OM OS   STØT   KONTAKT  


 

Giv en pige ret kampagnen hjælper 750 maliske piger
- men KULU har brug for støtte

KULUs nyhedsbrev juli 2015


Kære <<First Name>>
 
Det er ikke kun i Danmark solen skinner igen. I Mali vil omkring 750 piger modtage fødselsattester i løbet af efteråret takket være KULUs Giv en pige ret-kampagne (GPR). Her skylder KULU særligt en stor tak til Soroptimist-klubberne for deres støtte, men også alle samarbejdspartnere, ambassadører, medlemmer og bidragsydere. Der vil komme mere information og opfølgning på ceremonierne i løbet af efteråret.

Når det er sagt, er der desværre også en lille økonomisk sky på himlen. For arbejdet fortsætter, og for at kunne bakke indsatsen op og få skabt endnu mere fokus på problemet med pigers manglende identitet og skolegang, har KULU brug for økonomisk støtte.

Fra 2015 modtager KULU færre offentlige midler og selvfinansieringsgraden stiger mærkbart. 
Derfor er behovet for støtte endnu større end før, og KULU vil gerne sende en solskins-bøn ud til G​iv en pige ret
-kampagnepartnere og ambassadører, medlemmer, bidragydere og støtter om at blive ved med bakke op om KULUs arbejde.

 
Der er mange måder at støtte på: bidrag, aktier og medlemskab (hvis man ikke allerede er medlem).
HUSK: Alle bidrag og aktier er fradragsberettiget op til kr. 15.000 pr.

STØT HER

I nyhedsbrevet i denne måned, kan du også læse om FN-konferencen om udviklingsfinansiering, nyt håb for de nigerianske piger i følge kvinderetsaktivist Esther Eshiet og om projektet "Economic Literacy across Europe: Exchange and Cooperation to Promote a Feminist Approach to Adult Education."

Rigtig god læselyst og fortsat god sommer.

 
 
 

750 maliske piger får fødselsattester til efteråret takket være KULUs GPR-kampagne


Der er godt nyt i Mali. Til efteråret vil omkring 750 piger modtage fødselsattester, så de kan komme i skole med hjælp fra Giv en pige ret kampagnen (GPR) i samarbejde med MUSONET og deres lokale medlemsorganisationer. Ceremonierne vil finde sted i fem forskellige områder i Mali, og er et stort skridt i den rigtige retning for pigernes og kvindernes rettigheder i landet.

Men for at kunne bakke op om dette store fremskridt, har KULU brug for økonomisk hjælp. Der skal nemlig skabes endnu mere fokus på problemet med pigers manglende identitet og skolegang, så flere bliver engageret i sagen og skridtene bliver ved med at gå i den rigtige retning. 

Når du støtter Giv en pige ret kampagnen, giver du flere piger muligheden for at komme i skole:
Hvis du støtter KULU med et gavebidrag og/eller køber et Giv en pige ret-bevis  er du med til at sikre, at piger og kvinder i Mali får rettigheder. Husk bidrag op til 15.000 kan trækkes fra i skat. 

                                                                       Støt KULU på www.givenpigeret.dk


 

Godt nyt: 100 maliske piger fik fødselsattester i Baguineda

D. 30. juni fik 100 piger attester i Baguineda i Mali. Mange af pigerne vil gerne gå i skole, så de kan hjælpe til i lokalsamfundet. Her fortæller to af pigerne, hvorfor de gerne vil i skole.

 
Binta Diakité er 10 år og vil læse til læge

Binta har gået i skole, men uden at have en fødseIsattest. Med den i hånden kan hun nu få lov at fortsætte sin skolegang.

"Jeg skulle stoppe min skolegang uden at få min eksamen, fordi man skal have et identitetskort for at gå op til eksamen. 

I vores landsby er der mange mindreårige ægteskaber. Forældre gifter pigerne væk, og så går de ikke mere i skole. Min søster blev gift alt for ung, og så døde hun under fødslen.
Jeg vil studere og være læge for at pleje de syge," siger Binta.

