Copy
Senaste nytt från Filmbasen
Ser mailet konstigt ut?
Visa i webbläsaren#12

Välkommen på Öppet hus och filmkväll på Filmbasen!

Filmbasen har öppet hus där det går att titta närmare på den teknik som Filmbasen kan låna ut. Vi avslutar med en filmkväll i samarbete med Sveriges Kortfilmsfestival. Välkommen tisdagen den 29 oktober från klockan 16.00!

Under Öppet hus kommer Filmbasens teknikansvarige Ali Quraishi  berätta om tekniken som går att låna hos oss och visa den för de som är nyfikna och vill testa. Vår samordnare för Filmbasen Anne-Marie Söhrman Fermelin går igenom och berättar om våra olika stöd och hur vår verksamhet ser ut. Kom och testa tekniken, nätverka med andra filmare och passa på att fråga oss om allt ni undrar!

Vi avslutar Öppet hus med filmkväll i samarbete med Sveriges Kortfilmfestival som visar några av sina prisbelönta kortfilmer. Lisa Blumenthal och Aase Högfeldt presenterar filmerna och Sveriges äldsta filmfestival, berättar om SFV, förbundet bakom festivalen, och om samarbetet med UNICA. Efter varje film blir det Q&A med respektive regissör.

KVÄLLENS FILMER:
Sealed Time av Tuna Özer
God Ton av Anneli Ström-Villaseca och Ismaila Jallow
I Have to Save the World a Little av Peppe Andersson
Coffee or Tea? av Agnes Jeppsson och Mimmi Silfverlood

KVÄLLENS PROGRAM:
16.00-Öppet hus: Testa teknik och snacka med oss!
17.30 SKFF/SFV hälsar välkomna och introducerar kvällens filmprogram.
Filmvisning + Q&A efter varje film.
Fika i köket
Filmvisning + Q&A efter varje film.

Tid & plats: Tisdag 29 okt kl 16.00 på Filmbasen i Subtopiaområdet,
Rotemannavägen 29, Norsborg. T-bana Alby.

Anmälan: Till osa@filmbasen.se. senast sön 27 okt . Fri entré.

Bilder (medurs från vänster): Sealed Time, I Have to Save the World a Little, God Ton, Coffe or Tea.

 
Läs mer om kvällens filmer

Filmbasen på Uppsala Kortfilmfestival

Den 21-27 oktober arrangeras Uppsala Kortfilmfestival och Filmbasen är på plats. Vi är med och arrangerar två programpunkter: Uppsala Kortfilmspitch 25 november (där Filmbasens Anne-Marie Söhrman Fermelin modererar) och Would You Buy This? den 26 november (där Filmbasens Rafael Franco modererar).

Filmbasen har delat ut stöd till elva av filmerna som tävlar i kategorin Svensk kortfilm. Under Uppsala Talangdagar deltar sju filmare från Stockholm. Läs mer om filmerna och deltagarna på Filmbasen.se.

Filmrummet: Hur får man fart på sin debutfilm?

Onsdagen den 13 november bjuder Filmrummet tillsammans med Stockholms Filmfestival in till ett inspirationsseminarium om att långfilmsdebutera. Hur finansierar man sin debutfilm? Bör man ha en festivalstrategi? Hur går en lansering till? 

Datum och tid: Onsdag 13 november kl 13.00–16.30, med efterföljande mingel till kl 18.00.
Plats: Bio Victor, Filmhuset, Borgvägen 1, Stockholm.
Anmälan: Fri entré och öppet för alla, men anmälan krävs. Läs mer och anmäl dig här.

A Legacy of Horses uttagen att tävla på IDFA

Kortdokumentären A Legacy of Horses av regissörerna Annika och Jessica Karlsson har valts ut att tävla på dokumentärfestivalen IDFA i Amsterdam 20 nov-1 dec. Filmen har fått stöd av Filmbasen. Läs mer.

12 november: STHLM Debut på Stockholms Filmfestival

Save the date: Stockholms Filmfestival är tillbaka den 6-17 november och Filmbasen är med och arrangerar flera programpunkter som är knutna till utvecklingsprogrammet STHLM Debut den 12 november.

Först blir det en Work in progress där du har chansen att lära känna årets STHLM Debut-projekt. Efter det blir det mingel - passa på att träffa deltagande regissörer, producenter och oss som håller i STHLM Debut (Filmbasen, Film Capital Stokholm och Stockholms filmfestival). Se Filmbasen.se för exakta tidpunkter så fort de är satta.

Masterclass med Xavier Dolan på SFF Industry Days

Xavier Dolan visar sin nya film Matthias & Maxine på Stockholms Filmfestival. I samband med detta bjuds alla med Industry-ackreditering in till en masterclass på Filmhuset den 14 november 12.00-13.00. Läs mer.

