Copy
      

PRIMEUR Superblij met twee gevlekte hyenapups!

Voor het eerst in de geschiedenis van ZOO Planckendael rennen er twee hyenapups rond. Mama Luena heeft haar handen (of moeten we zeggen muil?) vol aan de kleintjes. Ze werden kant en klaar geboren, met donkere pels, geopende ogen en een bek vol tanden. “Zowel de bevruchting als de geboorte zijn kleine mirakels want het geboortekanaal bij hyena’s is ongewoon lang en met de nodige obstakels. Dus we glunderen!”, vertelt curator Sarah.

KIJK MEE NAAR DE EERSTE BEELDEN

Gouden tweeling gespot

Dubbel goed nieuws! We mogen als fiere stamboekouders een tweeling goudkopleeuwaapjes verwelkomen. De soort ligt ons heel nauw aan het hart, in onze dierentuin én in de natuur. Wist je dat chocolade hen kan redden? Onze wetenschappers van conservatieproject BioBrasil leggen je op wetenschapswebsite ZOO Science graag uit hoe dat kan! Of kijk mee naar de prachtige beelden uit ZOO Planckendael: op 17 juli 2022 zette mama Matty hen op de wereld en sindsdien vertederen ze de harten van heel wat verzorgers, rangers en bezoekers. 

DAT WIL IK ZIEN!

Orang-oetan Kingdom: En toen waren ze met zes!

Ondertussen leven er zes orang-oetans in ZOO Planckendael. Je hebt indrukwekkend mannetje Bagus met zijn lange dreadlocks en wangkwabben, vrouwtje Kila en haar zoon Ombak. Later kwamen onze mooie oudjes Moni en Karo aan en zij leven samen met jongeman Vilmos. Deze drie orang-oetans co-housen met de gibbons Paultje en Paquita. Ze voelen zich allemaal flink in hun nopjes in het Kingdom. Psst, er is ook een heel leuk luisterverhaal over deze prachtige dieren.

LUISTER MEE!

NIEUW Drie Somalische wilde ezels

Hoewel hun fijngestreepte poten het tegendeel lijken te beweren, is deze nieuwe diersoort in ZOO Planckendael echt geen mix van zebra’s en ezels. Deze uiterst bedreigde diersoort was bijna uitgestorven. Nu leven er nog zo’n 1 000 dieren in Afrika. In zoos zijn het eerder unieke bewoners. We zijn fier op onze drie nieuwe dames. Neem een kijkje naast de bongo’s in continent Afrika.

Likkebaarden van ijsjes

Aziatische leeuwenwelp Wishu keek erg uit naar de vleesijsjes. Hij stond op de eerste rij om zijn zomertraktatie te verorberen. Lukt het hem om zijn snorharen vol te likken voor papa Jari zijn ijsje opeist? En hoe verloopt dat bij de andere dieren?

KIJK MEE NAAR DE IJSJESCOMPILATIE

Het is een meisje!

Onze kleine moormaki bekent kleur. Het is een meisje en ze wordt dus mooi okerbruin, net als haar mama. Jongens blijven hun aangeboren zwart pelsje behouden, net als de papa. De verzorgers gaven het kleintje de naam Xhuna, wat sprong betekent. En dat is helemaal op het lijf geschreven.

WAT EEN LEUKE MAKI!

Neushoorn Vaiana heeft vertraging

We kunnen nog een beetje langer van Indische neushoorn Vaiana genieten. Haar transport naar Peru in het kader van het kweekprogramma is verlaat. De reispapieren en de transportkist laten nog even op zich wachten. Van zodra de kist in het perk staat, gaat Vaiana oefenen en dan is het tijd om haar uit te waaien. Geniet nu nog van de jonge neus!

KIJK MEE NAAR HAAR MIJLPALEN

Mijn ZOO: Primeurkuiken bij de vale gieren

Half mei kraakte er een vale gier uit het ei in de datingvolière. Ze leven er samen met zeven koppels monniksgieren en zeven alpenkraaien. Het was de allereerste keer ooit dat er een vale gier geboren werd in ZOO Planckendael. Een pluimpje werd getrokken om in ons eigen labo het geslacht te bepalen en wat blijkt: ook hier is het een vrouwtje. Welkom, meisje.   

Lees nog meer primeurs op Mijn ZOO, jouw schatkamer vol boeiende en unieke verhalen. Registreer je als abonnee op dit gratis platform vol info, spelletjes en video’s.

ONTDEK MEE

Dit heb je gemist deze maand...


Op zondag mag je geeuwend nog wat chillen toch? 🥱 "Welp" Wishu doet het ook. Al durven we hem bijna geen "welp" meer noemen, want wat is hij gegroeid onze kleine Aziatische leeuw. 💚 Zag jij hem al samen met zijn mama Lorena en papa Jari? #ZOOsamen

 
BEKIJK OP INSTAGRAM


Het is Internationale Orang-oetan Dag! 🥳 Wat zijn we blij om sinds kort deze geweldige mensapensoort in ons Orang-oetan Kingdom te mogen verwelkomen. Wil je meer over deze bijzondere dieren weten? Luister dan naar ons gratis luisterverhaal! #OrangOetanKingdom

 
BEKIJK OP FACEBOOK


Wereldolifantendag is wel héél warm dit jaar! 🥵 Een goede reden om onze kudde te vieren met… ijsjes natuurlijk! Dat in combinatie met een verkwikkende douche is plezier ten top bij onze dames en heer. 💚 #ZOOsamen

 
BEKIJK OP TWITTER

Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen  |  Koningin Astridplein 26, 2018 Antwerpen RPR Antwerpen  |  BTW BE 0407 186 105  |  Alle rechten voorbehouden aan KMDA

© Copyright 2022 KMDA

Update je gegevens  |  Schrijf je hier uit