Copy
Senaste nytt från Filmbasen
Ser mailet konstigt ut?
Visa i webbläsaren#6

Innehåll: 

Filmbasen goes digital

Med anledning av coronaviruset kommer Filmbasen att genomföra sina kommande evenemang digitalt. Stay tuned! Stay home!
 

FILMBASEN-frukost med Kalifat-regissören Goran Kapetanovic [livestreamas]

Filmbasen bjuder in till digitalt Filmbasen-frukost den 6 maj. Anslut och lyssna på regissören till aktuella och uppmärksammade TV-serien Kalifat, Goran Kapetanovic. Hör hans tankar och utmaningar kring serien och hans erfarenheter kring tidigare filmer.
 

Om Filmbasen-frukost: Det här är den första av våra frukost-seminarier som vi håller under namnet FILMBASEN-frukost. Här kommer vi att bjuda in några av de mest spännande och aktuella namnen från filmbranschen som delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Detta samtal kommer vi göra digitalt och använda oss av Zoom och livesända.

Tid: 6 maj kl.9-10.30.

Anmälan: Föranmälan krävs. Skicka ett mejl med namn och epostadress till osa@filmbasen.se senast måndag den 4 maj. Man ansluter sedan via en länk som vi mailar ut. 

Ur Kalifat, regisserad av Goran Kapetanovic. Foto: Johan Paulin/SVT.

Se samtalet med Rojda Sekersöz i efterhand

Filmbasen gästades av regissören och manusförfattaren Rojda Sekersöz, som i ett fördjupande samtal med Emma Gray Munthe berättade om sitt filmskapande, arbetsprocesser och om vägen till att bli regissör. Du kan nu se samtalet i efterhand på Filmbasen.se.

2017 kom Rojda Sekersöz regidebut Dröm vidare som utspelar sig i Alby. Filmen fick stor uppmärksamhet av både publik och kritiker och nominerades till Guldbagge för bästa kvinnliga biroll och för bästa kvinnliga huvudroll. Rojda till delades även det året priset för årets nykomling på Guldbaggegalan. Dröm vidare deltog i utvecklingsprogrammet STHLM Debut, som Filmbasen driver tillsammans med Film Capital Stockholm och Stockholms Filmfestival.

2019 var det premiär för hennes andra långfilm En komikers uppväxt med manus efter Jonas Gardells roman med samma namn. Just nu arbetar hon med sin nästa långfilm.

Se samtalet på Filmbasen.se.

Fokus Kortfilm #2: Jerry Carlsson och Frida Mårtensson om ansökningar [livestreamas]

Välkommen till den andra digitala föreläsningen i Filmbasens nya samtalsserie Fokus Kortfilm, där vi fördjupar oss i kortfilmsproduktion. Den 19 maj djupdyker vi i ansökningsprocesser med hjälp av Jerry Carlsson och Frida Mårtensson från Verket Produktion.

Jerry Carlsson och Frida Mårtensson delar med sig av sina bästa tips på hur man kan tänka kring ansökningar, både som ett nödvändigt verktyg och en möjlighet att utveckla och formulera sin idé. De pratar om praktiska och kreativa aspekter av ansökningsprocessen med utgångspunkt i sina egna kortfilmsproduktioner.

Jerry Carlsson är regissör, manusförfattare och producent och Frida Mårtensson är producent. Tillsammans med Anette Sidor driver de produktionsbolaget Verket Produktion och har bland annat gjort den mångfaldigt prisbelönta kortfilmen Skuggdjur.

Ni som anmäler er till förelsningen får gärna se Skuggdjur i förväg. Den finns att se på Vimeo: https://vimeo.com/386352766

Tid och plats:
Tisdag den 19 maj klockan 14.00-16.00.
Föreläsningen livesänds via Zoom. Anmälda kommer att få en inbjudan via e-post.

Anmälan:
Osa namn och e-postadress till fokuskortfilm@filmbasen.se senast den 21 april. Begränsat antal platser. Mer info om hur du ser föreläsningen kommer i ett bekräftelsemejl.

Audiovisual Talks: Tatjana Sampojan

Missa inte tillfället att ta del av en exklusiv master class av Tatjana Samopjan, kreativ konsult, föreläsare och manuscoach.

En föreläsning om förhållandet mellan livserfarenhet och storytelling, i en korsbefruktning mellan verklighet och fantasi, förankrat i buddhistisk filosofi. Seminariet avslutas med att ni som publik interaktivt får ställa frågor.

Tid: Tisdagen 12 maj klockan 13.00.

Medverkan är helt kostnadsfri men din anmälan krävs.
ANMÄL DIG PÅ LÄNKEN HÄR: https://invajo.com/l/E6ynpJr2qL

Om Audiovisual Talks:
Audiovisual Talks är en seminarieserie med målet att ge kunskap och inspirera verksamma inom film, tv & rörlig bild att fortsätta skapa morgondagens starka berättelser och upplevelser. Vi kommer under våren och försommaren att genomföra fyra olika online seminarier med inspirerande talare som fördjupar sig och delar med sig av sina erfarenheter. 

