JULI 2015
Beste betrokkenen,
Afgelopen weken zijn voorbij gevlogen en het is weer tijd voor een nieuwsbrief.  Er is veel te vertellen! V
eel leesplezier en bedankt voor jullie medeleven en steun!  Zonder jullie steun kunnen we dit werk niet doen!
> Onderaan deze nieuwsbrief staat een belangrijk bericht vanuit onze TFT over giften en ANBI.
> Klik hier om foto's te bekijken die bij deze nieuwsbrief horen.


Werk
De afgelopen weken zijn erg afwisselend geweest. De eerste 4 weken van de training vonden plaats op de trainingsbasis, hierna zijn de trainees op verschillende outreaches geweest variërend van 1 tot 2 weken. Hoewel wij bij deze eerste outreaches geen grote rol hadden in de organisatie is het bijzonder om de verhalen van de trainees te horen. Vooral van degenen die je persoonlijk coacht en waarmee je ook outreaches evalueert. Evaluatie op het gebied van leiderschap, van samenwerken, maar ook om te kijken welke zendingsvorm bij zo'n persoon past. Bij de laatste twee outreaches zijn wij persoonlijk wel betrokken en maken we deel uit van het leiderschap van de outreach. Daarover later meer.
Ook was er de Mission Mobilising Training (MMT), hierin heeft Wouter veel meegewerkt. Deze intensieve trainingsweek ging over allerlei culturen en wereldreligies. 24 uur per dag stond in het teken van MMT. Er werden trainingen gegeven over andere culturen, de maaltijden en de kleding waren allemaal hierop gericht. Er waren simulaties van christenvervolging, erg indrukwekkend, en over eetgewoontes/-gebruiken in andere landen. Het was bijzonder om te zien hoe de trainees en ook wij zelf werden geraakt door dit programma. We werden stil gezet bij het enorme verschil op de wereld tussen rijk en arm door de “world wealth maaltijd’. Iedereen moest een kaartje pakken voor het naar binnen gaan in de eetzaal, daarin stond aangeduid waar in de zaal je je maaltijd zou krijgen. Wouter kwam met een paar anderen aan een rijkelijk gedekte tafel te zitten met een overdaad aan voedsel, Annjo kwam terecht in het kleinste hoekje van de zaal met velen anderen en moest op de grond zitten en kreeg geen eten. Ze kon toekijken hoe Wouter en een paar anderen al het eten opaten. Na deze ervaring werd er met elkaar gedeeld wat dit met iedereen deed. Dit deed ons ook nadenken over hoe wij omgaan met de armoede hier om ons heen. Wat doe je als mensen langs de kant van de weg hun zelf gemaakte spullen willen verkopen? Negeer je ze omdat ze anders zijn? Of waardeer je deze mensen omdat ze erg hard werken om hun gezin te onderhouden en dat ze ervoor kiezen om hun geld te verdienen in plaats van te stelen.
Naast de MMT waren er ook de ‘gewone’  trainingsweken waarin Annjo 1 dag in de week in de keuken werkt en Wouter voornamelijk aan het programma werkt. Ook lopen we samen op met onze coachees en proberen we als het kan tijd door te brengen met de trainees. En door de dag heen zijn er nog enorm veel andere kleine taken te doen: zoals muziek, even transport verzorgen voor iemand, etc. etc.
Tussendoor hebben we ook een conferentie gehad waarbij alle medewerkers van OM South Africa aanwezig waren. Wouter heeft elke morgen met een band gespeeld en buiten onze kamer liepen er veel brutale aapjes (letterlijk) rond. Overigens speelt Wouter regelmatig op de basis. Soms twee weken elke dag, soms ook een paar weken niet. Het wisselt, typerend voor ons werk en leven hier :)
 
