Copy
View this email in your browser
hello!

bán andrás vagyok és azért kapod ezt az emailt, mert feliratkoztál a halottnak a coach hírlevélre, amiben időről-időre megosztom, hogy mi történik a podcast háza táján és összegyűjtök mindenféle jóságot, ami engem inspirál, segít vagy szórakoztat – hátha neked is jobb lesz tőle a napod!

nagyon örülök, hogy itt vagy, de természetesen bármikor kiszállhatsz az email alján található “leiratkozás” gombra kattintva. 
az előző haC hírlevélben ígérteknek megfelelően ezt az összeállítást a nőknek szentelem. mélységesen felháborít, hogy - miután a férfiak évszázadokon át szisztematikusan elnyomták a nőket - még 2020-ban is ott tartunk, hogy eu-s országok vezető politikusai pusztán szülőgépnek tekintik őket. kövér és kaczyński szégyenljétek magatokat!

szerencsére van kiről jó példát venni. azt tudtátok, hogy 2018-ban skócia, izland és új-zéland elindította a “network of Wellbeing Economy Governments” nevű együttműködést? a mozgalom célja, hogy ez eddig mindenható GDP-t megfosszák a tróntól és új szempontok alapján vizsgálják az országok lakóinak jólétét. nem mellesleg mind a három ország vezetője nő. 

kapcsolódó hír, hogy jacinda ardern éppen most alakított kormányt az újraválasztása után új-zélandon. a kabinetben 8 nő kapott helyet, 5 maori őslakos és 3 lmbt közösségi tag. mindezt nem kvóta alapján. elmondása szerint "ez egy olyan kabinet, amelyben érdemeik szerint kerültek be politikusok, és történetesen rendkívüli sokszínű, amire ő nagyon büszke."
hashtag diversity for real. 
ebben a vizionárius ted talk-ban nicola sturgeon - skócia miniszterelnöke - elmeséli, hogy miről szól a jóléti gazdaság.

nem csupán szupermenő a skót akcentusa (magyar felirat van hozzá), hanem bátran megkérdőjelezi az elmúlt évszázadban a főleg férfiak által kialakított világrend egyik legfontosabb sarokkövét, a gazdaság teljesítményt.
szemléletes példákon keresztül mutatja be, hogy miért nem elég a pénz ahhoz, hogy boldog, teljes életet éljünk. 10 perc az egész, iskolában kéne tanítani!

 
hang

azon gondolkodtál már, hogy a mai politikai légkör, a nagyvállalatok kultúrája legnagyobb részben a férfiak lelkén szárad? a globális kapitalizmus, a pénz és a hatalom, mint végcél; szerintem ezek mind a férfiak teremtette világra jellemzőek. azt itt nem is kell ecsetelnem, hogy mennyire káros ez a rendszer ránk, hétköznapi emberekre és a bolygónkra. nézz csak körül a világban! tetszik amit látsz?

nem akarok gender-rasszista lenni, de tényleg gyanús, hogy a férfiak teremtették ezt a világot, ami nem fenntartható és vészesen robog a fal felé. (ebbe a csoportba sorolom azokat a nőket is, akik a férfiak ligájában, a férfiak játékszabályai szerint jutottak hatalomhoz és férfiasabbak a legtöbb férfinál)
itt az ideje, hogy a nők is megjelenjenek a vezetői porondon és végre hatalmat kapjanak. olyan hatalmat, ami eszköz a cél elérése érdekében. egy élhetőbb világ teremtése érdekében. 

persze nem lehet mindenki miniszterelnök. viszont a munkahelyünkön, a kis közösségeinkben is lehetünk jó vezetők. minden eddiginél nagyobb szükség van bátor vezetőkre, akik képesek a rendszeren kívül gondolkodni. új módon megfogalmazni a problémákat és új megoldásokat találni. akik nem félnek az emberekre érző lényként tekinteni és nem egy fogaskerékként a nagy gépezetben. 

félelmetes kiállni a porondra és új gondolatokat megfogalmazni. a régi rendszer képviselői könnyen kigúnyolnak bennünket, de nem szabad feladni! itt a változás ideje és ebben szerintem nagy szerepe van a nőknek. engedjük végre őket önazonos módon érvényesülni!