#Audiovisualtalks är ett nationellt samverkansprojekt som arrangeras av Film&TV vid Lindholmen Science Park och Filmkontoret,Göteborg Stad i samarbete med Kultur i Halland - Film, Filmbasen/Film Stockholm, Film i Skåne, Filmregion Sydost, Norrköpings Filmfond, FilmCloud/Förvaltningen för kulturutveckling - VGR, och Filmrummet/Svenska Filminstitutet

Öppet för att ansöka om krisstipendier hos Konstnärsnämnden

Från och med den 28 april till den 12 maj är ansökan öppen för de krisstipendier som regeringen gett Konstnärsnämnden i uppdrag att fördela.

Krisstipendierna är till för att kompensera konstnärer för intäktsbortfall som skett i samband med Coronakrisen. 

Läs mer hos Konstnärnämnden.

Filminstitutet fördelar 50 miljoner kronor av regeringens stödpaket

Filminstitutet har fått i uppdrag att fördela 50 miljoner av det stödpaket om 500 miljoner kronor till kulturen som regeringen utlyst.

De medel Filminstitutet har att fördela syftar i första hand till att stötta visningsarrangörer som har haft intäktsbortfall och nödgats ställa in eller stänga ned sina verksamheter, med anledning av covid-19.

Läs mer här.

Skicka in din film till Nordisk Panorama - förlängd deadline till 1 maj

Nu är det hög tid att skicka in din film till kortfilmsfestivalen Nordisk Panorama i Malmö 17-22 september. Deadline för filmer som blivit klara under 2020 har förlängts till den 1 maj. 

Läs mer och skicka in din film här.

MAFF Market Forum: Submissions for narrative and documentary projects are open

For the sixth year in a row, Malmo Arab Film Festival will continue the initiative MAFF post production platform for feature-length narrative and documentary projects.

One representative from each post production project, will be invited to the Malmo Arab Film Festival 2020 to participate in MAFF Market Forum, October 9 – 11.

Read more and submit ypur project here. 

Anmäl din film till Uppsala Kortfilmfestival

Den 39:e upplagan av Uppsala Kortfilmfestival äger rum den 19-25 oktober. Från 1 januari till 31 maj tar Uppsala Kortfilmfestival emot anmälningar till tävlingssektionerna.

Svenska kortfilmer kan anmäla sig till den Nationella tävlingssektionen eller Kortfilmfestivalen UNG. För dessa två tävlingssektioner tar inte festivalen ut någon anmälningsavgift. Anmäl gärna din film så tidigt som möjligt, det hjälper festivalen i arbetet att välja ut filmer. Sista anmälningsdag är 31 maj 2020.

Läs mer och anmäl din film här.

Anmäl din film till kortfilmsfestivalen STOCKmotion

2020 års upplaga av kortfilmsfestivalen STOCKmotion hålls den 16-17 oktober. På STOCKmotion är kortfilmer av filmare  i alla åldrar baserade i Stockholms län välkomna.

Nu är anmälan öppen i alla kategorier. Deadline för att skicka in filmer är den 25 majLäs mer och skicka in din film här.

 

STOCKmotion söker praktikant

Som praktikant är du med i alla delar av STOCKmotion och kommer att få stor inblick i hur organisationen bakom filmfestivalen fungerar. Du kommer också att få inblick i Film Stockholms och Filmbasens verksamheter.

Praktikens period är den 5 augusti-17 oktober. Välkommen med din ansökan snarast! Urval och intervjuer sker löpande.

Läs mer och ansök på Filmbasen.se.

Viktig information till dig som är medlem på Filmbasen.se

Nu har Filmbasen gjort om webben. Det innebär några viktiga saker för dig som är registrerad medlem:
  • Du måste aktivera din profilsida för att den ska visas på nya Filmbasen.se.
  • Projekt kommer inte att finnas kvar på nya Filmbasen.se. Så här sparar du ned innehåll som du vill behålla från gamla sajten.
Läs mer på Filmbasen.se.
Filmbasen är Stockholms läns plattform för filmstöd och talangutveckling inom film och rörlig bild. Filmbasen drivs av Film Stockholm och med stöd av Region Stockholms kulturnämnd och Botkyrka kommun.

Kontakt:
Joakim Blendulf, chef Film Stockholm/Filmbasen,
joakim.blendulf@sll.se, 08-123 378 81.
Anne-Marie Söhrman Fermelin, utvecklingsansvarig & samordnare Film Stockholm/Filmbasen,
anne-marie.sohrman-fermelin@sll.se, 070-4842278.
Mikael Ström Jupiter, kommunikatör Film Stockholm/Filmbasen,
mikael.strom-jupiter@sll.se, 08-123 378 85.

Copyright © 2020 Filmbasen
Kontakt: info@filmbasen.se
Webb: www.filmbasen.se


Sluta prenumerera | Ändra dina prenumerationsinställningar | Visa nyhetsbrevet i din webbläsare