Svenskt tema på FIPADOC

FIPADOC International Documentary Festival (21-26 januari) har i år ett särskilt svenskt fokus, där svenska deltagare kan få subventioner tack vare ett samarbete med Svenska Filminstitutet (deadline att söka 15 november). Resebidrag kan även sökas från Konstnärsnämnden. Deadline för att söka till exempelvis FIPADOC:s pitch är den 15 november. Läs mer.

Kollektivet vann stora priset på STOCKmotion - här är alla vinnare

2019 års upplaga av STOCKmotion filmfestival är över och vi ser tillbaka på två dagar av kortfilm i världsklass, intressanta seminarier och spännande möten. STOCKmotions stora pris delades ut till Kollektivet av Nadja Hjorton och Siri Hjorton Wagner.

Kollektivet handlar om en grupp skådespelare som tröttnat på de patriarkala strukturerna på teaterinstitutionerna. De ska sätta upp en okonventionell version av Medea på Folkets Hus när deras repetitioner avbryts av en trio tonårstjejer.

– Vi blev helt chockade – och glada! Vi trodde inte att vi skulle vinna med den här filmen i den här hårda konkurrensen. Vi hade nästan inga pengar och gjorde filmen på en dag – den visar verkligen vad ett kollektiv kan åstadkomma på kort tid, säger vinnarregissörerna Nadja Hjorton och Siri Hjorton Wagner.

STOCKmotion filmfestival är en kortfilmsfestival som låter Stockholmsbaserade filmskapare i alla åldrar bidra i olika ålderskategorier – från 6 års ålder till vuxna professionella filmare.

Totalt 72 filmer visades under STOCKmotions två dagar, och vinnarfilmerna delar på en prispott på totalt 800 000 kronor.

***

Missade du något seminarium under STOCKmotion? Vi filmade det mesta, och det går att se i efterhand på STOCKmotions Facebook-sida.

***

Presslänkar:
Bagissystrarna Nadja och Siri vann filmpris

Botkyrkaungdomar vinner filmpris

Foto: Ali Quraishi.
 
Här är alla vinnare på STOCKmotion

Anmäl din film till Tempo Dokumentärfestival

Anmälan till Tempos tävlingar Tempo Documentary Award, Tempo Short Award och New Doc är nu öppen. Välkommen att ansöka nedan. Den 21:a upplagan av Tempo Dokumentärfestival äger rum 2–8 mars 2020.

Deadline för samtliga tävlingar är 15 november. Läs mer om kategorierna och anmäl din film här.

It's Love! Jo Widerberg gör romantisk komedi

Kortfilmssatsningen It’s Love med romantisk komedi i fokus har nu resulterat i fem uttagna projekt som vardera tilldelas sammanlagt 300 000 kronor. Satsningen är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet, Filmbasen, Filmpool Nord, Film i Skåne och Film i Väst.

Filmbasens representant bland vinnarna är Jo Widerberg
- Jag är jätteglad att vara med i en satsning som stödjer just film om kärlek. Mer av det! säger Jo Widerberg.
 

Filmerna premiärvisas på Film Fest Sundsvall 11–15 mars 2020. Läs mer.

Ny plattform för gratis visning av kortfilm

Nu kan du se gratis kortfilm från Stockholms län på strömningstjänsten Viddla, som drivs av BTJ och är tillgänglig för många av landets biblioteksbesökare. Satsningen görs tillsammans med Film Stockholm/Filmbasen och lanserades i och med STOCKmotion filmfestival 11-12 oktober på Filmhuset i Stockholm. 

Läs mer om satsningen och vilka filmer som du kan se på Filmbasen.se.

Anmäl din film till Göteborg Film Festival 2020

Göteborg Film Festival är Nordens ledande filmfestival och presenterar sin 43:e upplaga den 24 januari till den 3 februari 2020. Anmälan för svensk film är gratis och är nu öppen fram till den 28 oktober. Läs mer och anmäl din film här.
Filmbasen är Stockholms läns plattform för filmstöd och talangutveckling inom film och rörlig bild. Filmbasen drivs av Film Stockholm och med stöd av Region Stockholms kulturnämnd och Botkyrka kommun.

Kontakt:
Joakim Blendulf, chef Film Stockholm/Filmbasen,
joakim.blendulf@sll.se, 08-123 378 81.
Anne-Marie Söhrman Fermelin, utvecklingsansvarig & samordnare Film Stockholm/Filmbasen,
anne-marie.sohrman-fermelin@sll.se, 070-4842278.
Mikael Ström Jupiter, kommunikatör Film Stockholm/Filmbasen,
mikael.strom-jupiter@sll.se, 08-123 378 85. Copyright © 2016 Filmbasen
Kontakt: info@filmbasen.se
Webb: www.filmbasen.se


Sluta prenumerera | Ändra dina prenumerationsinställningar | Visa nyhetsbrevet i din webbläsare