Inbjudan 2013-08-15

Välkommen på boklansering: Drömmen om Alexandria. Den digitala distributionens dilemma.

Av Per Strömbäck
 

Digitaliseringen bär på ett löfte om tillväxt, jobb och kultur till alla, men ironiskt nog är det i stora stycken den gamla analoga ekonomin som finansierar den digitala. Med tillgänglighet och gratis som ledord har internet gjort populärkulturen ännu mer populär, men att betala kostnaden för att skapa nytt material faller fortfarande på de gamla analoga systemen i hög grad. 

– Bortom de stora orden är debatten om kulturen på internet en förhandling om pris. Upphovsmännen och deras affärspartner vill att det ska vara högt. Internettjänsterna, telebolagen och teknikföretagen vill att det ska vara noll, säger Per Strömbäck.

Tidningarnas innehåll är gratis på nätet och betalas av papperet, musikens inkomster ska komma från konserter och försäljning av t-shirts, vi betalar glatt 700 kronor för ett Xbox-spel i en ask men i telefonen ska det helst vara gratis. Nättjänsterna är dåliga på att dela med sig av intäkterna till dem som skapat innehållet.

Men den gratis råvaran är inte outsinlig. I takt med den digitala ekonomins framgång utarmas de analoga system som subventionerar de digitala. Man kan kalla det kannibalism. Så kan det inte fortsätta. Det är den digitala distributionens dilemma.

– Digitalt innehåll förväntas vara gratis, dessutom förväntas det betalas av de gamla analoga ekonomiska systemen: konserter finansierar musiken, papperstidningen betalar webben, film bekostas av bio och dvd och så vidare. Men i takt med att det digitala blir allt viktigare utarmas de analoga systemen. Det funkar inte i längden, det står rent av i vägen för den digitala utvecklingen, säger Per Strömbäck.
 


Per Strömbäck (f. 1973) har sin bakgrund inom dataspel. Sedan mitten av nittiotalet har han verkat som spelutvecklare, -förläggare och representant för branschens organisationer i frågor som export, kompetens och kulturell acceptans. Per är också redaktör för Netopia – forum för digitala samhällsfrågor, som syftar till utveckla samtalet om digitaliseringen. Per Strömbäck är redaktör för två antologier om dessa ämnen. Han bor och verkar i Stockholm.

 

TID  
Tisdag, 27 augusti, 2013 - 18:00 till 19:00
PLATS

Timbro, Kungsgatan 60

ANMÄLAN    Här. Senast fredag 23 augusti
Medverkar vid lanseringen gör:
Per Strömbäck, författare
Emma Stenström, professor Handelshögskolan
Pelle Snickars, forskningschef Kungliga biblioteket
Jakop Dalunde, programchef digitala fri- och rättigheter på FORES 

Moderator är Lars Anders Johansson kulturansvarig vid Timbro


Högupplöst pressbild på författaren hittar du här.
Högupplöst bild av omslaget hittar du här.

Du har uttryckt önskemål om att ta emot e-post från Timbro.
 Timbro Box 3037 Stockholm 103 61 Sweden