1000 piger får fødselsattester i 2015
Verdens bedste nyheder fejres i morgen
Kære <<First Name>>
I slutningen af september vedtager FN officielt 17 nye udviklingsmål til afløsning for 2015-målene. Afrikanske kvindeorganisationer bl.a. KULUs samarbejdspartner MUSONET ser med optimisme på de nye mål.
I Danmark går kampagnen
Verdens bedste nyheder , som KULU støtter, på fredag 11. september på gaden med en række positive historier om, at 2015 målene faktisk har virket. Flere børn er kommet i skole, også pigerne. Den ekstreme fattigdom er faldet.
Der er dog stadig forhindringer, som i Mali, hvor mange piger mangler fødselsattester for at fortsætte deres skolegang og skabe sig en tilværelse med rettigheder.
KULU kan heldigvis levere den gode historie, at vi i efteråret når vores mål om, at 1000 maliske piger i 2015 får udstedt fødselsattester, takket være en særdeles effektiv indsamlingsindsats fra vores danske kampagnepartner Soroptimisterne, men naturligvis også med bidrag fra mange andre,
1000 piger i Mali får fødselsattester
- stærk indsamlingsindsats bærer målet i hus

Med den seneste ceremoni i Banguineda i 30. juni i år er der nu uddelt 311 fødselsattester til skolepiger i 2015. Men med den solide indsamlingsindsats i Danmark, ikke mindst takket være Soroptimisternes landsdækkende netværk, er planen, at kampagnen i år skal ramme det magiske mål 1000 uddelte fødselsattester alene for 2015.
I skrivende stund har knap 1700 piger og kvinder fået fødselsattester, identitetskort eller vielsesattester siden kampagnens start.
Før målet om de 1000 uddelte fødselsattester kan nås, skal kandidaterne i Mali dog udvælges i samarbejde med lokale skolemyndigheder, forældre og lokale samarbejdspartnere. Den opgave koordineres af KULUs samarbejdspartner MUSONET, der også står for at planlægge uddelingsceremonier i samarbejde med lokale myndigheder og myndighedsautoriteter.
MUSONET bestræber sig altid på, at sikre så stor forankring og synlighed i lokalsamfundet som muligt, og gerne med dækning i nationale medier også.
For MUSONET er en af de vigtigste opgaver dog at sikre, at ceremonierne kan bruges som en platform for at komme ud med budskabet om kvinders og pigers rettigheder, og vigtigheden af at sikre at piger får skolegang og uddannelse.
Fremstødet i efteråret sker i fem forskellige byer/områder og i samarbejde med fem lokalt forankrede Musonet medlemsorganisationer.Der er derfor et stort forarbejde i Mali, der kræver både dedikerede frivillige og lønnede kræfter for at sikre at indsatsen bærer frugt.
Soroptimister indsamler landet over.
Så mange som 46 Soroptimistklubber har været i gang landet over, og har benyttet enhver lejlighed til at indsamle til Giv en pige ret- kampagnen. Hovedoverskriften har været 100 året for kvinders valgret i Danmark, og anledningen plantning af en 'Kvindernes Eg' i deres hjemby.
Netop arbejdet for at skaffe indentitetsbeviser til piger og kvinder, og dermed en vej til at sikre piger og kvinde en stemme i samfundet, har været en hovedbegrundelse for at vælge at støtte Giv en pige ret-kampagnen.
Klubber fra Varde i vest, Sønderborg i syd, Aalborg i Nord og Brøndby i øst har bidraget til indsamlingen.
- Læs om Soroptimisternes indsamling v. Anne Marie Balle, kampagneambassadør og præsident for Soroptimist International Danmark
Mali: Når man støtter en pige eller en kvinde, styrker man lokalsamfundet
I sidste nyhedsbrev fortalte vi om uddelingen af fødselsattester i Banguineda i juni 2015, og om to skolepigers ønsker om uddannelse, så de kan hjælpe deres familier og lokalsamfund.
At også små piger har drømme, illustreres af Awo's historie. Hun er kun 5 år og går i Kænguru børnehaven. Den børnehave, som under ceremonien havde præsenteret en teaterforestilling om problemerne ved for tidlige ægteskaber. Moralen var, at forældre af uvidenhed gifter deres døtre bort, og dermed ofrer deres skolegang!
Awa Somaoro er 5 år og vil være jordemoder
Awa er glad for at få en fødselsattest, da det betyder, at hun ikke længere skal ud på gaden og sælge småkager hver dag.
- Mine forældre er fattige, og jeg skal hjælpe dem, men hvis jeg bliver skrevet ind i skolen, så kan jeg give mine forældre penge ved at arbejde i stedet for at gå ud og sælge.
Jeg vil være jordemoder for at hjælpe kvinderne i landsbyen, når de skal føde.
Når du støtter Giv en pige ret kampagnen, giver du flere piger muligheden for at komme i skole: Hvis du støtter KULU med
et gavebidrag og/eller køber et
Giv en pige ret-bevis er du med til at sikre, at piger og kvinder i Mali får rettigheder. Du kan også støtte KULUs arbejde for kvinders rettigheder ved
at tegne en aktie. - Husk bidrag op til 15.000 kan trækkes fra i skat.
Støt KULU på www.givenpigeret.dk
Rettelse: I juni nyhedsbrevet Giv en pige ret bragte vi historien om, at 80 piger havde fået fødselsattester under en ceremoni 30. juni i Banguineda i Mali. Det endelige tal viste sig til vores glæde at være meget højere, nemlig 100 piger. Vi beklager fejlen.
Nye udviklingsmål for verdenssamfundet - til gavn for pigers og kvinders rettigheder
I starten af august 2015 enedes verdenssamfundet om de 17 nye udviklingsmål, der skal afløse 2015 Målene, der udløber i år. De nye udviklingsmål, også kaldet 2030 agendaen, vedtages formelt på FNs generalforsamling d. 27.-28. september 2015.
Kvindeorganisationer verden over inkl. KULU og MUSONET har fulgt forhandlingerne tæt for at sikre at kvinders rettigheder, køn og ligestiling er integreret i alle målene.
I en erklæring udtrykker afrikanske kvindeorganisationer og netværk tilfredshed med at kønsligestilling og pigers og kvinders rettigheder ifølge deres vurdering er stærkere formuleret i de nye udviklingsmål end i 2015-Målene. De retter dog en stærk kritik mod flere afrikanske FN-medlemslande for manglende vilje til at leve op til 2015 målene,
Læs om den afrikanske kvinders erklæring..
DR Congo: Film om lægen, der redder voldtægtsofre, forbydes af regeringen
Efter mange års borgerkrig og konflikt er brutale voldtægter og overgreb på piger og kvinder fortsat hverdag i DR Congo.
Gynækologen Denis Mukwege og hans stab har opereret flere end 30.000 kvinder, der har været udsat for voldtægt i DR Congo. Nu har regeringen forbudt en film om ham, fordi den angivelig har til formål at til sværte landets omdømme.
- Læs mere i GlobaltNyt
KULUs partner i DR Congo FPDH – Kvinder for Fred og Menneskerettigheder arbejder sammen med lægen og Panzi-hospitalet i Bukavu, som lægen står bag.
Støt KULUs abejde på www.givenpigeret.dk