Niélé Doumbia er 9 år og vil undervise børn.

Hun er glad for fødselsattesten, og det er hendes forældre også.

"Jeg går hver dag med min mor på markedet, hvor hun  sælger grønsager. Det ønsker jeg ikke at blive ved med.

Jeg vil gå i skole - for at undervise og give børn mere viden. Vores landsby er fattig. Der er ingen medicin og ikke noget mad. Mine forældre er fattige. Jeg har mange brødre. Jeg vil giftes, og hjælpe mine forældre," siger Niélé.  
 
Støt pigerne på www.givenpigeret.dk


FN-konferencen om udviklingsfinansiering: 
En forpasset mulighed

af Janice G. Førde

Kvindeorganisationerne var dybt skuffede over resultatet af FNs 3. konference om udviklingsfinansiering (FfD3) i Addis Ababa, Ethiopien 13. -16. juli. Konferencens slutdokument, den såkaldte Addis Ababa Action Agenda, blev forhandlet færdig af regeringsdelegationerne sent d. 15. juli og vedtaget på konferencens sidste dag, efter intense forhandlinger mellem det globale nord: EU, USA, Japan m.fl. på den ene side og det globale syd: G77 og Kina-gruppen på den anden.

Mens de vestlige lande syntes tilfredse med Addis-dokumentet, var der utilfredshed blandt repræsentanter fra syd, idet det ikke rykker ved den skæve magtbalance i den internationale finansielle arkitektur, og heller ikke styrker FN’s rolle i løsningen af systemiske problemer. Et emne som ulandenes gældsproblemer blev heller ikke berørt. Frem for at dedikere og forpligte sig på nye resourcer til fattigdomskæmpelse og udvikling, indeholder dokumentet alene en vag opfordring til de rige lande om at opfylde målet om 0,7 % af BNI i udviklingsbistand. Til gengæld er der en stærk tiltro til, at det private initiativ og investeringer kan klare udfordringerne, uden en tilsvarende anerkendelse af staternes vigtige rolle i udviklingsprocessen og beskyttelsen og fremme af menneskerettighederne. Det kan derfor være svært at spore en dagsorden, der for alvor kan løfte det fremadrettede arbejde med post-2015 udviklingsmålene.

KULU deltog som medlem af den danske officielle delegation ved konferencen, repræsenteret af KULUs forkvinde Janice Førde, som samtidig også deltog som WIDE+(*) og KULU repræsentant i det globale netværk Women’s Working Group on FfD (WWG) og i Feminst Task Force (FTF). 

Læs mere på KULUs hjemmeside her
 

Financing for Development: 
Addis Ababa and Beyond Feminist Perspective from the Global South

 

​Ny ressource med syd perspektiv på udviklingsfinansiering og udviklingsmålprocessen. Programme on Women's Economic, Social and Cultural Rights (PWESCR) har publiceret “Financing for Development: Addis Ababa and Beyond- Feminist Perspective from the Global South” til de forberedende debatter om Financing for Development (FfD) i anledning af den tredje internationale konference om FfD i Addis Ababa.

Lære mere om Programme on Women's Economic, Social and Cultural Rights her
Læs publikationen her
 

​​Nigeria: Måske håb for de kidnappede skolepiger fra Chibok
"Kampen for pigernes frigivelse er en kamp FOR pigers uddannelse," siger den nigerianske kvinderetsaktivist Esther Eshiet. 

Mere end et år efter kidnapningen af flere end 200 kostskolepiger fra Chibok secondary school i det nordøstlige Nigeria er der måske håb for de forsvundne piger og deres familier. Det mener Esther Eshiet, en af KULUs tidligere samarbejdspartnere fra organisationen Girl's Power Initiative i Nigeria. Esther deltog i KULUs dialogprojekt op til 10-året for Beijing kvindekonferencen - som ambassadør for pigers rettigheder i dialog med danske unge på Flakkebjerg Efterskole.
Esther mener, at militærets nylige redningsaktion af mere end 300 piger i Sambisa Forest er opmuntrende, og håber at Chibok-pigerne og andre kvinder tilbageholdt af terrororganisationer i Nigeria løslades snarest.