Outreaches
We zijn net terug van een outreach in Laudium. Laudium is een wijk in Pretoria waar voornamelijk Indiase mensen wonen die moslim of hindu zijn. Wat een mooie ervaring was dit om met het hele MDT-team uit te reiken naar deze mensen. Dit deden we op verschillende manieren. Onder andere gingen we de huizen langs om met hen in gesprek te komen. De mensen zijn erg gastvrij en open voor een gesprek. Daarnaast kun je ook een gesprek beginnen in elke winkel waar je boodschappen doet, er zijn leuke kleine winkeltjes met lokale producten. Vaak hadden we een mooie gesprek met een winkelbediende of een parkeerwachter, maar ook tijdens een sportactiviteit of kinderwerk. Elke dag deelden we met het hele team de getuigenissen van die dag. Soms waren die ‘klein’ maar soms ook erg bijzonder. Geweldig hoe God voor openingen zorgt in de levens van de moslims en hindu’s. We hebben verschillende bijbels uitgedeeld. Nu we ons wat meer verdiept hebben in de verschillende wereldreligies staan we verbaasd wat mensen soms geloven of moeten doen in hun religie. Dankbaar dat we christen zijn!
We zijn ook dankbaar dat het met de jongens tijdens deze outreach erg goed ging, ondanks dat het echt koud was in de nachten en soms overdag ook. Het voelde beetje als kamperen in de kou, maar het ging goed!
 
Na een paar dagen thuis te zijn geweest zijn we nu alweer op een volgende outreach in Kaapstad, de GO Challenge. Dat is een grootst evenement waar van over de hele wereld jongeren naar toe komen. Eerst was er een driedaagse conferentie met o.a. George Verwer. Daarna worden er 25 teams op uit gestuurd om in samenwerking met lokale kerken in en rondom Kaapstad het evangelie op wat voor creatieve manieren dan ook te brengen. De MDT-trainees zijn veelal leider van de teams leiden en wij als MDT-leiders zijn hun aanspreekpunten en coaches. Samen met 6 andere MDT-leiders bezoeken Annjo en ik de 25 teams om te horen hoe het gaat en om hen eventueel bij te staan. We zitten er nu middenin en merken dat het fijn voor hen is om een aanspreekpunt te hebben om uitdagingen te bespreken of getuigenissen te delen. Inhoudelijk zullen we in een volgende update hier meer over schrijven. We bidden dat de deelnemers die komen voor een ‘korte zendingsactie’ geraakt worden om voor langere tijd deel te nemen in het zendingswerk. We zijn dankbaar dat ook tijdens deze outreach de kinderen het erg goed doen. Het is toch steeds weer nieuwe mensen ontmoeten, steeds ergens anders slapen, veel reizen. Maar ze doen dit super. 

Met iets meer regelmaat plaatsen we updates op Facebook mèt foto's!
Klik hier om deze te bekijken.
Persoonlijk
Om eerlijk te zijn waren er in de afgelopen maanden ook lastige momenten waarin we best naar Nederland hebben verlangd. Gelukkig gaat het nu weer goed! We hadden lastige weken waarbij we het gevoel hadden dat alles in Zuid-Afrika zo ingewikkeld werkt en dat dingen zo vaak half gedaan worden waardoor het onnodig enorm veel tijd, kosten en irritaties met zich meebrengt. We maakten ook gevaarlijke situaties mee in het verkeer. Op zulke momenten is het wel eens lastig om te zien waarvoor we hier ook alweer waren. En we zagen ook de mooie dingen niet meer zoals de natuur en het heerlijke weer. We voelden ons gesteund door het TFT waarmee we geregeld contact hebben. En gelukkig mogen we ervaren dat God ons ook door deze ‘fase’ heen helpt en we weer steeds meer de mooie dingen mogen zien. Daarnaast was het ook fijn dat Wouters ouders op bezoek kwamen: een stukje vertrouwd NL in Afrika. Al was het ook extra moeilijk toen zij weer weggingen. Zoals gezegd was het een periode. Deze periode was ook wel in de voorbereidingen in NL aangekondigd. Het schijnt normaal te zijn dat je na 3 maanden een lastige periode krijgt. Daarna wordt het ook weer goed, zoals we nu ervaren.
Het is ook leuk om regelmatig contact te hebben met verschillende mensen in NL. Dat is erg fijn en zo blijven we ook op de hoogte van het leven daar.

