Copy
Senaste nytt från Filmbasen
Ser mailet konstigt ut?
Visa i webbläsaren#8

Filmbasen samarbetar med Bergmanveckan

I juni arrangerar Filmbasen tillsammans med Bergmanveckan två livestreamade samtal: ett med regissörerna Julia Lindström, Salad Hilowle, Elin Övergaard och Theodor Solin, och ett med regissören Amanda Kernell och filmfotografen Sophia Olsson.

Den 4 juni klockan 15:00-16:30 pratar vi med regissörerna Julia Lindström, Salad Hilowle, Elin Övergaard och Theodor Solin, som i ett fördjupande samtal berättar om sitt filmskapande, sina arbetsprocesser, deras väg till att bli regissörer – och om hur de ser på framtiden och visionen i svensk film. Läs mer om samtalet.

Den 16 juni klockan 15:00-16:30 pratar vi med regissören/manusförfattaren Amanda Kernell och filmfotografen Sophia Olsson, som tillsammans arbetat med långfilmerna Sameblod och Charter. I ett fördjupande samtal berättar de om relationen regissör-fotograf, och om hur deras process tillsammans ser ut. Hur jobbar de? Var börjar de den kreativa processen? Hur förbereder de sig, och hur hittar de fram till ett gemensamt filmspråk för ett projekt? Hör dem berätta om både de stora tankarna och de konkreta metoderna. Läs mer om samtalet.

Filmbasen goes digital

Med anledning av den pågående pandemin genomför Filmbasen för tillfället alla evenemang digitalt. Stay tuned! Stay home!

Du hittar våra aktuella arrangemang på Filmbasen.se.

Audiovisual Talks: Crazy Pictures [livestreamas]

Den 9 juni arrangeras säsongens sista Audiovisual Talks, och vi gästas denna gång av Olle Tholén från Crazy Pictures, i en exklusiv master class om ett svenskt filmbolags resa från virala framgångar på Youtube till att skapa sin första guldbaggenominerade långfilm, en internationell succé såld till 100 länder.

Efter framgångarna med debutlångfilmen Den blomstertid nu kommer berättar Olle Tholén om arbetet med att skapa en independentfilm på egna villkor, från idé till lansering. Detta är en unik chans att få en djupare inblick i Crazy Pictures kreativa värld. Missa inte denna spännande berättelse om ett projekt med både stor motgång och framgång!

Audiovisual Talks är en seminarieserie med målet att ge kunskap och inspirera verksamma inom film, tv & rörlig bild att fortsätta skapa morgondagens starka berättelser och upplevelser.

Seminariet är helt kostnadsfritt men registrering krävs.

Plats: Online
Datum: 9 juni 2020
Tid: 13:00 – 14:30

Läs mer och anmäl dig här

 

#Audiovisualtalks är ett nationellt samverkansprojekt som arrangeras av Film&TV vid Lindholmen Science Park och Filmkontoret, Göteborg Stad i samarbete med Kultur i Halland – Film, Filmbasen/Film Stockholm, Film i Skåne, Filmregion Sydost, Norrköpings Filmfond, FilmCloud/Förvaltningen för kulturutveckling – VGR, och Filmrummet/Svenska Filminstitutet

STOCKmotion: Ny chans att skicka in filmer av de yngsta regissörerna

STOCKmotion filmfestival har fått in nästan 200 filmer, stort tack till alla er som har skickat in så att det blev så många bidrag! Men vi vill ge ytterligare en chans till de yngre filmskaparna, så alla ni som är upp till 15 år kan fortfarande skicka in era filmer för att tävla i kategorin lättvikt.

Ny deadline för lättvikt 10 september.

STOCKmotion är en festival för filmskapare i alla åldrar i Stockholms län. Festivalens lättviktskategori är ett fantastiskt tillfälle för barn och unga att få visa sina filmer på en stor bioduk på Filmhuset den 17:e oktober under festliga former och få feedback av filmpedagoger.

Filmen får vara max 10 minuter. Tips: vi gillar filmer som är 5 minuter eller kortare, då kan vi visa flera filmer! 

Lättvikt 1: 6–12 år
Lättvikt 2: 13–15 år

Det är lätt att anmäla din film till STOCKmotion. Fyll i anmälningsformuläret på hemsidan och klistra in en länk till ditt bidrag som kan finnas på YouTube, Vimeo eller liknande. Det finns inga krav på teknik utan alla filmer är välkomna.

