Copy
Ser mailet konstigt ut? Visa i webbläsaren
NYHETSBREV #5, 2021: EN DEL PÅ DISTANS, MEN MER OCH MER PÅ PLATS


Många lyssnade på uppmaningen i förra nyhetsbrevet om att skicka in samproduktionsförslag innan sommaren! Produktionsgruppen läser för fullt för att kunna återkoppla till alla som sökt i tid inom sex veckor. Ska du fila på din ansökan och skicka den under sommaren, räkna med längre svarstid. Ansökningar som kommer in under perioden 25 juni – 15 augusti registreras med handläggningsdatum den 16 augusti.

Film Stockholms Work in Progress med Lovisa Sirén och Bahar Pars kring filmen Sagres har nytt datum: 21 juni kl. 14-15 är det som gäller. Läs mer och anmäl dig längre ner i detta brev.

Du som läser det här är varmt välkommen att vara med när Screen Talent Europe Pitching Forum går av stapeln den 10 juni kl. 11-13, under norska Kortfilmfestivalen. Du är också inbjuden till mingel och prisutdelning samma dag kl. 16. Allt sker online och du hittar länkar här i nyhetsbrevet. 

Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer festivaler, marknader och fortbildningar börja genomföras på plats igen. Sök till exempel Archipelago Script Lab om du vill få chansen att skriva manus i magiska Gryts skärgård utanför Valdemarsvik i augusti.

Filmkommissionen har tillsammans med MTR tagit fram en guide kring att filma i Stockholms tunnelbana, vilka förutsättningarna är och hur man söker tillstånd. Det kan du också läsa mer om här och på Film Stockholms webb.

Missa inte nästa nyhetsbrev, som bland annat kommer att innehålla utlysningar av Film Stockholms kommande talangsatsningar och talangworkshop.

Hör gärna av dig med frågor, tankar eller synpunkter till info@filmstockholm.se

 
BESÖK VÅR WEBB

SCREEN TALENT EUROPE PITCHING FORUM

Det är sjätte året i rad som pitchforumet arrangeras under norska Kortfilmfestivalen. Elva producenter, regissörer och manusförfattare presenterar sina projekt för en extern jury och en online-publik av potentiella medproducenter, finansiärer och filmskapare. Den pitch som vinner får ett produktionsbidrag på 4000 EUR.

Värd för dagen är skådespelaren och regissören Vilde Moberg. Juryn består av regissören Zamarin Wahdat som vann förra årets pitch, Maria Stoianova, Market manager på Nordisk Panorama, samt Marja Pihlaja, producent från Finland.

Film Stockholm representeras av Sara Klara Hellström, regissör och manusförfattare från Skellefteå och Lova Lilliemarck, producent från Falun, verksamma i Stockholm. Från Sverige deltar också Kaan Orgunmat (Film i Skåne) samt Jasmijn Kooijman och Jimm Garbis (FilmCloud).

Övriga deltagare är Daniel Butler från Irland, TaniaNotaro från Irland, LukaKluskens från Nederländerna, Vilde Stokke från Norge, Håkon AntonOlavsen från Norge, Jahfar Muataz och Alexander Nielsen från Danmark, Isabel Bilde från Danmark och Lynn-OonaBaur från Tyskland.

Läs om alla årets pitchdeltagare på Mediefabrikkens webb.

Följ pitchen online 10 juni kl. 11.00 - 13.00 via denna länk: https://zoom.us/j/97516139548?pwd=WlIyTzB1Z1Brdmh6Vjl4Yi8wWlY1QT09
Lösenord:  K17Hj9

Pitchforumet är på engelska.
 

MINGEL & PRISUTDELNING

Du är även varmt välkommen till Screen Talent Europes årliga mingel och prisutdelning, som denna gång äger rum ombord på en virtuell räkbåt!
Tid & plats: 10 juni kl. 16.00 på länken wonder.me. Lösenord: "shrimp". 

WORK IN PROGRESS: SAGRES


Film Stockholm har bjudit in regissören och manusförfattaren Lovisa Sirén och skådespelerskan Bahar Pars till ett samtal och work in progress kring Lovisa Siréns kommande långfilmsdebut Sagres, där Bahar Pars spelar en av huvudrollerna. Vi är nyfikna på arbetet med filmen, då inspelningen påbörjades mitt under pandemin 2020. Hur har det påverkat produktionen och vilka nya vägar har det lett till? Samtalet modereras av Emma Gray Munthe

Obs! Nytt datum: 21 juni kl. 14.00-15.00

Anmälan: Samtalet sker i Zoom, anmäl dig via den här länken för att få en inbjudan.

Det här samtalet spelas inte in, utan går bara att se på angiven tid.

LÄS MER OM EVENTET

SÖK TILL ARCHIPELAGO SCRIPT LAB

Manuskurs på Håskö i Gryts skärgård, 12-16 augusti 2021

Den fyra dagar långa workshopen riktar sig till manusförfattare och regissörer. Kursen hålls på Håskö, en ö i Gryts skärgård som ligger i Valdemarsviks kommun. Som deltagare bor du i en enkel stuga med utedass. Bastu och havsbad varje kväll. Stugorna är utrustade med kök och deltagarna lagar delvis sin egen mat men några måltider äts tillsammans.

