worden, want dan streven ze voor zichzelf een ontheffing – een categorische vrijstelling – na waarvan ze zich als kinderen juist hebben proberen te bevrijden.’ Jan Bransen betoog aan de vooravond van zijn Masterclass voor leraren en schoolleiders op 29 maart: ‘Onvolwassenheid als excuus’.
Tweet
Deel
Pin
Deel
Mail
Copyright © 2018 NIVOZ/HetKind, alle rechten voorbehouden.
afmelden voor deze lijst   aanpassen nieuwsbriefvoorkeuren