Copy
PEDAGOGISCHE TACT
AGENDA
FACEBOOK

Democratie en gelijke kansen

We gaan een nieuwe maand in en daarmee ook een nieuw perspectief op volwassenheid verkennen. Het spirituele perspectief op volwassenheid maakte ons, zo aan het begin van het nieuwe schooljaar, letterlijk en figuurlijk wakker. Vanuit deze wakkerheid komen we nu bij de urgenties van onze samenleving. Hoe is het gesteld met onze democratie, en wat zegt dit over volwassenheid? De start van ons nieuwe perspectief valt mooi samen met het thema van de Nationale Onderwijsweek: gelijke kansen. In Nijmegen, de Nationale Onderwijsstad van dit jaar, worden in de week van 2 - 6 oktober tal van activiteiten binnen dit thema georganiseerd. Bekijk het programma en laat je inspireren!  

Democratie en volwassenheid in de schoolcultuur

Het is niet een heel gewaagde uitspraak om te stellen dat de open, vrije democratie zoals we die al zo lang kennen, onder druk staat. Iliass el Hadioui ziet een verbinding tussen de vraagstukken rond de democratie op het niveau van de samenleving en die op het niveau van de ‘mini-samenleving’ van de school. Op donderdag 5 oktober legt hij dit uit op onze Onderwijsavond.
LEES VERDER

Differentiatie in het onderwijs vergroot kansenongelijkheid

Differentiatie wordt in het onderwijs gezien als de oplossing voor het omgaan met verschillen tussen leerlingen. Eddie Denessen ziet, in een artikel op Sociale Vraagstukken, ook nadelen: een groeiende kansenongelijkheid en scherpere scheidslijnen tussen leerlingen in een tijd dat sociale cohesie en integratie harder nodig zijn dan ooit.
MEER LEZEN

Ons allereerste... E-BOOK!

Stichting NIVOZ heeft een eerste e-book samengesteld n.a.v. het jaarthema volwassenheid. Deze eerste editie is gericht op het spiritueel perspectief op volwassenheid. In het e-book (64 pagina’s) vind je een selectie van verhalen, blogs en artikelen die rondom het deelthema zijn geschreven. Het boek kan hier worden aangevraagd en wordt op papier verspreid op onze Onderwijsavonden.
E-BOOK

AGENDA EN MEER...

Masterclass Eva Klooster

Hoe zit het met kansen voor 'moeilijke' doelgroepen? Kinderen uit multi-probleemgezinnen, delinquente of geradicaliseerde jongeren. Eva Klooster geeft er 1 november een Masterclass over. 

MEER INFO

Samenvatting

Voor de zomer verscheen Biesta's nieuwste boek 'The Rediscovery of Teaching'. Het eerste hoofdstuk raakt sterk aan het democratisch perspectief met kernnoties als pluraliteit, subjectiviteit en vrijheid. Een samenvatting van Luc Stevens.

LEES VERDER

Onderwijsfilm

De spanning loopt hoog op: op hetkind.org wordt massaal gestemd voor de Nationale Onderwijsfilm 2017, een van de activiteiten van de Nationale Onderwijsweek. Naar wie gaat de felbegeerde titel? Kom naar de uitreiking op 4 oktober in Arthouse LUX in Nijmegen.

MEER INFO

Vluchtenlingen-onderwijs

‘U bent met uw school een vluchtheuvel. Een vluchtheuvel, waar een leerling hoopt bescherming te vinden, waar hij of zij hoopt zichzelf terug te kunnen vinden, in een heel andere omgeving dan waar hij of zij vandaan komt.' Het belang van vluchtelingen-onderwijs, samengevat in dit artikel. 
Tweet
Deel
Pin
Deel
Mail
Copyright © 2017 NIVOZ/HetKind, alle rechten voorbehouden.
afmelden voor deze lijst   aanpassen nieuwsbriefvoorkeuren