Deadline för att skicka in bidrag till kategorierna lättvikt är 10:e september.
Festivalen är 16–17 oktober på Filmhuset.  

Mer info finns på festivalens hemsida STOCKmotion.se.

Film Stockholm lånar ut visningsutrustning

Film Stockholm lånar kostnadsfritt ut projektor och filmduk till arrangörer för arrangemang i Stockholms län. Syftet är att bredda utbudet av visningsarrangemang och utrustningen lånas i första hand ut till arrangörer som inte har ekonomi att köpa in egen teknik.  

Utrustningen består av en ljusstark HD-projektor, blu ray-spelare, en 6,5 meter bred filmduk på stativ samt ljudutrustning med enklare högtalare. Utrustningen går att använda både för inomhus- och utomhusbruk.
 
Syftet med satsningen på att låna ut visningsteknik är att underlätta för visningsaktörer som saknar resurser att hyra utrustning på AV-marknaden att genomföra enskilda visningar för allmänheten på platser som idag saknar teknik.

Information om visningsutrustningen och utlåningsrutiner på Filmstockholm.se. 

Notera: Visningsutrustningen på bilden är inte den som går att låna. 

Se tidigare Filmbasen-samtal i efterhand

Med anledning av coronapandemin genomför Filmbasen sina evenemang digitalt under våren. Några av våra arrangemang kan även ses i efterhand.

På samtalsklubben Filmbasen DISPLAY den 25 maj livesände vi ett längre samtal mellan Ulrika Bandeira, programchef Tempo Dokumentärfestival, och regissörerna till den hyllade dokumentären Scheme BirdsEllen Fiske och Ellinor HallinSe hela samtalet i efterhand på Filmbasen.se. 

Filmbasen bjöd in till digital Filmbasen-frukost den 6 maj. Nu kan du se hela samtalet mellan Kalifat-regissören Goran Kapetanovic och Tatjana Samopjan. Hör Gorans tankar och utmaningar kring serien och hans erfarenheter kring tidigare filmer. Se samtalet med Goran Kapetanovic.

Du kan också se ett tidigare samtal mellan regissören Rojda Sekersöz (Dröm vidareEn komikers uppväxt) och Emma Gray MuntheSe samtalet med Rojda Sekersöz. 

Bild från Scheme Birds. Foto: Ellinor Hallin.

Corona slår hårt mot filmbranschen – Filmbasen utökar stödet

Filmbasens projektstöd utökas med 700 000 kronor under resten av 2020. De tillförda medlen kommer att fördelas under stödomgång 2 (som handläggs nu) och 3 (som har ansökningsdeadline den 9 september. Totalt delar Filmbasen ut 2,7 miljoner kronor i projektstöd under 2020.

Film Stockholm/Filmbasen gör med anledning av Coronapandemin och att många filmare och produktionsbolag har ett ansträngt ekonomiskt läge omprioriteringar inom befintligt anslag från kulturnämnden för att kunna ge mer stöd till produktion av kort- och dokumentärfilm. Ytterligare 700 000 kronor tillförs och under året beräknas sammanlagt 2,7 miljoner kronor utdelas i stöd. Medlen kommer att fördelas på stödomgång 2 med beslut innan sommaren och omgång 3 med deadline den 9 september.

Läs mer om Filmbasens projektstöd.

Corona 2020 – ny kortfilmssatsning från Filminstitutet

Coronaviruset och dess effekter har påverkat vår värld på sätt vi bara har börjat förstå vidden av. Nu lanserar Svenska Filminstitutet en ny kortfilmssatsning som kan skildra vår samtid i coronavirusets skugga.

Stödet, som går att söka från och med 7 maj, är riktat till manusutveckling av kort spelfilm om max 15 minuter, som ska gå att producera i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Stödet kan sökas av svensk producent, regissör eller manusförfattare som har gjort minst en väl genomförd och konstnärligt intressant kortfilm eller motsvarande från annan konstart. Sista dag för ansökan är 14 juni. Besked om vilka åtta projekt som får stöd lämnas 30 juni och därefter ska utvecklingen redovisas senast 15 augusti 2020.

Mer info och riktlinjer för stödet finns här.

Sök till ACE Producers 

Varje år väljer ACE ut mellan 16–18 erfarna producenter med ett projekt i utveckling som lämpar sig för samproduktion och som siktar mot den internationella marknaden för att delta i deras årliga program.