På ön går kor lösa och i alla riktningar breder den östgötska skärgården ut sig. I denna osannolikt vackra natur arbetar man med sin egen filmberättelse med återkommande feedback. Årets kursledare är Petra Revenue, författare och regissör. Hon är huvudlärare på ALMA manusutbildning och undervisar i manus även i många andra sammanhang.

Det finns också tid under kursens gång att skriva på ditt projekt. Du förväntas alltså skriva då du inte sitter i handledning. Du söker med synopsis, treatment och/eller manus, beroende på var du är i din process. Vi välkomnar alla genrer: Drama, komedi, skräck, action, barnfilm. Genom åren har vi sett en blandad kompott av kortfilm, långfilm, tv-serier och även animerat. Du söker i den region du är bosatt (se listan med deltagande regioner längre ner), så om du bor och är verksam i Stockholm söker du via Film Stockholm.

I momentet BLICKEN möter deltagarna en gäst som under en timme presenterar sin metod och sina tankar kring filmmanus. Det kan vara en skådespelare, producent eller annan yrkesfunktion.

Senast den 27 juni vill vi ha din ansökan som ska bestå av:

  1. Personligt brev (cirka 1 A4)
  2. Synopsis, treatment och/eller manus
  3. CV (cirka 1 A4)

Sätt ihop dessa dokument till en PDF. Märk mejlet HÅSKÖ 2021. Skicka till workshop@filmstockholm.se.

Senast i början av juli får du svar på om du kommit med.

Workshopen genomförs med stöd av Svenska Filminstitutet. Samarbetspartners är: Film Stockholm, Region Uppsala, Film i Dalarna, Film i Skåne, FilmCloud och Film i Öst. Kursen är avgiftsfri men man måste vara bosatt i någon av ovanstående regioner.

VILL DU FILMA I TUNNELBANAN?

Stockholms tunnelbana är en spännande miljö att filma i. Där finns mycket rörelse, människor, tåg och fina stationer, en del långt under marknivå. Allt det innebär också att det finns stora säkerhetsrisker, så för att filma där krävs planering och tillstånd. Vi har tagit reda på allt du behöver veta och sammanställt en guide.

Stockholms filmkommission, Film Stockholm, har tillsammans med MTR tagit fram en guide för att förenkla för producenter och platsansvariga. Guiden förklarar hur man får och söker tillstånd i Stockholms tunnelbana och stationerna. Den innehåller genomgångar av miljöer och önskemål och ett antal exempel. Hör gärna av er till vår filmkommissionär Daniel Chilla om ni saknar något eller vill ha ytterligare hjälp, daniel.chilla@sll.se.

Här hittar du vår guide till att filma i tunnelbanan.

Bilden visar Kungsträdgårdens tunnelbanestation. Foto: Victor Gårdsäter/Visit Stockholm

UPPSALA TALANGDAGAR & KORTFILMSPITCH


Uppsala Kortfilmsfestival tar nu emot ansökningar till Uppsala Talangdagar (28-31 oktober) och Uppsala Kortfilmspitch (29 oktober). Ansökan till talangdagarna och pitchen görs separat, läs mer på Uppsala Kortfilmfestivals webb. Talangdagar och pitch genomförs med stöd från Svenska Filminstitutet.

Sista ansökningsdag är 31 augusti

Bilden togs vid ett frukostmöte på talangdagarna 2020. Foto: Uppsala Kortfilmfestival

NEW NORDIC FILMS 24 - 27 AUGUSTI 2021


New Nordic Films är marknadsdelen av Norwegian International Film Festival i Haugesund. Det är både en årlig marknad för nordisk spelfilm och en internationell samproduktions- och finansieringsmarknad, där producenter kan träffa representanter från filmindustrin som är intresserade av nordiskt innehåll.

THE NORDIC CO-PRODUCTION AND FINANCE MARKET
Under den nordiska samproduktions- och finansieringsmarknaden presenteras ett 20-tal internationella filmprojekt som söker samproducenter, finansiering och / eller säljagenter. Målet är att skapa en effektiv marknad där deltagare från olika länder kan utbyta idéer och inleda samarbeten.

Sista ansökningsdag för projekt är
11 juni
Läs mer om behörighet och kriterier för projekt här.
WORKS IN PROGRESS

I Works in Progress-programmet presenteras ett 20-tal långfilmer i efterproduktion i en pitching-session och matchas i enskilda möten med festivalprogramsättare, filmfinansiärer, filmdistributörer och säljagenter.

Sista ansökningsdag för Works in Progress är 11 juni
Läs mer om behörighet och kriterier för projekt här.

Läs mer på New Nordic Films webb.

ANSÖKAN ÖPPEN TILL 1 KM FILM

Stockholms internationella filmfestival (10-21 november) har öppnat ansökan till kortfilmsstipendiet 1 km film.

