Copy
 
God jul!

Här kommer en tidig julhälsning från Film Stockholm! Året närmar sig sitt slut och vi ser fram emot vad 2019 har att erbjuda på visningsområdet. Vi rivstartar vi med en träff för länets filmklubbar den 15 januari. Se mer info nedan. Det blir också en till omgång av vår populära fortsättningskurs för biografmaskinister. Den riktar sig till dig som kan grunderna för filmvisning på din egen biograf men vill lära dig mer om tekniken i maskinrummet, felsökning, bild- och ljudformat och mycket annat.

Det har hänt en hel del på biografområdet under 2018. Stockholms län har fått flera nya biografer, bland annat i Blackeberg och vid S:t Eriksplan i Stockholm. Bio Bristol i Sundbyberg genomför under mellandagarna sina första öppna visningar av film och från och med nästa år kommer det att regelbundet att visas film i Sundbyberg som tidigare helt saknat biograf.

Sedan 2015 har Stockholms län fått tolv nya biografer och 24 nya biosalonger! Samtidigt har endast en biograf lagts ner. De flesta nya biograferna har öppnat i kranskommuner och förortsområden som inte redan har en biograf, som Skärholmen, Vallentuna, Nykvarn och Kårsta.

Ulf Slotte, Filmkonsulent visning och spridning

Träff för filmklubbar 15 januari


Välkommen på en träff för dig som driver en filmklubb eller regelbundet visar film med institutionella rättigheter. Eller du som är på gång att starta en ny filmklubbsverksamhet! Nätverksträffen är en möjlighet för dig att träffa andra filmklubbar, lära dig mer om rättigheter som gäller för filmvisning, få inspiration och nya kontakter.

Den 15 januari 2019 klockan 15.00–17.15 ses vi på Usine Konferens i Fatburen vid Södra station/Medborgarplatsen i Stockholm. Deltagande är gratis men anmälan krävs till ulf.slotte@sll.se senast den 11 januari 2019.


Program
 
15:00 Intro och utblick
Ulf Slotte, filmkonsulent på Film Stockholm berättar om Film Stockholms arbete för att stötta filmvisning i länet.  Presentation av programmet och deltagarna.
 
15:15 Sveriges Förenade Filmstudios
Per Eriksson, verksamhetsledare på Sveriges Förenade Filmstudios (SFF) berättar om Filmstudiorörelsen och vad SFF har att erbjuda en filmklubb.
 
15:40 FilmCentrum
Nils-Thomas Andersson från FilmCentrum berättar om FilmCentrums filmkatalog och hur en filmklubb bokar och visar film.
 
15:55 Bensträckare med fika
 
16:05 Swedish Film
Jenny Wallheimer från Swedish Film berättar om Swedish Films filmkatalog och licens och hur filmklubbar bokar och visar film
 
16:30 Bio Kontrast
Katja Uneborg från Folkets Hus och Parker presenterar Bio Kontrast.
 
16:45 Diskussion
Gemensam diskussion om utmaningar för filmklubbar. Hur kan en filmklubb utvecklas?
 
17.15 Slut

Programmet kan komma att ändras. Håll koll på www.filmstockholm.se

Bild: Dokumentärfestivalen Tempo
Fortbildning för biografmaskinister
 
Under vårterminen 2019 arrangerar Film Stockholm en vidareutbildning för biografmaskinister och biograftekniker. Utbildningen består av fyra kurstillfällen. 

Den riktar sig till dig som kan grunderna för filmvisning biografen, men vill lära dig mer och ta ett större ansvar. Kursen tar vid där Film Stockholms nybörjarkurs för biografmaskinister slutar.

Kursinnehåll
Vi ger dig kunskap om tekniken på biografen, DCP:er, KDM:er, felsökning, signalkedjor, fördjupad kunskap om ljud, bild och grundläggande el-lära på biografen, konferensteknik, alternativa format samt en fördjupning om framtiden för teknik på biografen. Vi kommer också att fokusera på den tekniska presentationen av filmen och publikens upplevelse. Alla som genomfört kursen kommer att få ett kursintyg.

Kostnad
500 kronor per deltagare. 

Anmälan
Skickas till e-postadress: ulf.slotte@sll.se. Beskriv där kort din roll på biografen, hur länge du jobbat, hur mycket du kan i dag och vad du har för förväntningar på kursen. Sista anmälningsdag är den 12 januari 2019.

Tid och plats
Kursen består av fyra delar som är uppdelade på fyra tillfällen. Deltagarna arbetar aktivt på den egna biografen mellan kurstillfällena och får med sig uppgifter de ska lösa till nästa kurstillfälle.

Kurstillfälle 1: Lördag 19 januari, klockan 12.00-15.00, på Årsta Folkets Hus i Årsta
Kurstillfälle 2: Lördag 9 februari, klockan 12.00-15.00, på biograf Zita i Stockholm
Kurstillfälle 3: Lördag 23 mars, klockan 12.00-15.00, på biograf Zita i Stockholm
Kurstillfälle 4: Lördag 13 april, klockan 12.00-15.00, på biograf Zita i Stockholm

Håll dig uppdaterad om kursen på Film Stockholms hemsida.Film Stockholm är Stockholms läns regionala resurscenter för film och rörlig bild. 
Vi är en del av Stockholms läns landstings kulturförvaltning och förvaltar ett uppdrag från landstingets kulturnämnd och Svenska Filminstitutet. 


Kontakt:
Ulf Slotte, filmkonsulent visning och spridning, Film Stockholm,
ulf.slotte@sll.se, 08-123 378 92
Joakim Blendulf, chef Film Stockholm/Filmbasen,
joakim.blendulf@sll.se, 08-123 378 81
Stefan Karlsson, kommunikatör (vik.) Film Stockholm/Filmbasen,
stefan.l.karlsson@sll.se, 08-123 378 85

Film Stockholm
Stockholms läns landsting
Box 38204, 100 64 Stockholm
Besöksadress: Bergsunds strand 39
Telefon: 08-690 51 00
info@filmstockholm.sll.se

Film Stockholms webbplatser
www.filmstockholm.se
www.filmbasen.se
Sluta prenumerera | Ändra dina prenumerationsinställningar | Visa nyhetsbrevet i din webbläsare