Gezin
Met Manoah zijn werkzaamheden gaat het ook goed ;-). Hij controleert de basis elke dag op zijn (speelgoed) motor en zijn fiets (waarbij hij een helm draagt) en zijn lievelingstaak blijft helpen bij het wassen van de auto’s. Het meest geniet hij als zijn vriendje Samuel op woensdag komt, ze samen de trainingsbasis onveilig maken en na een uur spelen bedekt zijn met rood zand. 4 juni is hij alweer 3 jaar geworden! Het was een gezellige verjaardag met vrienden uit onze kerk, collega’s van OM en vrienden die we uit NL kennen en ook hier wonen in Pretoria.
In het dagelijks leven merken we soms dat Manoah meer contact met leeftijdgenoten nodig heeft. Daarom zijn we nu opzoek naar een kinderdagverblijf voor 2 ochtenden in de per week. Daar is hij echt aan toe en het kan hem ook alvast laten wennen aan een vorm van ‘school’ voor over een paar jaar.
Ook Micha mocht zijn eerste verjaardag vieren in april, het mooiste cadeau was dat opa en oma Klop op zijn verjaardag konden zijn! Wat zijn wij en de jongens verwend met leuke cadeautjes van veel mensen uit NL. Ook zijn we een paar dagen met opa en oma op vakantie geweest, het was leuk om eindelijk wat meer te zien van het land en het op een andere manier te leren kennen!
Micha begint een beetje te lopen nu. Het is een vrolijk en grappig ventje die weet wat hij wilt zonder dat hij nog maar 1 woord kan zeggen…..
 
Komende tijd
Nadat dit team de training heeft afgerond hebben wij een paar weken vrij voordat de voorbereiding op het volgende team weer begint. Dit team zal een stuk groter zijn en er zullen ook meer gezinnen deelnemen, o.a. uit NL. We gaan in augustus ook twee weken op vakantie naar Durban. Daar zien we erg naar uit.
Een bericht vanuit ons ThuisFrontTeam - belangrijke informatie over giften

ANBI-status van Operatie Mobilisatie
Er is begin dit jaar onrust ontstaan over uitspraken van de Belastingdienst inzake de aftrekbaarheid van giften voor zendingswerkers. Na overleg met OM is gebleken dat de ANBI-status van OM geen gevaar loopt op dit moment en dat uw giften fiscaal aftrekbaar blijven.


Giftenoverzicht Familie Klop
Wouter & Annjo en hun kids zijn gezegend met een stabiele achterban! We horen weleens andere verhalen bij zendelingen over de hoogte van hun support maar op dit moment zijn we dankbaar voor het support van Familie Klop.In onderstaande tabel ziet u een overzicht van de giften tot en met mei:

Een nadere uitsplitsing laat zien dat er op dit moment exact genoeg maandelijkse giften zijn om de maandelijkse kosten te kunnen dekken. Geweldig! Uw/jouw gift speelt daarbij een grote rol! Bedankt! De extra giften die uit collectes of acties voortkomen gebruiken Wouter en Annjo voor eenmalige extra kosten of om te gebruiken binnen projecten/personen van OM Zuid-Afrika of projecten/personen die zij in hun werk tegenkomen die een groot te kort hebben, maar die een geweldig werk doen in Gods Koninkrijk. Daarnaast wordt gespaard voor de retourtickets over 1,5 jaar.
 Nogmaals heel hartelijk dank voor uw of jouw steun!
Bedankt voor je betrokkenheid, steun en gebeden!

Gebeds- en dankpunten


We blijven enorm dankbaar voor de steun vanuit Nederland. Zouden jullie voor ons willen blijven danken en bidden? We hebben hier een aantal dank en gebedspunten:

Dank:
-    dat we weer steeds meer mogen genieten van het leven hier;
-    dat we -op wat verkoudheden na- allemaal gezond zijn;
-    dat we mochten genieten van de leuke verjaardagen van de jongens en het bezoek van Wouters ouders;
-    voor het contact dat we hebben met mensen uit NL, dit was vroeger voor zendelingen niet zo makkelijk
-    dat we een betrouwbare en goede auto hebben gevonden (een gebedspunt vorige nieuwsbrief)
-    dat we in het programma en de outreaches God aan het werk mogen zien!

Bid:
-    dat Manoah -ondanks de taalbarrière- het leuk mag gaan krijgen bij de peuterspeelzaal;
-    voor veiligheid in het verkeer;
-    voor troost op momenten dat we Nederland missen 
-    voor een geweldige outreach in Cape Town
LIKE DE MDT FACEBOOK-PAGE
MDT heeft ook een eigen Facebook-pagina waar we regelmatig updates op plaatsen. Klik hier, ga naar de MDT Facebook-pagina en klik op 'vind ik leuk' om regelmatig MDT updates op je Facebook-tijdlijn te krijgen. 

                                   CONTACT

                                             
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website


Klik hier om deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen 

Email Marketing Powered by Mailchimp