Den nytiltrådte præsident synes ihvertfald at lytte til de pårørende og den nu voksende  globale kampagne 'Bring back our girls', og præsidentfruen Aisha Buhari, der er kendt som en fortaler for kvinders rettigheder, mødtes fornylig med  mødrene til Chibok-pigerne.

Esther opfordrer til, at 'søstre globalt' støtter sagen ved at sørge for, at der forbliver fokus på de kidnappede piger fra Chibok, og på at hjælpe de piger som reddes med at blive re-integreret i deres familier og lokalsamfund, tilbagevenden til skolegang og deres ambitioner for tilværelsen.

- Vi bør ikke tillade den fremvoksende trussel mod uddannelse globalt og mod skolebørns sikkerhed at afspore de fremskridt vi har gjort, og de milepæle, der er opnået i fremme af uddannelse for piger (the girl child).
Fra angrebet på Malala's liv, kidnapningen af Chibok-pigerne, og endog den dødelige massakre på Garissa Universitetet i Kenya kan der spores et tiltagende forsøg på at slå de resultater tilbage, der er vundet på 2015 mål nummer to.
Vi må fortsætte ufortrødent med at skubbe på, kræve og advokere for sikre skoler for vore børn, og især for piger, slutter Esthet Eshiet.

Girls Power Initiative har fra starten været en aktiv kraft i kampagnen 'Bring our Girls back' i Nigeria. Læs mere.

 

Ny ressource: Kvinderettigheder og økonomi på tværs af Europa

v/ KULUs Grundtvig Taskforce
 
Gennem de sidste to år har KULU deltaget i projektet "Economic Literacy across Europe: Exchange and Cooperation to Promote a Feminist Approach to Adult Education," som er støttet af EU Kommissionens Grundtvig-program for livslang læring.

Sammen med fire andre europæiske kvindeorganisationer i netværket WIDE+ har KULU diskuteret, udvekslet og udviklet forskellige ”economic literacy” værktøjer om forståelse af sammenhænge mellem kvinderettigheder og økonomi. Resultaterne kan ses i pdf-hæftet "Economic Literacy Across Europe - Tools to Empower Women," som de fem partnerorganisationer står bag. 

Læs mere på KULUs hjemmeside her 
Læs rapporten ”Economic Literacy Across Europe – Tools to Empower Women” her

 

 

  Giv en pige ret 

  - støt piger og kvinder i Mali med identitetspapirer, så de kan komme i skole, bevæge sig frit i landet, få forældreret til børn ved skilsmisse og ret til deres eget liv

Sæt kryds i kalenderen

For mere info om vores events, se Facebook eller www.kulu.dk
 
Verdens kvinder i Danmark har 10-års jubilæum
Skt. Hans Torv, d. 29. august, kl. 12.00-16.00, www.verdenskvinder.dk
Sjovt og spændende jubilæumsarrangement på Skt. Hans Torv i København.
 

Med venlig hilsen

Kvindernes U-landsudvalg

Redaktionen sluttede den 08/09/2015
Ansvarshavende: Forkvinde Janice G. Førde
Redaktion: Redaktør og skribent Malene Smedgaard Ørsted og Helle Nielsen
Skribenter: Janice G. Førde 
Fransk oversættelse: Hanne Liveng
Email Marketing Powered by Mailchimp
Kvindernes U-landsudvalg 2015: 39 år for kvinders rettigheder
Bryd fattigdommen - Bak op om kvinders egne initiativer - Støt kvinders rettigheder

Kvindernes U-landsudvalg • Theklavej 2, 1., 2400 København NV • Tlf.: 33 15 78 70 • Fax: 33 32 53 30 • Email: kulu@kulu.dkwww.givenpigeret.dk
Nordea reg. nr.: 2191 kontonr: 8968 139 453 • Giro: +01 +9 00 55 01 • CV-nr.: 83 76 75 10 • Kvindernes Bygnings Fond støtter www.givenpigeret.dk