OM OS   STØT   KONTAKT  

1000 piger får fødselsattester i 2015

Verdens bedste nyheder fejres i morgen


Kære <<First Name>>
 
I slutningen af september vedtager FN officielt 17 nye udviklingsmål til afløsning for 2015-målene. Afrikanske kvindeorganisationer bl.a. KULUs samarbejdspartner MUSONET ser med optimisme på de nye mål.
 
I Danmark går kampagnen Verdens bedste nyheder , som KULU støtter, på fredag 11. september på gaden med en række positive historier om, at 2015 målene faktisk har virket. Flere børn er kommet i skole, også pigerne. Den ekstreme fattigdom er faldet.

Der er dog stadig forhindringer, som i Mali, hvor mange piger mangler fødselsattester for at fortsætte deres skolegang og skabe sig en tilværelse med rettigheder.
KULU kan heldigvis levere den gode historie, at vi i efteråret når vores mål om, at 1000 maliske piger i 2015 får udstedt fødselsattester, takket være en særdeles effektiv indsamlingsindsats fra vores danske kampagnepartner Soroptimisterne, men naturligvis også med bidrag fra mange andre,
 
 


1000 piger i Mali får fødselsattester
- stærk indsamlingsindsats bærer målet i hus

Med den seneste ceremoni i Banguineda i 30. juni i år er der nu uddelt 311 fødselsattester til skolepiger i 2015. Men med den solide indsamlingsindsats i Danmark, ikke mindst takket være Soroptimisternes landsdækkende netværk, er planen, at kampagnen i år skal ramme det magiske mål 1000 uddelte fødselsattester alene for 2015.
I skrivende stund har knap 1700 piger og kvinder fået fødselsattester, identitetskort eller vielsesattester siden kampagnens start.

Før målet om de 1000 uddelte fødselsattester kan nås, skal kandidaterne i Mali dog udvælges i samarbejde med lokale skolemyndigheder, forældre og lokale samarbejdspartnere. Den opgave koordineres af KULUs samarbejdspartner MUSONET, der også står for at planlægge uddelingsceremonier i samarbejde med lokale myndigheder og myndighedsautoriteter.
MUSONET bestræber sig altid på, at sikre så stor forankring og synlighed i lokalsamfundet som muligt, og gerne med dækning i nationale medier også.
For MUSONET er en af de vigtigste opgaver dog at sikre, at ceremonierne kan bruges som en platform for at komme ud med budskabet om kvinders og pigers rettigheder, og vigtigheden af at sikre at piger får skolegang og uddannelse.

Fremstødet i efteråret sker i fem forskellige byer/områder og i samarbejde med fem lokalt forankrede Musonet medlemsorganisationer.Der er derfor et stort forarbejde i Mali, der kræver både dedikerede frivillige og lønnede kræfter for at sikre at indsatsen bærer frugt.

Soroptimister indsamler landet over.
Så mange som 46 Soroptimistklubber har været i gang landet over, og har benyttet enhver lejlighed til at indsamle til Giv en pige ret- kampagnen. Hovedoverskriften har været 100 året for kvinders valgret i Danmark, og anledningen plantning af en 'Kvindernes Eg' i deres hjemby.
Netop arbejdet for at skaffe indentitetsbeviser til piger og kvinder, og dermed en vej til at sikre piger og kvinde en stemme i samfundet, har været en hovedbegrundelse for at vælge at støtte Giv en pige ret-kampagnen.
Klubber fra Varde i vest, Sønderborg i syd, Aalborg i Nord og Brøndby i øst har bidraget til indsamlingen.
- Læs om Soroptimisternes indsamling v. Anne Marie Balle, kampagneambassadør og præsident for Soroptimist International Danmark

 
Mali: Når man støtter en pige eller en kvinde, styrker man lokalsamfundet
I sidste nyhedsbrev fortalte vi om uddelingen af fødselsattester i Banguineda i juni 2015, og om to skolepigers ønsker om uddannelse, så de kan hjælpe deres familier og lokalsamfund.
At også små piger har drømme, illustreres af Awo's historie. Hun er kun 5 år og går i Kænguru børnehaven. Den børnehave, som under ceremonien havde præsenteret en teaterforestilling om problemerne ved for tidlige ægteskaber. Moralen var, at forældre af uvidenhed gifter deres døtre bort, og dermed ofrer deres skolegang!

Awa  Somaoro er 5 år og vil være jordemoder

Awa er glad for at få en fødselsattest, da det betyder, at hun ikke længere skal ud på gaden og sælge småkager hver dag.

- Mine forældre er fattige, og jeg skal hjælpe dem, men hvis jeg bliver skrevet ind i skolen, så kan jeg give mine forældre penge ved at arbejde i stedet for at gå ud og sælge.

Jeg vil være jordemoder for at hjælpe kvinderne i landsbyen, når de skal føde.


