Vem representerar Sveriges muslimska väljare?


Omar Mustafa-affären blev en av de stora händelserna i svensk politik under 2013. Efter en uppslitande strid inom Socialdemokraterna lämnade Mustafa både sin plats i verkställande utskottet och i partiet. Samtidigt sitter Abdirizak Waberi, Mustafas företrädare som ordförande för Islamiska förbundet, kvar i riksdagen som representant för Moderaterna.

Bakom de medialt uppmärksammade debatterna om islamofobi och islamism vilar den minst lika viktiga frågan om representativitet. Vem representerar egentligen de muslimska väljarna i Sverige? Behövs det någon som gör det?
 
I rapporten "Vem representerar Sveriges muslimska väljare?" diskuterar Ivar Arpi hur frågor om representativitet hanteras i svensk politik. Arpi kritiserar det identitetspolitiska tänkande som är vanligt förekommande och argumenterar för att representation i en demokrati bör handla om politiska åsikter och målsättningar, inte om grupper och erfarenheter. En central slutsats av rapporten är att partierna bör vara återhållsamma med att ge legitimitet åt religiösa organisationer som säger sig representera större grupper än de har mandat för.

Medverkande:

Ivar Arpi, rapportförfattare och skribent
Tommy Möller, professor i statsvetenskap Stockholms universitet
Kent Persson, partisekreterare Moderaterna
Bosse Ringholm, f d finansminister

Samtalet leds av Eli Göndör, fil dr i religionshistoria

Varmt välkommen!

Foton: Amnon Israeli, Eva Dalin, Ulrika Vendelbo, Anders Löwdin & Göteborgs-Posten


TID   29 januari, kl 12:00-13:00. Lättare lunch serveras från kl. 11.30.
PLATS

World Trade Center, Kungsbron 1, lokal Manhattan. Stockholm. (Karta)

ANMÄLAN

 
Anmäl dig här senast den 27 januari. Bindande anmälan. Deltagare som uteblir utan att ha avanmält sig per e-post: info@timbro.se eller tel 08-587 898 00 kommer att debiteras 100 kronor.