Copy
Senaste nytt från Filmbasen
Ser mailet konstigt ut?
Visa i webbläsaren#13

STHLM Debut på Stockholms filmfestival

Stockholms Filmfestival är tillbaka den 6-17 november och Filmbasen är med och arrangerar flera programpunkter som är knutna till utvecklingsprogrammet STHLM Debut den 12 november.

Först blir det en Work in progress där du har chansen att lära känna årets STHLM Debut-projekt. Efter det blir det mingel - passa på att träffa deltagande regissörer, producenter och oss som håller i STHLM Debut (Filmbasen, Film Capital Stockholm och Stockholms filmfestival).

KORT OM ÅRETS STHLM DEBUT-PROJEKT:
Blomster. Regi och manus: Neil Wigardt. Producenter: Malin Hüber och Tobias Jansson.
Kevlarsjäl. Regi och manus: Maria Eriksson-Hecht. Manus: Pelle Rådström. Producent: Ronny Fritsche.
Sasha. Regi och manus: Yana Martsynkevych. Producent: Anna-Mara Kantarius.
SUB. Regi och manus: Peter Modestij. Producent: Anna Knochenhauer.
Tungomål. Regi och manus: Salad Hilowle. Producenter: Melissa Lindgren och Tobias Jansson.
Läs mer om alla projekt här.


STHLM Debut Work in progress:
Välkommen på Stockholm filmfestivals work in progress-seminarium med de fem projekt som deltar i årets omgång av STHLM Debut. Vi fortsätter sedan med ett mingel där du har chansen att träffa filmarna och höra mer om deras projekt. 
Tid & plats: Tisdag 12 november, kl 15:30-17:00. Filmhuset, Bio Mauritz. T-bana Karlaplan.
Anmäl dig genom att mejla till sthlmdebut.wip@filmbasen.se. Du kommer in med industrypass eller genom att säga Filmbasen i dörren.

STHLM Debut cocktail:
Välkommen till Stockholms filmfestivals STHLM Debut-mingel på medlemsklubben Alma. Här får du chansen att träffa filmarna i STHLM Debut och höra mer om deras projekt.
Tid & plats: Tisdag 12 november, kl 18:00-19:30. Medlemsklubben Alma, Nybrogatan 8.
Anmäl dig genom att mejla till sthlmdebut.wip@filmbasen.se. Du kommer in med industrypass eller genom att säga Filmbasen i dörren.

OM STHLM DEBUT:
STHLM Debut är en satsning riktad mot långfilmsprojekt med debuterande regissörer och deras producenter i Stockholm-Mälardalsregionen. Det är ett samarbete mellan Film Stockholm/Filmbasem, Film Capital Stockholm och Stockholms internationella filmfestival. Huvudfinansiär är Stockholms läns landsting.

 
Läs mer om STHLM Debut

Save the date: Julavslutning på Filmbasen

Kom på julavslutning och filmkväll på Filmbasen den 4 december! Vi visar vinnarfilmer från årets STOCKmotion filmfestival, bland annat Kollektivet av Nadja Hjorton och Siri Hjorton Wagner och Folk av Adam Onishi. Vi visar även några av de VR-filmer som tävlade på festivalen. Mer info kommer inom kort på Filmbasen.se.

Svenskt tema på FIPADOC

FIPADOC International Documentary Festival (21-26 januari) har i år ett särskilt svenskt fokus, där svenska deltagare kan få subventioner tack vare ett samarbete med Svenska Filminstitutet (deadline att söka 15 november). Resebidrag kan även sökas från Konstnärsnämnden. Deadline för att söka till exempelvis FIPADOC:s pitch är den 15 november. Läs mer.

Se seminarierna från årets STOCKmotion filmfestival

I årets seminarieprogram på STOCKmotion fick vi bland annat höra hur du kan jobba kreativt med låg budget, vart du vänder dig för att få hjälp med filmprojekt och hur det går till när man vill söka stöd hos olika organisationer. Vi filmade det mesta och här kan du se seminarierna i efterhand.

Masterclass med Xavier Dolan på SFF Industry Days

Xavier Dolan visar sin nya film Matthias & Maxine på Stockholms Filmfestival. I samband med detta bjuds alla med Industry-ackreditering in till en masterclass på Filmhuset den 14 november 12.00-13.00. Läs mer.

Kollektivet vann stora priset på STOCKmotion - här är alla vinnare

2019 års upplaga av STOCKmotion filmfestival är över och vi ser tillbaka på två dagar av kortfilm i världsklass, intressanta seminarier och spännande möten. STOCKmotions stora pris delades ut till Kollektivet av Nadja Hjorton och Siri Hjorton Wagner.