brené brown-t biztosan sokan ismeritek. most indult a spotify-on az új podcastja, melynek címe: dare to lead
 
mindenkinek ajánlom, aki szeretne jó vezető lenni. évtizedes kutatásra alapozza a vezetési elméleteit, melynek középpontjában a bátorság áll. azt is elmagyarázza, hogy miért nem szükséges eleve vezetőnek születni, és hogyan lehet megtanulni a szükséges készségeket.

kép

a 80-as évek közepén - amikor annyi idős voltam, mint most a lányom - a star wars univerzum teljesen lenyűgözött. megtanultam belőle, hogy létezik egy erő, amit meg kell tanulni uralni és, hogy a galaxis azoké, akik megmentik. 9 évesen nem tűnt föl, hogy csupán egyetlen női (főbb) szereplő van - leia hercegnő -, aki ráadásul nem túl sok vizet zavar a történetben. a legfontosabb tudnivaló róla, hogy mindkét férfi főszereplő szereti őt.
leány gyermekem
csak a későbbi filmnézői karrierem során ismerkedtem meg a bechdel teszttel, ami arra szolgál, hogy a nők szerepét vizsgálja egy adott történetben. hogyan? 

arra a kérdésre kell választ adnunk a vizsgált film alapján, hogy szerepel-e benne legalább két nő (akiknek tudjuk a nevét), akik nem csupán a férfiakról beszélgetnek egymással?

az emlékeim szerint a korai star wars trilógia ebben csúnyán elbukik. viszont nagy öröm számomra, hogy a lányommal már tudom úgy együtt nézni a saga folytatását, hogy nem azt fogja megtanulni belőlük: a nő szerepe a férfi iránti rajongás és csá!

a nők komoly főszerepeket kaptak az új disney sw filmekben - leiat is rehabilitálták -, ráadásul kathleen kennedy lett a lucasfilm elnöke. 

amúgy érdemes megnézni az hbo-n a leia-t játszó carrie fisher életéről szóló dokumentumfilmet: bright lights

folytatom az ajánlót olyan sorozatokkal, melyeknek nők az alkotói, nőkről szólnak és nem csak nőknek kell látnia ezeket. egytől egyig műremek mind:

handmaids tale

margaret atwood a reagan adminisztráció idején írt regényét dolgozza fel lebilincselő formában.

fleabag

killing eve

mindkét sorozat alkotója a zseniális phoebe waller-bridge, aki rádásul a star warsban is szerepelt a L3-37 nevű robotként. ő annyira egyedi karakter, hogy még droidként is átütő volt a vásznon. 

enlightened

laura dern mindig elképesztően jó (hopp! ő is szerepelt admiráliskét az újkori star warsban), de ez a sorozat a haC hallgatóinak nagyon is aktuális lehet. egy nagyvállalatban összeomló nő keresi a lelki békét és egy hosszabb szabadság után próbálja újradefiniálni a munkahelyi és a magánéleti szerepét.

russian doll

ez inkább vicces, szórakoztató, de nagyon karakteres a női főszereplő. imádtam.
a zenéje is brutál jó, itt a spotify playlist

külön szeretném kiemelni a nyomasztó pussy riot: organs című számot és megemelni a kalapom a két orosz aktivista előtt, akik ma már svédországban élnek politikai menekültként, mert a putyini rendszer nem bírta őket elviselni (még börtönben is ültek)
csak 18 éven felülieknek. gyenge idegzetűeknek sem ajánlott!
és végül józsi barátom remek zenei összeállítása: woman in indie by dezsak playlist

búcsúzóul annyit szeretnék kérni nem-társaimtól, hogy ne már a férfiak mondják meg mi jó a nőknek! 

itt az ideje megtalálni mindannyiunkank a saját hangját és hallatni azt. ettől egészen biztosan egy jobb világban fogjuk találni magunkat. szerintem.

köszönöm a figyelmed. ha tetszett ez az írás, akkor továbbítsd egy barátodnak!

üdv
andrás
a korábbi hírleveleket elolvashatod az archívumban

amennyiben ezt a levelet valaki továbbította neked és szeretnél feliratkozni, akkor azt itt megteheted: FELIRATKOZÁS
 
Spotify haC
fb csoport
instagram
haC homepage
Copyright © 2020 halottnak a coach, All rights reserved.beállítások - leiratkozás

Email Marketing Powered by Mailchimp