Copy

REDUÏM EL CONSUM, AUGMENTEM LA CULTURA

I ELS SERVEIS PÚBLICS EFICIENTS.

Xavier Vinader,
medalla de Sabadell al Mèrit Periodístic

http://www.lluisbrunet.cat/llb_w/reportatges/persones/p_b_000vinader/rd_b_02.html
El periodista Xavier Vinader ha rebut aquest dimecres, en un acte al Teatre Principal de Sabadell, la Medalla de la Ciutat al Mèrit Periodístic pel seu compromís com a ciutadà i per la seva lluita pel dret a la llibertat d’expressió. Vinader, que al 2007 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, presenta actualment un programa setmanal a COMRàdio, col·labora a la revista El Temps i exerceix la docència a la Universitat Ramon Llull i a l’Escola de Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra.

Podeu visualitzar el reportatge gràfic de l'acte i la projecció presentada sobre en Xavier Vinader.
http://www.lluisbrunet.cat/llb_w/reportatges/persones/p_b_000vinader/rd_b_02.html

http://www.lluisbrunet.cat/llb_trameses/projeccioVinader.jpg

Xavier Vinader Sánchez (Sabadell, 1947) va estudiar a l’Escola Oficial de Periodisme de Barcelona, va col·laborar al Diari Sabadell, a Radio Juventud de Sabadell i a les revistes Can Oriach i TS. Va ser corresponsal de La Vanguardia, Europa Press, El Correo Catalán, Tele/eXprés i Mundo Diario. Ha estat redactor de Gaceta Universitaria, Mundo, Por Favor, Arreu, Primera Plana, Interviú, entre altres.

El seu compromís per la denúncia de les accions de l’extrema dreta va provocar que la nit del 9 de juliol de 1975 una organització ultradretana atemptés contra el domicili familiar del carrer de Sardà de Sabadell. També va escriure 'Sabadell, febrero de 1976: una semana de huelga general política', un text original que fins avui ha estat custodiat a l’Arxiu Històric de Sabadell. 

Condemna, exili i indult
A finals de 1979, Xavier Vinader va publicar a Interviú tres reportatges sobre la guerra bruta al País Basc, fet pel qual va ser condemnat a set anys de presó per l’Audiència Nacional. El periodista es va exiliar i va rebre el suport de diversos organismes i de la premsa internacional. A Sabadell, es va iniciar una campanya amb l’eslògan "Vinader, et volem a casa". Va retornar voluntàriament, va ingressar a Carabanchel i al 21 de març de 1984 el Govern central li va concedir un indult. 

Vinader ha publicat treballs sobre l’extrema dreta, ETA i les organitzacions armades d’extrema esquerra a diversos països, el crim organitzat, les sectes destructives i ha dut a terme sèries temàtiques per a diverses cadenes de televisió europees. La seva trajectòria i alguns dels seus reportatges han merescut premis nacionals i internacionals. Ha estat president de Reporters sense Fronteres i és membre d’organitzacions que vetllen pel compliment del dret a la llibertat d’expressió.

L’any 2007, Xavier Vinader va lliurar el seu arxiu a la Universitat de Barcelona, un fons que custodia el Centre d’Estudis Històrics Internacionals-Pavelló de la República. Amb els documents i les dades del fons "Vinader", Jaume Busqué Barceló va escriure el llibre 'Xavier Vinader Sánchez: periodisme i compromís', editat el 2009 per la Universitat de Barcelona.

http://lamalla.org/infolocal/noticies/article?id=495983

Nosaltres volem un país econòmicament pròsper, socialment just,
políticament lliure, espiritualment ric i ecològicament sostenible.
 
 
No et limites a contemplar aquestes hores que ara vénen,
baixa al carrer i participa. No podran res davant d´un poble
unit, alegre i combatiu" 
 
Vicent Andrés Estellés
 segueix al Twitte |  | enviar-ho a un amig   
Copyright © 2011 *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp