3, 2, 1 GO!!!

We zijn gestart! Team 1 van 2015 is begonnen aan dit geweldige avontuur en wij
dus ook. Ons huis is ingericht en geverfd, we kennen de omgeving, Micha en Manoah zijn steeds meer gewend aan het nieuwe ritme en de meeste belangrijke documenten hebben we geregeld (wat soms vééél tijd en frustratie kost). De foto's bij deze nieuwsbrief zijn hier te vinden in een apart album.

Leidersweek Kingdom Builders
Dat was het thema van de voorbereidingsweek voor de leiders van de MDT. Vlak voor de nieuwe training begon hebben we met de leiders een korte retraite gehad van drie dagen in een mooie omgeving om te praten, na te denken, te bidden, Bijbelstudie te hebben en na te denken over ieders rol en persoonlijkheid in het team. Dit was intensief maar inspirerend. Het was erg fijn om deze week intensief bezig te zijn met de Bijbel en het geloof en met de collega’s.

Klaar voor de start?!
Er zijn 37 trainees, een vrij klein team dus,  die o.a. uit Paraguay, Kazachstan, Brazilië en Nieuw-Zeeland komen. In totaal 16 nationaliteiten. Wat een gekleurde wereld hier. We zijn blij dat wij al een beetje gewend waren en we ze een warm welkom hebben kunnen geven, toen ze ineens in het ‘MDT’-wereldje binnenstapten. Weg van huis. Leven en wonen met nieuwe mensen van over de hele wereld en enorm veel geestelijke input krijgen.  Ook een plek waar de stroom regelmatig uitvalt, de daken soms lekken, maar waar het ook lekker warm is en waar we allemaal voor één doel bij elkaar komen! Voor ons is dat doel om van de trainees discipelen te maken door ze toe te rusten om deel te zijn van Gods wereldwijde werk.

Inmiddels hebben we al een intensief programma met hen gehad van vroeg in de ochtend tot in de avond en dat elke dag. Openings-event en dienst, gebedsavonden, oriëntatieweek en daarna een paar weken met veel lessen over het persoonlijk geloofsleven. Ze zijn afgelopen weken echt door de 'geestelijke' molen gegaan om hun relatie met hun hemelse Vader te verbeteren door te kijken naar hun verleden, opvoeding, achtergrond en Godsbeeld. Voor sommigen een zwaar proces. Wij vinden het erg fijn om hen hierbij een stukje te kunnen helpen door intensieve persoonlijke gesprekken (coaching) met de trainees te hebben. Hier zitten niet alleen ‘brave’ christenen. Er zijn veel trainees die een verleden hebben waar zij niet echt trots op zijn en die nu hun leven willen inzetten voor Jezus! Geweldig.

Onze taken
Vlak voor de training begon werd duidelijk welke taken wij zouden gaan doen. 

Wouter maakt deel uit van het: 
-   programma-team (organiseren en evalueren van de lessen/theoretische gedeelte van de training);
-   muziek-team (samenstellen en coachen van verschillende muziekteams en zelf spelen, soms 8x in 9 dagen).
-   communicatie-team (Website: www.omsouthafricamdt.org. Like ons op Facebook! www.facebook.com/omsamdt);
-   de coaching van twee trainees
-   het spreken (lessen verzorgen, dagopeningen)

Annjo heeft een rol in: 
-    het medisch-team (wanneer de trainees medische hulp nodig hebben);
-    het keuken-team (één dag per week);
-    het verantwoordelijk zijn voor de Ladiesmeetings (vrouwenbijeenkomsten);
-    het coachen van één trainee
 
Naast deze ‘vaste’ taken hebben we elke dag ook wel andere klusjes te doen en hebben we vergaderingen met het hele leidersteam. Daarnaast is er elke maandagavond een gebedsavond en hebben we op donderdagavond onze vaste 'familygroup'. Dat is een groep trainees die voor een gezellig avondje over de vloer komen bij ons. De trainees hebben daarnaast nog een avond bijbelstudie en een wisselend programma op vrijdagavond. 
We zoeken nog naar een balans voor de verdeling tussen werk en privé. Maar ook voor onze samenwerking en de zorg voor Micha en Manoah.  Alleen dit zal de in komende weken al heel intensief zijn.  Daarnaast moeten we ook nog een beetje ingewerkt worden. Ondanks het feit dat Engels ons al een stuk beter af gaat, en daar zijn we heel blij mee, maakt het steeds moeten spreken van een vreemde taal alles nog net een stukje intensiever. De hele dag door hebben we allebei afspraken staan voor het werk en daardoor is een goede planning noodzakelijk, ook voor de kids. We verwachten dat de eerder genoemde balans meer structuur en rust zal geven.

Survive with the family ;-)
De eerste weken hier in Afrika (toen de training nog niet was begonnen en veel collega-leiders op vakantie waren) hebben we genoten, maar er waren ook lastige momenten. We waren echt op elkaar aangewezen. Dit was soms confronterend maar ook erg goed. Manoah vond de start hier lastig en dat uitte zich in veel driftbuien en extreem vroeg wakker worden (midden in de nacht). Dit is nu gelukkig voorbij. Hij geniet erg van de mensen hier om hem heen en verstaat al wat Engels en beantwoordt Engelse vragen in het Nederlands ;-). Hij helpt bij de afwas bij alle trainees en helpt een andere leider met het wassen van de auto's van de basis. Hij kletst ook de oren van je hoofd af, erg leuk! Micha ontwikkelt zich snel, trekt zich op aan alles wat los en vast zit, wat soms tot valpartijen leidt. Ook zijn de eerste twee tandjes door, dit ziet er erg grappig en eigenwijs uit. 
Soms missen we Nederland in de kleine dingen. Het is fijn om regelmatig wat van familie en vrienden te horen. Soms is het ook lastig om te delen hoe wij het hier beleven en hoe het hier echt is. We vinden het daarom ook erg leuk dat een aantal vrienden/familieleden ons in de komende twee jaar zal bezoeken. Naast de mensen missen we soms ook de normale kleine dingen van het leven in Nederland. Dan zie je even niet bijvoorbeeld de schitterende palmboom in onze grote achtertuin en het feit dat we God aan het werk mogen zien in het leven van de trainees en in ons eigen leven.

Annjo heeft een groep van moeders met kinderen waarmee ze elke twee weken afspreekt. Dit is een groep van mensen die betrokken is bij geheel OM Zuid-Afrika (niet alleen MDT). Ook is er een ander leidersechtpaar op de basis, zij hebben een baby. Wouter heeft met haar de training in 2007 gedaan en met hen spreken we weleens af voor de gezelligheid. 
Daarnaast hebben we een kerk gevonden in Pretoria waar we ons thuis voelen. Het is een baptistengemeente, er zitten verschillende OM collega’s in deze gemeente. En we vinden de prediking ook erg goed en praktisch. 

Komende tijd
Komende week ronden we de eerste weken (Inside out programma) af en gaan we ons voorbereiden op de eerste outreach. Met een paar outreaches (er zijn er 5 per training) gaan wij ook mee. Niet met de aankomende outreach al is deze in de buurt dus zullen we wel vaak gaan kijken en helpen. Het volledige programma voor deze training is hier te bekijken.
Zelf zijn we ook aan het kijken naar een andere auto. In de auto die we hadden overgenomen van een collega hier in Zuid-Afrika (ongezien, vanuit NL overgenomen) voelen we ons niet helemaal veilig en is niet ruim (18 jaar oud). We hebben deze auto verkocht en we zijn nu op zoek naar een iets ruimere auto. Dit valt nog niet mee in de prijsklasse waarin wij zoeken, je komt onbetrouwbare mensen tegen terwijl je een eind hebt gereden om een auto te bekijken en in de advertentie en aan de telefoon alles zou moeten kloppen. Het kost meer tijd dan we zouden willen. Maar een auto is hier wel noodzakelijk omdat de trainingsbasis erg afgelegen ligt. 

Klik op onderstaande foto om een foto-album te openen behorend bij deze nieuwsbrief:

Bedankt voor je betrokkenheid, steun en gebeden!

Gebeds- en dankpunten


We blijven enorm dankbaar voor de steun vanuit Nederland. Zouden jullie voor ons willen blijven danken en bidden? We hebben hier een aantal dank en gebedspunten:

Dank:
-    dat Manoah steeds meer gewend is en dat we zien dat het steeds beter met hem gaat;
-    dat Micha zich zo goed ontwikkelt;
-    dat ons huis nu inmiddels ook echt een 'thuis' is;
-    dat Manoah een vriendje heeft waar hij 1x per week mee kan spelen.

Bid:
-    voor een goede balans tussen werk en gezin;
-    dat we onze talenten zo goed mogelijk kunnen inzetten bij onze taken;
-    voor de trainees die deze weken door een persoonlijk proces heengaan, dat hun relatie met God dieper en sterker mag worden om straks ook tijdens de outreach Zijn liefde uit te mogen delen. 
-    voor de juiste auto die past binnen ons budget :)

                                   CONTACT

                                             
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website


Klik hier om deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen 

Email Marketing Powered by Mailchimp