 
 


 


Når du støtter Giv en pige ret kampagnen, giver du flere piger muligheden for at komme i skole:  Hvis du støtter KULU med et gavebidrag og/eller køber et Giv en pige ret-bevis  er du med til at sikre, at piger og kvinder i Mali får rettigheder. Du kan også støtte KULUs arbejde for kvinders rettigheder ved at tegne en aktie. - Husk bidrag op til 15.000 kan trækkes fra i skat.   Støt KULU på www.givenpigeret.dk

Rettelse: I juni nyhedsbrevet Giv en pige ret bragte vi historien om, at 80 piger havde fået fødselsattester under en ceremoni 30. juni i Banguineda i Mali. Det endelige tal viste sig til vores glæde at være meget højere, nemlig 100 piger. Vi beklager fejlen.Nye udviklingsmål for verdenssamfundet - til gavn for pigers og kvinders rettigheder

I starten af august 2015 enedes verdenssamfundet om de 17 nye udviklingsmål, der skal afløse 2015 Målene, der udløber i år. De nye udviklingsmål, også kaldet 2030 agendaen, vedtages formelt på FNs generalforsamling d. 27.-28. september 2015.
Kvindeorganisationer verden over inkl. KULU og MUSONET har fulgt forhandlingerne tæt for at sikre at kvinders rettigheder, køn og ligestiling er integreret i alle målene.

I en erklæring udtrykker afrikanske kvindeorganisationer og netværk tilfredshed med at kønsligestilling og pigers og kvinders rettigheder ifølge deres vurdering er stærkere formuleret i de nye udviklingsmål end i 2015-Målene. De retter dog en stærk kritik mod flere  afrikanske FN-medlemslande for manglende vilje til at leve op til 2015 målene, Læs om den afrikanske kvinders erklæring..


 

DR Congo: Film om lægen, der redder voldtægtsofre, forbydes af regeringen

Efter mange års borgerkrig og konflikt er brutale voldtægter og overgreb på piger og kvinder fortsat hverdag i DR Congo.
Gynækologen Denis Mukwege og hans stab har opereret flere end 30.000 kvinder, der har været udsat for voldtægt i DR Congo. Nu har regeringen forbudt en film om ham, fordi den angivelig har til formål at til sværte landets omdømme. - Læs mere i GlobaltNyt
KULUs partner i DR Congo FPDH – Kvinder for Fred og Menneskerettigheder arbejder sammen med lægen og Panzi-hospitalet i Bukavu, som lægen står bag.


Støt KULUs abejde på www.givenpigeret.dk
 

 

  Giv en pige ret - og adgang til uddannelse 

  - Doner et identitetspapir til en pige i Mali

Sæt kryds i kalenderen

For mere info om vores events, se Facebook eller www.kulu.dk

15. september 2015: Kvinder som vandrende arbejdskraft - migration i et kønsperspektiv  - Dialogmøde kl. 17.00 - 20.00
- Læs mere om programmet.
Sted: Kvindernes Bygning, Niels Hemmingsens gade 10, København K.
Arrangør: Kvindernes U-landsudvalg
OBS. Mulighed for kaffe, the og en sandwich: 50 kr. Tilmelding nødvendig af hensyn til sandwich bestilling.

11. september 2015, kl. 07.00 - 9.00: Kampagnen Verdens bedste nyheder - deler aviser og chokolade ud på togstationer og cykelstier.
Fredag morgen uddeler over 1.500 frivillige 440.000 aviser og 120.000 chokolader til morgenfriske danskere på gadehjørner, cykelstier, skoler og togstationer 140 steder i hele Danmark. Det er 6. år i træk, at Verdens Bedste Nyheder afholder morgenevent, og morgenfesten har aldrig været større, end den er i år.
Arr. De danske udviklingsorganisationer i samarbejde med Danida og FN.   Læs mere på verdensbedstenyheder.dk
Med venlig hilsen

Kvindernes U-landsudvalg

Redaktionen sluttede den 09/10/2015
Ansvarshavende: Forkvinde Janice G. Førde
Redaktion: Redaktør og skribent Helle Nielsen.
Oversættelse af tekster fra Mali ved seniorkonsulent Hanne Liveng.
Email Marketing Powered by Mailchimp
Kvindernes U-landsudvalg 2015: 39 år for kvinders rettigheder
Bryd fattigdommen - Bak op om kvinders egne initiativer - Støt kvinders rettigheder

Kvindernes U-landsudvalg • Theklavej 2, 1., 2400 København NV • Tlf.: 33 15 78 70 • Fax: 33 32 53 30 • Email: kulu@kulu.dkwww.givenpigeret.dk
Nordea reg. nr.: 2191 kontonr: 8968 139 453 • Giro: +01 +9 00 55 01 • CV-nr.: 83 76 75 10 • Kvindernes Bygnings Fond støtter www.givenpigeret.dk