Sedan starten för 31 år sedan har Stockholms internationella filmfestival tillsammans med Svenska Filminstitutet delat ut ett av Sveriges största kortfilmsstipendier, 1 km film, till en lovande regitalang som fått chansen att spela in en ny kortfilm och komma vidare i karriären. 

1 km film riktar sig till lovande filmskapare verksamma i Sverige. 10 nominerade får sin film visad på festivalen, Industry ackreditering och möjlighet att delta i masterclasses och se festivalens filmer. Priset består av 100 000 kronor i utvecklingsstöd från Svenska Filminstitutet samt produktionsstöd från Dagsljus, Teaterförbundet för scen och film, Thomas Ahlén AB, Chimney Post och Terrassen Post.

För att ansöka skickar du in en film (max 30 min) tillsammans med en projektbeskrivning för en kommande kortfilm som är 10 minuter lång. I ansökan får du gärna inkludera manus, synopsis och storyboard. Som bedömningsmaterial för 1 km film används både den tidigare filmen samt den nya projektidén. Vikten läggs på genomföringsmöjligheter för det nya projektet samt dess konstnärliga kvalité.

Skicka in ansökan senast 1 september.

Filmen och projektbeskrivningen skickas via mail till program@stockholmfilmfestival.se.

FILMRUMMET: MANUS, MANUS, MANUS!


Svenska Filminstitutet bjuder i till Filmrummet, som denna gång har tema Manus. Film är ett samarbete mellan många talanger och konstnärliga uttryck, och manuset utgör ett av de allra viktigaste fundamenten i filmskapandet. Men hur ser relationerna ut mellan manusförfattare, regissör och producent ut idag – och vad spår framtiden? I samarbete med Dramatikerförbundet bjuder Filmrummet in till ett inspirationssamtal om manusförfattarens och manusets roll för filmen.

I tre panelsamtal diskuteras och delas kunskap om manusförfattarens ställning, arbetets förutsättningar och samarbeten med regissörer och producenter.

Manusförfattaren etablerar tema, struktur, karaktärer, dialog och handling för en film. Dramatikerförbundet har med inspiration från våra grannländer och ursprungligen USA påbörjat ett arbete med att ta fram riktlinjer för hur manusförfattaren och manusarbetet ska definieras och krediteras. Daniel Karlsson och Maria Karlsson från Dramatikerförbundet berättar mer.

I den andra panelen berättar producenterna Frida Asp och Fatima Varhos som står bakom det nystartade produktionsbolaget AspVarhos AB, om hur de vill lyfta det kreativa upphovsmannaskapet och stärka manusets roll i sina produktioner. De samtalar med manusförfattare Peter Arrhenius (bl.a. ClarkMirakelIngen utan skuldWelcome to Sweden) som delger sitt perspektiv om arbetets förutsättningar och på vilket sätt man kan få ut mesta möjliga av den kreativa manusprocessen.

Slutligen får vi höra ett exempel på ett samarbete mellan manusförfattare och regissör. Hur ser en god relation mellan regissör och manusförfattare ut? Manusförfattarna Siv Rajendram Eliasson och Anna Bache-Wiig berättar om sitt samarbete med regissören Erik Poppe i produktionen av Utvandrarna, och hur den kreativa processen har fungerat utifrån deras respektive roller.

Efter samtalen svarar de medverkande på frågor. Ställ gärna frågor under samtalets gång.

Moderator: Jonas Holmberg, Konstnärlig ledare, Göteborg Film Festival.

Tid: Tisdag 15 juni kl. 11.00-12.15
Plats: Samtalet sker digitalt.
Anmälan: Samtalet är kostnadsfritt och öppet för alla men anmälan krävs. 
Vänligen anmäl dig här.

En länk till samtalet skickas ut till alla anmälda dagen innan.

Film Stockholm AB är ett produktionscentrum för film och tv-drama i Stockholmsregionen. Filmbasens verksamhet införlivas i det nya bolaget. Film Stockholm AB ägs av Region Stockholm och drivs i nära samarbete med Stockholms stad och med stöd av Botkyrka kommun. 

Film Stockholm AB
Kulturförvaltningen
Box 38204, 100 64 Stockholm
Besöksadress: Södermalmsallén 36

info@filmstockholm.se

Webbplats
www.filmstockholm.se

Kontakt
Joakim Blendulf, tf VD, Film Stockholm

joakim.blendulf@sll.se

Anna Harding, vik kommunikatör
anna.harding@sll.se

 
Film Stockholm på Facebook
Film Stockholm på Instagram
LinkedIn
Film Stockholm på webben

Copyright © 2021 Film Stockholm
Du får det här för att du prenumererat på Film Stockholms eller Filmbasens nyhetsbrev eller för att du tidigare varit medlem i Filmbasen. Vi hoppas att du fortfarande vill ha nyheter från oss! Följ annars länkarna nedan för att avprenumerera. 


Sluta prenumerera | Ändra dina prenumerationsinställningar