Kursen är på avancerad nivå och hålls under fyra huvudsakliga träffar under året. Efter avslutad kurs ingår man som deltagare för all framtid i deras yrkesnätverk.


Läs mer och ansök senast 12 juni här.

Ny deadline för filmanmälan till Uppsala

Med anledning av utvecklingen kring COVID-19 så håller Uppsala Kortfilmfestival öppet för anmälningar till de tre tävlingssektionerna ytterligare en månad. 

All svensk kortfilm producerad under 2019 och 2020 med en speltid som inte överstiger 40 minuter går bra att anmäla. Sista anmälningsdag är 30 juni 2020.

Läs mer och anmäl din film på www.shortfilmdepot.com.

Aktuella kort- och dokumentärfilmssatsningar hos SVT

Är du filmare och vill lämna in ett dokumentärförslag eller kortfilmsförslag till SVT?

Om du är intresserad av att lämna ett programförslag till SVT Dokumentär, K Special eller SVT Kortfilm kan du använda formuläret på länken nedan. 

SVT Dokumentär har just nu tre pågående pitchar. De är öppna för ansökningar 2 mars–1 oktober 2020. Beslut fattas fortlöpande under perioden. 

Till sidan för att lämna in dokumentärförslag eller kortfilmsförslag till SVT.

Sök stipendier för dokumentärfilm i Malik Bendjellouls anda - deadline 5 juni

Malikfonden gör en utlysning för 2020 på tre stipendier om minst €8000 till dokumentärprojekt i ett tidigt stadium, innovativa i Maliks anda, och med möjlighet att nå en internationell publik.

Sista ansökningsdag är den 5 juni. Läs mer och ansök här.

Distanskurs: Att hitta sin publik

Att hitta sin publik (30 hp) är en kurs som riktar sig till dig som är verksam inom filmområdet och behöver tänka innovativt kring publikarbete. Nu är det öppet för flera sökande till höstens kurs.

Syftet är att utveckla din förmåga att skapa möten mellan film och publik, och utforska nya produktionsformer och visningsmöjligheter. Undervisningen sker 2-3 dagar i månaden via digitala verktyg där studerande och lärare möts i seminarieform. Kursen ges i samarbete med Handelshögskolan, Göteborgs Universitet samt med verksamma aktörer med specifik kunskap inom film och rörlig bild.

Läs mer och ansök på kursens webbsida.

Filminstitutet ger tillfälligt stöd till produktionsbolag med anledning av covid-19

Filminstitutet sjösätter nu ett tillfälligt stöd, riktat till produktionsbolag med kontinuerlig produktion av lång spel- och dokumentärfilm.

Stödet är ett utvecklingsstöd med syfte att bidra till fortsatt utveckling och kontinuitet av värdefull svensk film. Utbetalning av beviljade stöd beräknas ske strax efter midsommar.

Samlingssida för Filminstitutets åtgärder med anledning av covid-19.

Viktig information till dig som är medlem på Filmbasen.se

Nu har Filmbasen gjort om webben. Det innebär några viktiga saker för dig som är registrerad medlem:
  • Du måste aktivera din profilsida för att den ska visas på nya Filmbasen.se.
  • Projekt kommer inte att finnas kvar på nya Filmbasen.se. Så här sparar du ned innehåll som du vill behålla från gamla sajten.
Läs mer på Filmbasen.se.
Filmbasen är Stockholms läns plattform för filmstöd och talangutveckling inom film och rörlig bild. Filmbasen drivs av Film Stockholm och med stöd av Region Stockholms kulturnämnd och Botkyrka kommun.

Kontakt:
Joakim Blendulf, chef Film Stockholm/Filmbasen,
joakim.blendulf@sll.se, 08-123 378 81.
Anne-Marie Söhrman Fermelin, utvecklingsansvarig & samordnare Film Stockholm/Filmbasen,
anne-marie.sohrman-fermelin@sll.se, 070-4842278.
Mikael Ström Jupiter, kommunikatör Film Stockholm/Filmbasen,
mikael.strom-jupiter@sll.se, 08-123 378 85.

Copyright © 2020 Filmbasen
Kontakt: info@filmbasen.se
Webb: www.filmbasen.se


Sluta prenumerera | Ändra dina prenumerationsinställningar | Visa nyhetsbrevet i din webbläsare