Kollektivet handlar om en grupp skådespelare som tröttnat på de patriarkala strukturerna på teaterinstitutionerna. De ska sätta upp en okonventionell version av Medea på Folkets Hus när deras repetitioner avbryts av en trio tonårstjejer.

– Vi blev helt chockade – och glada! Vi trodde inte att vi skulle vinna med den här filmen i den här hårda konkurrensen. Vi hade nästan inga pengar och gjorde filmen på en dag – den visar verkligen vad ett kollektiv kan åstadkomma på kort tid, säger vinnarregissörerna Nadja Hjorton och Siri Hjorton Wagner.

STOCKmotion filmfestival är en kortfilmsfestival som låter Stockholmsbaserade filmskapare i alla åldrar bidra i olika ålderskategorier – från 6 års ålder till vuxna professionella filmare.

Totalt 72 filmer visades under STOCKmotions två dagar, och vinnarfilmerna delar på en prispott på totalt 800 000 kronor.

***

Missade du något seminarium under STOCKmotion? Vi filmade det mesta, och det går att se i efterhand på STOCKmotions Facebook-sida.

***

Presslänkar:
Bagissystrarna Nadja och Siri vann filmpris

Botkyrkaungdomar vinner filmpris

Foto: Ali Quraishi.
 
Här är alla vinnare på STOCKmotion

Filmrummet: Hur får man fart på sin debutfilm?

Onsdagen den 13 november bjuder Filmrummet tillsammans med Stockholms Filmfestival in till ett inspirationsseminarium om att långfilmsdebutera. Hur finansierar man sin debutfilm? Bör man ha en festivalstrategi? Hur går en lansering till? 

Datum och tid: Onsdag 13 november kl 13.00–16.30, med efterföljande mingel till kl 18.00.
Plats: Bio Victor, Filmhuset, Borgvägen 1, Stockholm.
Anmälan: Fri entré och öppet för alla, men anmälan krävs. Läs mer och anmäl dig här.

Anmäl din film till Tempo Dokumentärfestival

Anmälan till Tempos tävlingar Tempo Documentary Award, Tempo Short Award och New Doc är nu öppen. Välkommen att ansöka nedan. Den 21:a upplagan av Tempo Dokumentärfestival äger rum 2–8 mars 2020.

Deadline för samtliga tävlingar är 15 november. Läs mer om kategorierna och anmäl din film här.

Ny plattform för gratis visning av kortfilm

Nu kan du se gratis kortfilm från Stockholms län på strömningstjänsten Viddla, som drivs av BTJ och är tillgänglig för många av landets biblioteksbesökare. Satsningen görs tillsammans med Film Stockholm/Filmbasen och lanserades i och med STOCKmotion filmfestival 11-12 oktober på Filmhuset i Stockholm. 

Läs mer om satsningen och vilka filmer som du kan se på Filmbasen.se.

DOC FORWARD - workshop för dokumentärfilmare

Nordisk Panorama håller en tvådelad workshop för dokumentärfilmare och -producenter i januari och april 2020. DOC FORWARD fokuserar på projektutveckling för den internationalla marknaden, att etablera kontakter med nordiska kollegor och nätverkande mellan deltagarna och finansiärer från filminstitut och tv-kanaler.

Deadline för att ansöka är den 15 november. Ansök här.

Kreativa Europa bjuder in till animationsseminarium

Under årets animationsseminarium uppdaterar vi oss kring vad som är på gång inom svensk animation. Fokus blir framgångshistorien Rutiga ninjan från vårt grannland Danmark då producent Trine Heidegaard och regissör Thorbjørn Cristoffersen delar med sig av erfarenheter och insikter från arbetet med filmen som nått nästan 1 miljon biobesökare i Danmark och sålts till över 50 länder.

Datum: 20 november kl. 13.00 - 17.00 (följt av mingel)
Plats: Filmhuset, Borgvägen 1-5, Stockholm
Läs mer och anmäl dig här.
Filmbasen är Stockholms läns plattform för filmstöd och talangutveckling inom film och rörlig bild. Filmbasen drivs av Film Stockholm och med stöd av Region Stockholms kulturnämnd och Botkyrka kommun.

Kontakt:
Joakim Blendulf, chef Film Stockholm/Filmbasen,
joakim.blendulf@sll.se, 08-123 378 81.
Anne-Marie Söhrman Fermelin, utvecklingsansvarig & samordnare Film Stockholm/Filmbasen,
anne-marie.sohrman-fermelin@sll.se, 070-4842278.
Mikael Ström Jupiter, kommunikatör Film Stockholm/Filmbasen,
mikael.strom-jupiter@sll.se, 08-123 378 85. Copyright © 2016 Filmbasen
Kontakt: info@filmbasen.se
Webb: www.filmbasen.se


Sluta prenumerera | Ändra dina prenumerationsinställningar | Visa nyhetsbrevet i din webbläsare