Copy
View this email in your browser

Schoonheid en troost (27)

Je zet een stuk klassieke muziek op, sluit je ogen en kijkt welk verhaal zich dan ontvouwt. Dat doen mijn lief en ik sinds ruim een maand iedere dag en wat een prachtige en vaak bizarre verhalen delen we vervolgens op papier met elkaar.

We doen dit aan de hand van het geweldige boek Year of wonder dat ik in april in een opwelling kocht. Ik had mezelf voorgenomen dit jaar geen spullen te kopen. Ik heb genoeg. Maar toen sloeg corona toe en las ik zorgelijke berichten over boekhandels. Ik ging een van mijn favoriete zelfstandige boekhandels in (De Haagse Boekerij, bij mijn kantoor om de hoek) en daar zag ik dit juweeltje dus liggen.

Er ontspint zich een verhaal

Ik had onszelf geen beter cadeau kunnen geven in deze tijden. Clemency Burton-Hill schrijft bij iedere iedere dag van het jaar een verhaaltje over een bepaald muziekstuk. Ik kocht het boek op 20 april en wij begonnen dus de 21ste. We zoeken het stuk in kwestie op in Spotify en sluiten onze ogen. Tot mijn verrassing ontspint zich altijd een verhaal, vaak uitgebreid en gedetailleerd, andere keren zijn het een paar sfeerbeelden met een kort verhaal.

Een schande

Heel bijzonder was mijn verhaaltje bij The Yellow Cake Revue van Peter Maxwell Davies. Ik schreef dat de inwoners van het dorp op het dorpsplein samenkwamen en uitriepen dat het een schande was. Iedereen stemde in: een schande. Het stuk blijkt, zo lazen we in Year of wonder, een protest te zijn geweest tegen een uraniummijn. Die muziek sprak blijkbaar boekdelen. Soms zien mijn lief en ik allebei een meer of een bos. Maar vaker horen en ervaren we totaal iets anders. Ik vind het allemaal even magisch. Ik ben zo benieuwd naar jouw verhalen. Laat je het me weten als je ook gaat luisteren?

 

 

 

Twitter
Website
LinkedIn
Copyright © 2020 Donkigotte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp